BIST 9.090
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,61
ÖĞRETMEN

Üniversite eğitiminde yeni düzenleme

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerin eğitim, araştırma veya bölgesel kalkınma odaklı farklılaşmasına yönelik hazırlanan plan kapsamında, 5 pilot üniversite ile kasım ayında çalışmaların başlatılmasının hedeflendiğini bildirdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç ve 2006'dan sonra kurulan 50'yi aşkın üniversite rektörünün katılımıyla "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" toplantısı düzenlendi.

Saraç, buradaki konuşmasında, "yeni YÖK" olarak yapısal değişim niteliğinde olan en önemli girişimlerinin, Kalite Kurulunun oluşturulması ve misyon farklılaşması odaklı ihtisaslaşmaya yönelik çalışmaları olduğunu ifade etti.

Kalite Kurulu ile ilgili süreçlerde çok planlı ve hızlı bir şekilde ilerlediklerini dile getiren Saraç, bu konudaki süreçlerin somuta dönüşmesinin ancak misyon farklılaşmasına yönelik süreçlerin doğru anlaşılması ve uygulanması ile mümkün olabileceğini söyledi.

Bu şekilde de yükseköğretim sisteminde yapısal değişim sürecinin gerçekleştirilebileceğini belirten Saraç, "Aksi durumda başlatılan bu girişimlerimiz, kurumlarımızın gelişimini değil, en çok korktuğumuz ve istemediğimiz bürokratik bakış ve yapıyı kuvvetlendirecektir" dedi.

MEVCUT SİSTEMİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

YÖK Başkanı Saraç, "Üniversitelerin mevcut durumuna baktığımızda ve bunları değerlendirdiğimizde maalesef mevcut sistemin tümünde birbirinin benzeri olma yönünde bir eğilimin mevcut olduğunu görüyoruz" ifadesini kullandı.

İHTİSASLAŞMA SÜRESİ BELLİ OLDU

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması"na ilişkin süreci yukarıdan aşağıya kurgulamak istemediklerini bildirdi.

Bu amaçla, geçen yıl Bingöl ve Ordu'da "Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü" toplantılarını gerçekleştirdiklerini aktaran Saraç, daha sonra Kalkınma Bakanlığı ile YÖK arasında ortak bir çalışmanın yürütülmesi konusunda mutabakata varıldığını belirtti.

"Bölgesel Kalkınma'da Üniversitelerin Rolü Kısa Dönem Eylem Planı" hazırlandığını dile getiren Saraç, plan kapsamında üniversitelere yönelik çağrı açılacağını, niyet beyanlarının alınacağını ve gelecek ay ilk aşama değerlendirmelerinin yapılacağını söyledi. Öte yandan Saraç 5 pilot üniversitenin belirlendiğini söyledi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR