BIST 9.140
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,93
ÖĞRETMEN

Uludağ Üniversitesi'nden akıllı beşik icadı

Bebek sahibi olduğunda yaşadığı sıkıntılardan yola çıkan Uludağ Üniversitesi (UÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO) öğretim görevlisi Basri Kul, öğrencisiyle birlikte "akıllı beşik cihazı" tasarladı.

Uludağ Üniversitesi bebek sahibi olan çalışanlar için bir icat tasarladı. Uludağ Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Basri Kul ve öğrencisi Egemen Polat, bebeklerin neden ağladığını tespit edip ebeveynlerine haber veren "akıllı beşik" geliştirdi.

Beşiğe bağlanan cihazla bebeğin sesi sürekli takip ediliyor. Cihaz, bebek ağlamaya başladığında önce ağlama şeklini tespit ediyor. Buna göre de bebeğin hangi durumda olduğunu hesaplayan cihaz, ekran üzerinden ebeveyne bebeğin acıktığı, anne şefkatine ihtiyaç duyduğu, uykusu geldiği yönünde bilgi veriyor.

Beşiğin fonksiyonlarını iyileştirmek, bebeği rahatlatmak ve özellikle bebeklik dönemindeki stres seviyesini düşük tutmak amacıyla tasarlanan cihaz, aynı zamanda bebeğin yastığına yerleştirilen bir birim sayesinde sürekli ölçüm yaparak ateşi yükseldiğinde de uyarı veriyor.

CİHAZIN ÜRETİLMESİ İÇİN YATIRIMCI BEKLİYORLAR

Sistemi öğrencisi Egemen Polat ile geliştiren ve patentini alan Kul, cihazın üretilmesi için yatırımcı bekliyor. Kul, yaptığı açıklamada, bebeklerin sorunlarını ağlayarak ifade etmesinden yola çıkarak ağlama sesinden durumları hakkında bilgi elde etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Cihazın, bebeğin ağlaması sırasındaki ses değişiminden ve yapısındaki farklılıklardan yola çıkarak 4 temel kriter belirlediğini dile getiren Kul, şöyle konuştu:

"Cihaz sayesinde bebeğin aç olduğunu, anne şefkatine ihtiyaç duyduğunu, uykusunun geldiğini ya da konforunun yerinde olmadığını tespit edebiliyoruz. Anne şefkatine ihtiyacı olduğu taktirde önceden cihaza kaydedilmiş pışpışlama ya da ninni şeklindeki anne sesi, bebeğe dinletiliyor. Mesela, beşiğin içine oyuncağı düşmüş ve bebeğe rahatsızlık veriyordur. Bunu da yine bebeğin ağlama yapısından tespit edebiliyoruz. Açlık durumunda da bebeklerde ağlama şekli değişiyor. Bu ses yapısındaki farklılıkları tespit ederek, ebeveynleri yönlendirmek istiyoruz."

Kul, bebeğin yastığının içine başına yakın bir pozisyonda, onu rahatsız etmeyecek şekilde ve yumuşaklıkta bir sıcaklık ölçer de yerleştirdiklerini belirterek, "Bununla bebeğin ateşini ölçüyoruz. Çünkü bebeklerin 6 yaşına kadar ateşinin yükselmesi, ciddi bir sorun ve bu durum, ileri yaşlarda çok ciddi hastalıklara sebebiyet verebiliyor" ifadelerini kullandı. Cihazın hem bebeğe hem de ebeveynlere rahatlık sağlayacağını anlatan Kul, "Benim de kızım doğduğunda geceleri sürekli nöbete kalkmaya başladım. Daha sonra bu projeyi düşündüm ve öğrencilerime konuyu aktardım. Onlar da araştırma yaptı ve böylece konu bu aşamaya geldi" dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR