BIST 8.768
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,57
ÖĞRETMEN

Üniversite tercihleri yeniden başladı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan 15 vakıf üniversitesinde okuyan 65 bin 216 öğrenci sınava girdikleri puanlarına göre tekrar tercih yapacak.

Kapatılan 15 vakıf üniversitesinde okuyan 65 bin 216 öğrenci 23-26 Ağustos tarihleri arasında tercih yapacak. Yerleştirmeler taban puana göre olacak. YÖK konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. İşte adayların tercih yaparken dikkat etmesi gereken hususlar...

Kapatılan üniversitelerde okuyan öğrenciler için tercih süreci yeniden başlıyor. Habertürk'te yer alan habere göre, öğrencilerin 24 tercih hakkı olacak. Programlara da taban puan dikkate alınarak yerleştirilecekler. Tercih yapmayanlar ise haklarından vazgeçmiş sayılacak. Mezun durumundakiler ise tercih yapamayacak. Geçtiğimiz hafta YÖK, kapatılan üniversitelerde okuyan öğrencilerin nasıl yerleştirileceklerine ilişkin usul ve esasları açıkladı. İşte YÖK'ün bu açıklamasına göre bugün başlayan tercihlerde izlenecek yol ve öğrencilerin yerleştirme işlemleri:

MERKEZİ YERLEŞTİRME YAPILACAK

Özel yetenek sınavıyla kayıt da dahil tüm önlisans ve lisans öğrencileri, kapatılan yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırdıkları yıldaki ÖSYS/DGS puanlarına göre tercih yapacak. Bu tercihlerde aynı yılda diğer üniversitelerin aynı adı taşıyan programlarının taban puanlarını esas alacak.

ÖSYM YERLEŞTİRMELERİNİ YAPACAK

Tercih işlemleri ÖSYM sitesi üzerinden yapılacak. Öğrencilerin yerleştirmelerini de ÖSYM merkezi olarak gerçekleştirecek.

AYNI VEYA EŞDEĞER İSİMDEKİ PROGRAMLAR SEÇİLECEK

Öğrenciler, tercih işlemlerinde kayıtlı oldukları programla aynı isimdeki, bazı programlar için eşdeğer isimlerdeki programları tercih edebilecek.

ÇİFT DİPLOMA PROGRAMLARINA KAYITLI OLANLAR

Uluslararası ortak lisans (çift) diploma programlarına kayıtlı öğrencilerin, kayıtlı oldukları programla aynı adı taşıyan fakat uluslararası ortak (çift) diploma programı olmayan programları tercih edebilecek.

PUAN NASIL DİKKATE ALINACAK?

Tercihlere yerleştirmede öğrencinin kayıt olduğu yıla ait ilgili puanı dikkate alınacak. Tercih edilen programın ilgili yıla ait taban puanının öğrencinin puanından düşük veya puanına eşit olması durumunda yerleştirme yapılacak.

PUANI TUTMAZSA NE OLACAK?

Öğrencinin tercih ettiği programlardan birine yerleşememesi durumunda, ilgili yılda adayın puanından düşük veya adayın puanına eşit puanla öğrenci alan program olması durumunda taban puanı öğrencinin puanına en yakın olan programa yerleştirilecek. Öğrencinin puanının ilgili yıldaki programların taban puanlarından düşük olması durumunda ise ilgili yıldaki en düşük taban puanlı programa yerleştirilecek.

ÖZEL YETENEKLE GİRENLER

Kayıt oldukları yıl ve ÖSYS puanları dikkate alınacak, puanlar ile belirtilen şartlar çerçevesinde, kayıtlı oldukları program adı ile aynı adı taşıyan programlara ÖSYM tarafından yerleştirilecek.

ÜCRET ÖDEMEYE DEVAM

Öğrenciler devlete de yerleşmiş olsalar kapatılan vakıf yükseköğretim kurumuna ödedikleri ücreti yeni yerleştikleri kuruma ödeyecek.

İSTEYEN ÜNİVERSİTE YATAY GEÇİŞ BAŞVURUSU ALABİLECEK

İsteyen vakıf yükseköğretim kurumları sadece kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarının öğrencilerinden 31 Ağustos 2016 tarihine kadar kontenjan sınırlaması olmadan kurumlar arası yatay geçiş başvurusu alabilecek. Bu durumda da tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın 100 üzerinden 50 veya 4 üzerinden 2 not ortalamasına sahip öğrencilerin yatay geçişleri kabul edilecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR