BIST 9.096
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,04
GÜNCEL

TEOG tercihleri nasıl yapılır?

TEOG tercihlerini yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Doğru tercih adaylar için hayati önem arz ediyor. İşte 2016 TEOG tercihleri ile ilgili ayrıntılar...

2016 TEOG tercih dönemi başladı. Öğrenciler TEOG sınavının ardından nasıl doğru tercih yapılır sorusunun yanıtını arıyor. Peki 2016 TEOG tercihleri nasıl yapılır? Tercihler ne zaman bitiyor? Ayrıntılar memurhaber.com'da.

TEOG tercihleri için gün sayarken sonunda beklenen gün geldi. Heyecanın dorukta olduğu TEOG lise yerleştirmeleri için binlerce öğrenci MEB resmi sitesine akın etti.

TEOG TERCİH SÜRESİ UZATILDI!

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden  Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sistemi kapsamında 25 Temmuz'da sona erecek lise tercih  başvuruları, 29 Temmuz'a uzatıldı. Bakanlık, terör örgütü FETÖ'nün darbe girişiminin ardından yaşanan  gelişmeler nedeniyle, 2016 Ortaöğretim Kurumları Tercih ve Yerleştirme  Kılavuzu'nda yer alan takvimde değişikliğe gitti. Buna göre, TEOG kapsamında 15 Temmuz'da başlayan ve 25 Temmuz'da sona  ereceği duyurulan tercih başvuruları, 29 Temmuz'a uzatıldı.

Tercih işlemleri  tamamlandıktan sonra 8 Ağustos'ta sona erecek yerleştirme sonuçlarının ilan  tarihi ise 12 Ağustos'a çekildi.  Yeni takvime göre, boş kontenjanlar 15 Ağustos'ta ilan edilecek.  Yerleştirmeye esas 1. nakil tercih başvuruları, 15-19 Ağustos, ikinci nakil  başvuruları 22-26 Ağustos'ta, 3. nakil başvuruları 29 Ağustos-2 Eylül  tarihlerinde yapılacak.

2016 TEOG TERCİH DÖNEMİ 

8’inci sınıfı başarıyla tamamlayan öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercih ve yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecektir.  Tercih işlemi öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüklerine onaylatılacaktır.

Tercih işlemleri, Bakanlığımız veya https://e­okul.meb.gov.tr internetadreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, öğrenci velisi tarafından 15-25 Temmuz 2016 (en geç saat 17:00’ye kadar) tarihleri arasında yapılacaktır.

Elektronik ortamda onaylanan “Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu” nun çıktısı alınarakokul müdürlüğü ile veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecektir.

TEOG YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILIYOR?

8’inci sınıfta öğrenim gören ve tercihte bulunan tüm öğrencilerin ortaöğretim kurumlarınayerleştirme işlemleri; tercihleri doğrultusunda, okul kontenjanlarına göre, YEP üstünlüğü,esas alınarak yapılacaktır. 

9-15 Ağustos 2016, 19-23 Ağustos 2016, 26-31 Ağustos 2016 tarihlerinde yerleştirmeye esas nakil başvuru işlemi gerçekleştirilecektir. Yerleştirmeye esas nakil işleminde 3 (üç) tercih alınacak ve YEP üstünlüğüne göre yerleştirme takvimi doğrultusunda merkezî olarak yapılacaktır. 

Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullarbelirlenmiş olup, kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır. 

«ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM» butonunu işaretlediği halde 09 Eylül 2016 tarihine kadar herhangi bir okula kaydını yaptırmayan öğrencinin yerleştirilmesi, bu tarihten itibaren açık ortaöğretim kurumlarına yapılacaktır.

TEOG TERCİHİ YAPACAK ÖĞRENCİLERE "KONTENJAN" UYARISI

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) tercih sürecinde, 1 milyon 200 bine yakın öğrenci için uyarılar yapıldı. Tercih yapacak öğrencilerden, liselerin kontenjanlarındaki artış ya da azalma ile aynı nitelikte açılan yeni okulların, taban puanları etkileyebileceğini göz önünde bulundurması istendi.Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, AA muhabirine, TEOG sistemi kapsamında 8. sınıftan mezun 1 milyon 200 bin öğrenci ve ailelerine, yarından itibaren 25 Temmuz'a kadar sürecek lise tercih sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Öğrencinin lise tercihinin, üniversiteye yönelik alt yapıyı oluşturacak ve geleceğini belirleyecek bir dönüm noktası olduğuna işaret eden Güngör, bu nedenle Bakanlık olarak tercih döneminde öğrencilere ve velilere yardımı bulunacak çalışmalar yaptıklarını anlattı. 

Güngör, gençlerin ve ailelerinin lise tercihlerini yaparken rehberlik öğretmenleri ile tercih konusunda donanımlı öğretmen ve yöneticilerden oluşan, 81 ilde hizmet verecek Tercih Danışmanlığı Komisyonlarından destek alabileceklerini aktardı. Güngör, komisyonların belirlenecek okulların dışında öğrenci ve velilerin erişiminin kolay olduğu okul, çay bahçeleri, alışveriş merkezleri gibi halka açık yerlerde de hizmet vereceğini belirtti.Komisyonlarda, öğrenci ve velilere, kontenjanlar, yüzdelik dilimler, öğrencinin ilgi ile yeteneği, okulun fiziki şartları, yükseköğretime geçişteki başarı durumu gibi konu başlıklarında bilgilerin verileceğini dile getiren Güngör, komisyonların nerelerde açıldığının, il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri ve mezun olunan okullardan öğrenilebileceğini söyledi.

OKULUN EVE UZAKLIĞINA DİKKAT

Güngör, öğrencilerin en fazla 25 okul tercihinde bulunabileceğini hatırlatarak, tercihlerde farklı il veya ilçelerdeki okulların da seçilebileceğini ayrıca farklı okul türlerinin de tercih listesinde yer alabileceğini belirtti. Güngör, şu uyarılarda bulundu:
"Doğru tercih noktasında, öğrenci ve velilerin, sadece puan ve yüzdelik dilimlere göre hareket etmek yerine, öğrencinin ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerinin de dikkate alınması büyük öneme sahip. Tercih listeleri hazırlanırken okul kontenjanlarında artma ya da azalma olmasının, bölgede aynı nitelikte yeni okulların açılmasının okul taban puanlarını etkileyebileceği de unutulmamalı.

Tercih edilecek okulların önceden ziyaret edilmesini, fiziki imkanlarını, okulun eve uzaklığını, ulaşım ve yatılılık durumlarının araştırılmasını öneriyoruz. Tüm tercih listesindeki okullar, öğrencinin gidebileceği, ulaşım, yatılılık gibi konularda sorun yaşamayacağı okullar arasından sıralanmalı. Ayrıca okulların ulusal ya da uluslararası projelerdeki faaliyetleri ile yükseköğretime geçişteki başarı durumunun araştırılması da tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar."
Güngör, adaylara tercih sürecinde okulun mevcut öğrencileri, mezunları, öğretmen ve idarecileri ile görüşme önerisinde de bulundu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR