BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,31
MEMUR

Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda 11 soru iptal!

Nisan 2013 Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda (TUS) sınavındaki hatalı sorulara itiraz eden doktorları mahkeme haklı buldu. 11 sorunun iptal edildiği sınavdan 17 ay sonra doktorları arayan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi özür diledi.

 İhtisas yaparak uzmanlaşacakları bölümlerde eğitim gören doktorlar şok yaşadı. 24 Nisan 2013'te ÖSYM tarafından yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı'na () yaklaşık 8 bin doktor girdi. Ancak TUS'un ardından bir çok doktor yanlış sorular nedeniyle ÖSYM'ye itiraz etti. ÖSYM, yönetim kurulu kararı ile Temel ve Klinik Tıp Bilimleri testlerinde 6 soruyu iptal etti, 2 sorunun da cevap şıkkını değiştirdi. Ancak doktorlar 6 sorunun daha yanlış olduğunu belirterek iptalini istedi, ÖSYM dikkate almadı.

MAHKEME İPTAL ETTİ

Bunun üzerine İzmir'de bir üniversite hastanesinde göz doktoru olan E. B. D., ÖSYM'nin bulunduğu Ankara'da 6 sorunun daha iptal edilmesi için dava açtı. E. B. D.'nin davasına ihtisasa başlamış 14 doktor daha müdahil oldu. Yapılan bilirkişi incelemesinde iptali istenen 6 sorudan 5'inin hatalı olduğu ortaya çıktı. Davaya bakan Ankara 17. İdare Mahkemesi ise 25 Haziranda yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Böylece 2013 Nisan TUS'ta toplam 11 soru iptal edildi.

DOKTORLARI ARADI

Vatan gazetesinin haberine göre; mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının ardından geçtiğimiz Cuma günü ÖSYM yetkilileri davayı kazanan doktorları tek tek aradı. ÖSYM yetkilileri puanlarının yeniden hesaplandığını, istedikleri takdirde kazandıkları asıl bölümlerine yerleşeceklerini söyledi. Davayı kazanan doktorlardan 7'sinin avukatı olan Burhan Özkaya, VATAN'a şöyle konuştu: "İstanbul'da bir doktor kadın doğumdan radyolojiye geçti. Şanlıurfa'da görev yapan bir başka doktor ise puanı en yüksek bölümlerden olan Hacettepe çocuk psikiyatrisi bölümünü kazandı. Dava açan herkesin puanı yeniden hesaplanacak"

Tusdata Hazırlık Merkezleri Ar-Ge müdürü Yusuf Temrel ise, "Adaylar internetten itiraz edebilmeli ve sonuçlardan önce itiraz edilen her soru için temel referans kitapları açıklanmalı. Bize ulaşan ve forumlarda yazan yüzlerce doktor dava açacağını söylüyor" dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR