BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,16
MEMUR

TEOG'da ikinci bir skandal daha yaşandı!

MEB'in Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı skandallarına yenileri ekleniyor. Mağdur öğrencilerden İlkay ve Sena TEOG mağduriyeti gerekçesiyle MEB'e açtığı davayı kazandı. Puanları tekrar hesaplandı.

MEMURLAR- MEB'in Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı skandallarına yenileri ekleniyor. Mağdur öğrencilerden İlkay ve Sena TEOG mağduriyeti gerekçesiyle MEB'e açtığı davayı kazandı. Puanları tekrar hesaplandı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı ile ilgili BUGÜN’ün ortaya çıkardığı ‘ikili kopya’ skandalının ardı arkası kesilmiyor. Yaklaşık 1 milyon 200 bin 8. sınıf öğrencisini ilgilendiren TEOG’da bu defa MEB ayrımcılığa gitti.

TEOG son dakika haberleri için TIKLA

İTİRAZ BAŞVURUSU YAPILDI

Aynı sınıfta sınava girip, aynı dersten en az 6 soruyu yanlış yapan öğrencilerden İlkay Ölge ve Buse Uzunoğlu, Ankara İdare Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulundu. Uzunoğlu için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi henüz kararını açıklamazken Ankara 16. İdare Mahkemesi İlkay Ölge için yürütmeyi durdurma kararı verdi ve bakanlık da Ölge’nin sıfır verdiği İngilizce puanını yeniden değerlendirdi. Ölge’nin 11 doğru ve 9 yanlışla sınavdan 55 puan aldığı anlaşıldı. Önceden 367 olan Yerleştirme Esas Puanı (YEP) 378’e çıktı.

Uzunoğlu’nun puanında ise mahkeme kararı henüz çıkmadığı için değişiklik yapılmadı. Aynı okuldan ve fen bilgisinden sıfır alan Sena Seyhan’ın da mahkeme kararı doğrultusunda puanı yeniden hesaplandı. Fen bilgisi dersinden sıfır alan Sena Seyhan’nın puanına artı 25 puan daha eklendi. Ancak onunla kopya çektiği iddia edilen öğrencinin puanında bir değişikliğe gidilmedi.

BAKAN NABİ AVCI İSTİFA ETMELİDİR

Bugün’ün haberi üzerine Bakan Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP Milletvekili Aydın Ayaydın, Bakanlığın bütün sınavlarında öğrencilere skandal üstüne skandal yaşattığını söyledi.“Bakan ve Bakanlık bu işi beceremiyor, akli dengesini kaybetmiştir” diyen Ayaydın, “Artık ipin ucu kaçtı. Sınav yetkisi MEB’ten alınıp Bakan Avcı da istifa etmeli” diye konuştu.

İKİ DUYGUYU BİR ARADA YAŞIYORUM

Ai­le­ler­, ya­şa­nan kao­sa tep­ki­li. Pua­nı ye­ni­den he­sap­la­nan Öl­ge­’nin an­ne­si Hu­ri­ye Öl­ge, ta­ma­mıy­la ken­di ça­ba­la­rıy­la so­nu­ca var­dık­la­rı­nı ba­kan­lı­ğın hiç­bir ko­nu­da yar­dım­cı ol­ma­dı­ğı­nı söy­le­di. ME­B’­ye mad­di ve ma­ne­vi taz­mi­nat aça­ca­ğı­nı be­lir­ten an­ne Öl­ge, “Bu sü­reç hem bi­zi hem de ço­cu­ğu­mu ze­de­le­di. Bir yan­dan se­vinç bir yan­dan da hü­zün ya­şı­yo­rum. Oğ­lum hak­kı­nı al­dı ama di­ğer bin­ler­ce öğ­ren­ci ne ola­cak” de­di.

ÖRNEK OLMASI GEREKİR

Mağ­dur Elif Ko­z’­un an­ne­si Hay­ri­ye Koz, An­ka­ra İda­re Mah­ke­me­si­’ne yü­rüt­me­yi dur­dur­ma is­te­miy­le da­va açan­lar­dan. Da­va­nın sür­dü­ğü­nü söy­le­yen an­ne Koz, da­ha ön­ce ve­ri­len mah­ke­me ka­rar­la­rı­nın ken­di­le­ri için de ör­nek teş­kil et­me­si ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­dı. Koz, “Sis­tem­den mağ­dur edi­len öğ­ren­ci­le­rin hak­la­rı ge­ri ve­ril­me­li. İki­li kop­ya mağ­du­ru olan öğ­ren­ci­le­rin pu­an­la­rı ye­ni­den he­sap­lan­ma­lı­” dedi.

 

İKİLİ KOPYA SİSTEMİ İPTAL EDİLİRSE NE OLUR?

Ana­fen Ya­yın­la­rı Reh­ber­lik Ko­or­di­na­tö­rü Rı­fat Al­tun­sa­ray: “Öğ­ren­ci­nin Yer­leş­tir­me­ye Esas Pu­anı­’nın (YEP) ye­ni­den he­sap­lan­ma­sı ge­re­kir. Yüz­de­lik di­li­min­de ise ar­tı yüz­de 2’lik iler­le­me olur ve öğ­ren­ci­le­rin ge­nel ba­şa­rı sı­ra­sı da et­ki­le­nir.

Bu du­rum­da ‘i­ki­li kop­ya­’ çe­ken­le­rin pua­nı ye­ni­den he­sap­lan­ma­lı. So­nuç­ta iki­li kop­ya çe­ken­le­rin pu­an, sı­ra­la­ma ve yüz­de­lik di­li­mi de­ği­şe­cek. Ter­cihler 31 Tem­muz-8 Ağus­tos ta­rih­le­ri ara­sın­da yapılacak. O za­ma­na dek de­ği­şik­lik­le­rin ya­pıl­ma­sı şart.” 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR