BIST 9.798
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.429,21
GÜNCEL

Taşerona kadroda son durum yeni düzenleme

Taşeron işçilerin ne zaman kadroya geçeceğiyle ilgili tartışmalar devam ederken Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan tarafından yeni bir iddia ortaya atıldı. Buna göre Başbakan Binali Yıldırım taşeron düzenlemesi için yeni döneme işaret etti.

Taşeron işçilerin kadroya geçeceğinin açıklanmasının ardından, kamuoyunda meraklı bekleyiş başladı. Taşeronun kadroya geçiş şartları belli oldu fakat kadro tarihi henüz belirlenmedi. 

Taşeron işçilerin kamuya alınmasına yönelik düzenleme hakkında konuşan Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, "Sayın Başbakan, Maliye Bakanı Naci Ağbal'a bu konuda yeni bir çalışma başlatılması gerektiği yönünde talimat verdi" şeklinde bir bakanın kendisiyle bilgi paylaştığını söyledi.

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan taşeron işçilerle ilgili yeni çalışma yapıldığını söyledi. Arslan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda yer alan bir bakanın kendisine, "Sayın Başbakan, Maliye Bakanı Naci Ağbal'a bu konuda yeni bir çalışma başlatılması gerektiği yönünde talimat verdi" dediğini aktardı. Hak-İş'in iftarında gazetecilerle bir araya gelen Arslan, kamuda istihdamının önü açılan taşeron işçilerle ilgili olarak, "Taşeron düzenlemesinin yasalaşmasıyla ilgili yeni bir durum oluşacağını düşünüyorum. Bu bizim için sevindirici durum" değerlendirmesinde bulundu.

ASIL-YARDIMCI İŞ AYRIMINA İTİRAZ

Taşeron işçilerin durumuna ilişkin bakanlarla görüşmeler yaptıklarını anlatan Arslan, şöyle konuştu: "Asıl ya da yardımcı iş ayrımı yapılmadan herkesi kapsamasını destekliyoruz. Bizim itirazımız getirilmek istenen modele yönelik. Yani Özel Sözleşmeli Personel statüsüne. Bu itirazlarımızın dikkate alındığı bir modele destek vereceğiz."

'KIDEM FONUNDAN YANAYIZ'

Kıdem tazminatında planlanan değişikliğe de değinen Arslan, kıdem tazminatının daha çok çalışanın faydalanması açısından fona devrine sıcak baktıklarını, var olan hakların korunarak daha da güçlendirileceği modeli destekleyeceklerini vurguladı. Avusturya Modeli'nin bu kapsamda Türkiye'ye uymadığına değinen Arslan, "Orada sosyal destek farklı, işsizlik ödeneğinde sınır yok. İşsizlik ödeneği çok yüksek" diye konuştu. Mahmut Arslan, Türkiye'de ise işsizlik ödeneğinin sembolik olduğunu belirterek, "Çünkü süre sonu var. Dolayısıyla işsizlik ödeneği sorunlu iken kıdem tazminatını ele alırken bütün halinde bakıyoruz" dedi.

'BES ZORUNLU TASARRUFA DÖNÜŞECEK'

Hak-İş Başkanı Arslan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in bireysel emeklilikle ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine çalışanlardan bireysel emeklilik kesintisi yapılmasına imkan verecek düzenlemenin tasarrufu artırsa da hiçbir şekilde insanlardan zorunlu tasarruf yaptırılamayacağını söyledi. Arslan, şöyle devam etti: "O zaman bu zorunlu tasarrufu teşvike dönüşür. Geçmişte bunun nasıl hale dönüştüğünü gördük. Bu tasarrufun sadece çalışanların ücretleri üzerinden zorunlu olarak yapılmasının dünyanın hiçbir yerinde başarılı olduğunu görmedik."

Yorumlar 7 Yorum
ÇOK OKUNANLAR