BIST 9.652
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.497,35
MEMUR

TSK'dan istifa eden uzman erbaş sayısı açıklandı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 2012 yılı içerisinde TSK'dan kendi isteğiyle ayrılan uzman erbaş sayısının 3 bin 42 olduğunu bildirdi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Yılmaz, uzman erbaşların istifa nedenlerinin "başka bir işe girme arzusu, görev şartlarının zorluğu, aile bütünlüğünü sağlama isteği" olarak sayılabileceğini belirtti. Yılmaz, cevabında şu bilgileri verdi:

"2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında; yaptıkları görevin sebep ve tesiri ile hayatını kaybedenlerin dul ve yetimlerine en yüksek devlet memuru aylığının 100 katı, yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz ve hayatını başkasının yardım ve desteği ile sürdürebilecek şekilde malul olanlara en yüksek devlet memuru aylığının 200 katı, malul olanlara ölüm halinde ödenen miktarın yüzde 25'inden yüzde 75'ine kadar, maluliyet derecesine göre, yaralananlara ise ölüm halinde ödenen miktarın yüzde 20'sini geçmemek üzere nakdi tazminat ödenmektedir.

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında; terörle mücadele görevlerinde hayatını kaybeden uzman erbaşlarımızın dul ve yetimleri ile başkasının yardım ve desteğine muhtaç olacak derecede malul olanlara, en yüksek devlet memuru aylığı üzerinden, diğer malullere, mevcut aylıkları üzerinden 30 yıl hizmet yapmış gibi emekli ikramiyesi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmekte, hayatını kaybeden uzman erbaşların dul ve yetimleri ile malul olanlara görevdeki emsallerinin almakta olduğu tutarda aylık bağlanmaktadır.''

Yılmaz, 3713 sayılı Kanun kapsamında hayatını kaybeden uzman erbaşların dul ve yetimleri ile malul olanların kendilerine yılda bir kez ek ödeme yapıldığını, her türlü muayene ve tedavilerinin devletçe karşılandığını, çocuklarına eğitim durumuna göre yılda bir kez eğitim öğretim yardımı yapıldığını bildirdi.

Gönüllülük esasına göre TSK Dayanışma Vakfı'na katkı payı yatıran uzman erbaşların, vakfın yardımlarından istifade edebildiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

''2013 yılının ilk altı ayında belirlenen yardım miktarı, vefat durumunda hizmet yılına göre 26 bin 198-62 bin 220 TL, maluliyet durumunda maluliyet derecesine göre 9 bin 824-22 bin 923 TL arasında değişmektedir. SGK tarafından maaş bağlanmayan beş yılın altında hizmeti bulunan vefat etmiş evli personelin, eşine ve 1-2. derece malul olmuş personelin kendisine, Vakıf tarafından OYAK emekli maaş sistemine 50 bin 815 TL aktarılarak, maaş almaları da sağlanmaktadır. Bu kapsamda, beş yılın altında hizmeti bulunan uzman erbaşların vefatı halinde varislerine toplam 113 bin 35-106 bin 486 TL arasında vefat yardımı yapılmaktadır.

Uzman erbaşlar gönüllülük esasına göre OYAK'a üye oldukları takdirde, vefat durumunda veya tam maluliyet halinde 50 bin 815 TL, kısmi maluliyet durumunda maluliyet derecesine göre 50 bin 815 TL'nin yüzde 7'si ila yüzde 60'ı oranında yardım alabilmektedirler."

İsmet Yılmaz, 2012 yılı içerisinde TSK'dan kendi isteğiyle ayrılan uzman erbaş sayısının 3 bin 42 olduğunu bildirdi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR