BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,16
ALTIN 2.241,64
İŞÇİ

Taşerona kadroda devlet güvencesi geliyor!

Taşeron işçilere kadroda son durumu masaya yatıran Hükümet 720 bin taşeron işçiye devlet güvencesiyle kadro için düğmeye bastı. İşte detaylar...

'Taşeron işçiye kadro verilecek mi' diye bekleyen yüzbinlerce taşeron için Hükümet'ten son bir hamle daha geldi. Taşeron işçilerle ilgili düzenlemede son rötuşları yapan Hükümet, 720 bin kişinin kamuya geçişiyle beraber kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük haklarının devlet güvencesinde olacağını garanti etti.
 
Akşam'ın haberine göre önceki gün Bakanlar Kurulu'nda konunun ayrıntıları değerlendirilirken, kurum kurum detaylar değerlendirildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bakanlara brifing verildi.

TAŞERON İŞÇİLERE KADRO DÜZENLEMESİNE BAKANLAR KURULU'NDAN DA ONAY ÇIKTI
Taşeron işçilerin merakla beklediği düzenlemeye Bakanlar Kurulu'ndan da onay çıktı. Meclis'te ele alınacak düzenlemeyle 720 bin 277 kişinin kamuya geçişi yapılacak.

 TAŞERON 657'Lİ Mİ OLACAK?
Bu durumdaki çalışanlar, '657 sayılı devlet memuru' olamayacak, buna karşın 'özel sözleşmeli personel' statüsüyle kamu güvencesinde çalışacaklar.

TAŞERONA ÖZEL STATÜ: ÖZEL SÖZLEŞMELİ
İşte önümüzdeki günlerde Meclis'te ele alınacak düzenlemenin özetle ana hatları:

- Taşeron işçiler için 'özel sözleşmeli personel' adıyla yeni bir statü oluşturuluyor.

- Taşeron durumunda bulunan çalışanların kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları, çalışma şartları, geçişle birlikte devlet güvencesinde olacak. Sosyal güvenlik yönünden 4/a'lı (SSK) olacaklar.

- 1 Kasım 2015 seçimleri öncesinde kamuda taşeron olarak çalışmaya başlayan insanlar kapsamda bulunuyor.

KURUMLAR TAŞERONLARI SINAVLA ALACAKLAR
- Her kurum, bazı sınavlar yaparak taşeronları alacak, güvenlik soruşturması yapılacak. Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suçlarla ilgili haklarında soruşturma ve kovuşturma bulunmama şartı aranacak.

- 4/B'li sözleşmeli personelin yararlandığı aile ve yiyecek yardımları gibi sosyal haklardan aynı şekilde yararlanacaklar.

1 AY İÇİNDE BAŞVURMALI

- Yasal düzenlemeden itibaren 30 gün içinde çalışılan idareye yazılı başvurulması gerekecek. Başvurudan itibaren de 3 ay içinde gerekli değerlendirmeler yapılacak.

- Süreklilik arz eden hizmetlere ilişkin işler kapsamda tutuldu. 3 veya 6 aylık çalışma dönemi için geçici çalıştırılan kişiler kapsamda olmayacak. Düzenleme kapsamına 720 bin 277 kişi giriyor. 157 bini temizlik, 76 bini güvenlik, 16 bini yemek, 157 bini muhtelif işlerde çalışıyor.

TAŞERONLAR ÇALIŞTIKLARI İŞLERDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKLER
- Kamuya geçecek taşeron işçiler, halen çalıştıkları işlerde çalışmaya devam edecek, maaş ve özlük hakları artık kamu kurumları tarafından yerine getirilecek.
- 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla ödenmekte olan ücret ve diğer malihaklar esas alınacak.

HANGİ KURUMDA NE KADAR TAŞERON ÇALIŞIYOR?
En fazla çalışan 311 bini aşkın kişiyle belediyelerde bulunuyor. İl özel idarelerindekiler de hesaba katıldığında 314 bini yerel yönetimlerde bulunuyor. Üniversitelerde 36 bin 551, üniversitelerin döner sermaye işletmelerinde 42 bin 941 taşeron işçi görev yapıyor.

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR