BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,72
ALTIN 2.417,18
GÜNCEL

Tesettür Giyimde Yazlık Ve Kışlık Kıyafetler

Tesettür giyim belirli bir kesim tarafından tercih edilen ve çok özel modeller içeren bir tarzdır. Bu giyim biçimini benimseyen kadınlar dini nedenlerden dolayı bu şekilde giyinmeyi tercih ederler. Dinin emirlerini yaşamak isteyen kadınlar vücutlarını örten kıyafetler kullanırlar

Tesettür giyim uzun yıllar boyunca kısır bir döngünün içerisinde ve sürekli kendisini taklit eder bir  haldeyken, son yıllarda büyük bir değişime uğramıştır. Bunun nedeni de bu tarzı seçen kadınların sayısının gün geçtikçe artış göstermesidir. Ortaya çıkan talebi karşılamak isteyen tekstil üreticileri bu giyim tarzını artık bambaşka bir kol olarak benimsemeye başlamışlardır. Hatta adı çok fazla duyulan markaların bile bu alanda kreasyonlar hazırladıkları bilinmektedir.

Tesettür giyimde kullanılan parçalar da oldukça fazladır ve her birinin yeri diğerine göre başkadır. Elbiseler, gömlekler, kaplar, feraceler, tunikler, pantolonlar, pardesüler, mantolar bu giyim tarzının en önemli öğeleri arasındadır. Tabi bu kıyafetler kendi içlerinde ayrı özellikler taşırlar. Aynı zamanda bunların bir çoğunun yaz ve kış ayrımı bulunur. Bazı kıyafetler sadece yazın giyilebilirken bazıları sadece kışlık kullanıma uygundur. Bazıları ise kumaş özelliklerine göre hem yazlık hem de kışlık olarak tasarlanabilir. Bütün bu parçalar tek başlarına çok özeldirler ve birbirleri ile kombinlendikleri zaman bambaşka bir görüntü ortaya çıkartırlar. Tesettür giyimde yaşanan gelişmeler sonrası ürün bulma şansının artmasıyla birlilkte birbiri ile uyumlu parçaları birleştime sorunu da ortaya çıktı. Tesettür kıyafetlerin uyumu da tıpkı diğer giyim tarzları gibi aynı özellikleri taşır. Renkler, desenler ve boylar arasınd bir uyum kurduktan sonra istenilen görünüme ulaşmak mümkündür.

TESETTÜR PARDESÜ NEDİR?
Tesettür pardesü bu alanda en eski ve en çok tercih edilen kıyafetler arasındadır. Dış giyim ürünleri arasında bulunan pardesüler yaz aylarında ve hafif serin havalarda rahatlıkla kullanılabilir. Çok fazla renk seçeneğine sahip olmalarından dolayı da seçim yaparken sıkıntı yaşanmaz. Pardesüler çoğunlukla günlük kullanıma uygun olarak düşünülse de yeni modellerle birlikte abiye havası olanlar da ortaya çıkmıştır. Abiye pardesülerin üzerinde ise dantel detaylar ve işlemeler yer alır. Pardesülerin bu kadar revaçta olmasının nedeni hafif olmalarıdır. Kesim olarak da dar ve geniş modellerden faydalanmak mümkündür. Böylece vücut şekline göre bir pardesü bulunabilir.

Pardesülerde renk seçeneklerinin çoğalması da seçim yapma konusunda başka bir kolaylık getirmiştir. Böylece her yaşa göre bir pardesü bulmak mümkün hale gelirken, gençler için özel olarak hazırlanan sportif modeller de reyonlarda yerini almaya başlamıştır. Bu noktada ise pardesü seçiminin ayrıntıları öne çıkmıştır. Pardesü kullanımı sırasında özellikle yaz mevsiminde daha ince kumaşlı ve havayı geçirme özelliği olan perdesüler diğerlerine göre avantaj yaratır. Pardesü kullanırken kumaş özelliği ile birlikte kombin yapılan parçanın da nasıl olduğuna dikkat etmek gerekir. Çok renkli pardesülerin altına düz renkli tasarımların kullanılması doğru bir görüntü oluşturur.

TESETTÜR KAP MODELLERİ İLE ŞIKLIĞI YAKALAYIN: Tesettür kap, bu tarz giyimi tercih eden kadınların en çok kullandığı modellerin başında gelir. Kaplar ince kumaştan yapılırlar ve diz hizasında son bulurlar. Tam boy kıyafetler arasında bulunan kaplar farklı şekillerde kapanma özelliklerine sahiptir. Bazıları fermuarlı bazıları da düğmelidir. Çoğunlukla pardesüler ile karıştırılır. Kaplar pardesülerden farklı kıyafetlerdir. Ayrım boy çizgisinden yapılır. Uzun olanlar pardesü, kısa olanlar ise kap olarak değerlendirilir. Kaplar tuniklerden biraz daha uzun, pardesülerden biraz daha kısa parçalardır. Kapların altına yakışan kıyafet pantolonlardır. Etek ile bir kap çoğunlukla birbiri ile birlikte durmaz. Kapların seçiminde beden ölçüsünü ve şeklini doğru tespit etmek gerekir. Çok dar ya da çok bol kaplar giyeni kötü gösterir.

Kapların renk seçenekleri çok fazla olduğu için kombin yapma konusunda da rahatlık sağlar. Altına giyilecek kıyafetlerin kap ile uyumlu olması yeterlidir. Bu da desenli kapların altına düz parçalar, düzlerin altına ise ya düz ya da desenli parçaları kullanılabileceği anlamına gelir. Kaplar kullanımı ile oldukça kolaylık yaratan kıyafetler arasındadır. Oldukça estetik görünen parçalardan biri olması nedeniyle de pek çok ortamda rahatlıkla giyilebilirler.

TESETTÜR MANTO SEÇİMİ NASIL YAPILIR: Tesettür manto soğuk havalarda tercih edilen giyim ürünleri arasındadır. Mantolar kış mevsiminde kıyafetlerin üzerine giyilen ve giyen kişiyi soğuktan korumayı hedefleyen kıyafetlerdir. Manto seçimi diğer parçalara göre daha kolaydır. Çoğunlukla düz renk ya da kendinden desenli kumaşlardan yapılan mantolar birçok kıyafet ile rahatlıkla uyum sağlar.

Manto seçiminde dikkat edilecek husus yaşa uygun olmasıdır. Kesim ve renk bu uygunluğu ortaya çıkartır. Genç ya da yaşlı fark etmeksizin her kesime uygun bir manto modeli bulmak mümkündür. Model farkları ceplerin şekli, kapanma biçimi, kemer ve yaka ile detaylanır. Mantolar doğrudan dış etkenlere maruz kalan kıyafetler olduğu için kumaş seçimine dikkat edilmelidir. Eğer günün çoğunu dışarıda geçirmek gibi bir durum varsa dayanıklı kumaşların tercih edilmesi gerekir. Bazı kumaş türleri suya dayanıklı değildir ve korunmaları gerekir. Her ürünün üzerinde nasıl kullanılması ve yıkanması gerektiği ile ilgili talimatlar bulunur.

Manto fiyatları kumaş özelliğine, dikime ve üzerinde bulunan aksesuara göre değişiklik gösterir. Bu durum her bütçeye uygun bir manto bulma imkanı tanır. Bütçe dışında ihtiyaca ve zevke göre seçim de yapılabilir. Mantoların daha ince kumaşlı olanları serin havalar, kalın kumaşlı olanları ise daha soğuk havalarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Mantosunun çabuk kirlenmesini istemeyenler koyu renklere yönelebilirler. Açık renk montoların kirlenme riski daha fazladır.

TESETTÜR GİYİMİ AKSESUAR İLE TAMAMLAYIN: Tesettür giyimin ana hatlarını oluşturan kıyafetler kadar onları tamamlayan unsurlara da dikkat etmek gerekir. Tabi ki tesettür giyim denilince öncelikle baş örtüleri akla gelir. İsteğe bağlı olarak baş örtüsü ön plana çıkartılabilir ya da sade bir baş örtüsü seçilerek kıyafetin daha fazla öne çıkması sağlanabilir.Tesettür kıyafetlere uygun ayakkabılar, bu ayakkabıları tamamlamak için çantalar, kemerler en çok kullanılan aksesuarlar arasındadırlar. Tesettür giyim baştan aşağıya bir bütünlü içerir. Bütün bu tasarımlar birbiri ile uyum gösterecek şekilde tasarlanır.

Tesettür giyimin kendine has özelliklerinin bulunması, bu giyim tarzının inceliklerini bilmek gerektirir. Doğru bir görüntüye kavuşmak için bir süre deneyimlemek en güzelidir. Zaman içerisinde tesettür giyimi tercih edenler kendilerine en çok yakışan kıyafetleri ve kombinleri birleştirmek konusunda yeterli bilgiye sahip olurlar.

Yazlık ve kışlık seçimlerine dikkat etmek de bu giyim için önemli bir ayrıntıdır. Mevsim geçişleri için de özel tasarlanmış ürünler mevcuttur. Böylece ara mevsimlerde fazla sıcak ve fazla soğuk hissetmemek için bu kıyafetler kullanılabilir. Yaz mevsiminde güneş ışınlarını daha az geçiren açık renk giysiler daha doğru bir tercih olur. Böylece havanın sıcaklığından daha az etkilenilir. Kış içinse koyu renkli kıyafetlerin tercih edilmesi daha doğrudur. Bu renkler gün ışığını daha çok çekerek ekstra bir sıcaklık sağlar. Ayrıca kış için tesettürlü bayanlar için özel olarak tasarlanmış dolgu montlar da kullanılabilecek modeller arasında bulunur. Bu tür mont ürünleri daha sıcak tutar.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR