BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
YAZARLAR

Üniversite sürelerini kimler nasıl borçlanabilir?

Üniversitede öğrenimde geçen sürelerin emekliliğe esas hizmete sayılması emeklilik tarihinin öne çekilmesinde önemli bir avantaj sayılır. Bununla birlikte bu hakkın kotarılması her sigortalı için geçerli bulunmuyor.

Üniversitede öğrenimde geçen sürelerin emekliliğe esas hizmete sayılması emeklilik tarihinin öne çekilmesinde önemli bir avantaj sayılır. Bununla birlikte bu hakkın kotarılması her sigortalı için geçerli bulunmuyor.

Polis ve askerlerin yüksekokul ve üniversite sürelerini borçlanma hakları bulunuyor. Peki, nasıl ve hangi şartlarda? Anlatalım.

POLİSLERİN ÜNİVERSİTE BORÇLANMASI

Polis Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarda Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrencilerden Emniyet Hizmetleri Sınıfında 4/c sigortalılığı kapsamında çalışacak olanlar ile Ekim 20108 ayından önceden beridir Emniyet Hizmetleri Sınıfında 4/c sigortalılığı kapsamında çalışmakta olanların, bahse konu okullarda (Polis Akademisi ile fakülte ve yüksekokullarda) geçen, başarılı eğitim sürelerini borçlanmak mümkün.

ASTSUBAYLARIN ÜNİVERSİTE BORÇLANMASI

Fakülte ve Yüksekokullarda kendi adına okuyanlardan bu okulları bitirerek 06.06.2003 tarihinden sonra astsubay nasbedilenlerin bu okullarda geçen başarılı öğrenim süreleri, kesenek tutarları iştirakçilerden kurum karşılığı tutarlarının ise kurumdan tahsil edilmek suretiyle hizmet olarak alınması imkânı sağlanmıştı. İşte 06.06.2003 tarihinden önce astsubay nasbedilenlerin de aynı haktan yararlanması amacıyla fakülte, yüksekokul veya meslek yüksek okullarında kendi hesabına öğrenim yaptıktan sonra ama 06.06.2002 tarihinden önce muvazzaf astsubay nasbedilenlerin sözü edilen okullarda geçen başarılı eğitim süreleri de istekleri halinde borçlandırılması mümkün bulunuyor.

BORÇLANMA TUTARI NASIL HESAPLANIYOR?

Borçlanma tutarı, borçlanma talep tarihinde ilgisine göre en az aylık alan polis veya komiser yardımcısı ile astsubay çavuşun emekli keseneği unsurları esas alınarak bulunacak tutar üzerinden yine o tarihteki emekli keseneği ve kurum karşılığı oranlarına göre hesap edilmesi gerekiyor. Çıkacak borç tutarı ise iki yıl içinde kendileri tarafından taksitler halinde veya def’aten ödenebiliyor.  

Üniversitede öğrenimde geçen sürelerin emekliliğe esas hizmete sayılması emeklilik tarihinin öne çekilmesinde önemli bir avantaj sayılır. Bununla birlikte bu hakkın kotarılması her sigortalı için geçerli bulunmuyor.

Borç tutarının iki yıl içinde ödenmemesi veya borç tutarının tamamı ödenmeden tahsis talebinde bulunulması durumunda borçlanma işlemi geçersiz sayılıyor.

Örneğin Emniyet Hizmetleri Sınıfında görev yapan sigortalının, 14.07.2016 tarihli dilekçesiyle Polis Akademisinde geçen öğrencilik süresini borçlanmak istemiş olsun. Bu durumda sigortalının 12.09.2008-13.06.2012 arasında geçen öğrencilik süresinden 16.02.1991 doğum tarihi itibariyle 18 yaşını tamamladığı 16.02.2009 tarihinden önce geçen 5 ay 4 gün süresi borçlanılacak süresinden düşülerek, 16.02.2009-13.06.2012 tarihleri arasında Polis Akademisinde geçen 3 yıl 3 ay 27 gün süresi, 14.07.2016 tarihinde en az aylık alan komiser yardımcısının emeklilik keseneğine esas aylık unsurları üzerinden borçlandırılabilecektir. Sigortalının tahakkuk eden bu borç tutarını azami iki yıl içinde ödemesi gerekecektir. Ödememesi halinde borçlanma işlemi iptal edilecektir.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Eğer üniversite borçlanması dönemine tekabül eden başka bir sigortalılık varsa bu süre zaten sigortalılık kapsamında bulunduğundan borçlanma hesabı dışında tutulması gerekecektir.

Üniversite öğrenimini bitirmeden polis veya asker olarak atananların üniversite borçlanması talepleri de yasa kapsamı dışında olduğu gerekçesiyle reddediliyor.  Örneğin Açık Öğretim Fakültesi dört yıllık Kamu Yönetimi Bölümüne 25.09.2006 tarihinde kayıt yaptıran, 22.10.2008 tarihinde polis memuru olarak göreve başlayan ve 12.06.2011 tarihinde okulunu bitiren sigortalı, Emniyet Hizmetleri Sınıfındaki görevi esnasında yükseköğrenimde geçen sürelerini borçlanmak istemesi halinde göreve başladığı 22.10.2008 tarihinden önce yükseköğrenimde geçen bu süresinin borçlandırılması mümkün bulunmuyor.

Borçlanma talebi esnasında Emniyet hizmetleri sınıfında görev yapıyor olmak da aranan şartlardan. Bu nedenle de örneğin üniversiteyi bitirdikten sonra polisliğe başlayan ancak üniversite süresini borçlanmadan başka bir kamu kurumuna atanmışsa borçlanma talep tarihinde Emniyet Hizmetleri Sınıfında bulunmadığı için reddedilecektir.

Hazırlık sınıfları da bu tür borçlanma kapsamının dışında bulunduğunu da belirtmek gerekiyor.

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar