BIST 9.125
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,57
GÜNCEL

Taşeron kadroda pürüzler ne zaman giderilecek?

Taşeron işçilerin kadroya geçmesi ile ilgili o kadar çok açıklama yapıldı ki taşeronun kafası karıştı peki taşerona kadroda pürüzler ne zaman giderilecek?

Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi bir dizi sorunu da beraberinde getiriyor. Taşeron işçiler hakkındaki pürüzler neler ve bu pürüzler ne zaman giderilecek? İşte ayrıntılar...

Taşeron kadro yasasının Meclis'e gelmesini bekleyen taşeron işçilerin kafası karıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, taşeron asıl işçiler ile yardımcı işçilerin tamamının kadroya alınacağını söylemişti ancak bürokrasi bir dizi sorunu aşmaya çalışıyor.

TAŞERON KADRONUN SORUNLARI

Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, taşeron kadro düzenlemesinde yaşanan sorunları bugünkü köşesine taşıdı. 

Erdal Sağlam, "Taşeron düzenlemesi büyük sorunlar yaratacak" başlıklı yazısında şunları kaleme aldı:

 Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Başbakanın açıkladığı “tüm taşeronlar kadroya alınacak” sözü, ilgili tüm bürokratlar için de sürpriz oldu. Çünkü hazırlanan taslakta 150 bin civarında asıl işte çalışan taşeron işçinin kadroya alınması öngörülüyordu. Ama belli ki bazı bakanların evvelden beri süren ısrarı devam etmiş ve Başbakan da bu sıkıntılı siyasi süreçte kendisine prim yaptıracağı için bunu kabul etmiş. Bürokratlar Maliye Bakanı Ağbal’ın da bu karar üzerine, sistemi iyice karmaşıklaştıran ama kamuya yükünü azaltma amacı taşıyan “özel sözleşmeli personel” formülünü bulduğunu tahmin ediyor.

TAŞERON SINAVI

Bir kere açıklanan sistem taşeron işçileri tatmin etmiş değil. Yapılacak sınav, 3 yıllığına sözleşme yapılması, işçi mi memur mu olacaklarının belli olmaması gibi unsurlar nedeniyle “adına taşeronluk denmeyen taşeron işçilik” diyorlar.

 TAŞERON KADRO 1 MİLYONU BULABİLİR

Bürokratlarla konuştuğumuzda, Maliye Bakanı Ağbal “720 bin kişi civarında” diye açıklasa da kamunun taşeron işçinin tam sayısını bilmediğini, yani 1 milyon kişi çıkarsa kimsenin şaşırmaması gerektiğini söylüyorlar.

Ağbal’ın bu düzenlemenin bütçeye yükünü mümkün olduğunca azaltmaya çalışacağını çünkü mali disiplin açısından önemli olduğunu, birkaç popülist bakan dışında, herkesin gördüğü, bu nedenle kadroya alınacak taşeron sayısının sınavlar, emeklilik yaşı gibi bahanelerle aşağıya indirilmeye çalışılacağı, bunun da başka sorunlar yaratacağı belirtiliyor.

 Bu arada yapılacak sınav için de büyük endişe var. AKP’ye yakın isimler bile, “sınavın sözlü olması ya da kuruma bırakılması halinde, partinin istemediği kişilerin, bölgede etnik kökenine diğer yerlerde mezhepsel durumlarına bakılarak elenmesi ihtimali bulunduğunu”kabul ediyorlar. Şimdiye kadarki uygulamaların böyle bir şüphe yaratmasını doğal karşılıyorlar.

KPSS’YE BOŞ  YERE GİRİLMİŞ

Taşeron çalıştıran işverenlere kamunun tazminat ödeyeceği belirtilirken, bunun neye göre yapılacağı belli değil. Bir bürokrat “özel sektör doğru ya da yanlış; gerekirse akrabalarını alıp günde 8 yerine 12 saat işçi çalıştırıyor, hafta sonu işe getiriyordu. Şimdi aynı işi yapmak için kamu çok daha fazla işçi çalıştırmak zorunda kalabilir” diyor. Bürokratlar herkesin kabul edeceği gibi; ilk seçim öncesi hepsinin normal kadroya alınmasını beklediklerini, ayrıca ücret düşük diye zamlar yapılacağını, özel sektördeki ücretlerin bundan etkileneceğini, yani bu düzenlemenin sonunda ekonomiyi bütünüyle tehlikeye atacak popülist bir karar potansiyeli taşıdığını söylüyorlar.

 Bu arada sendikacıların da şüphesi var; AKP’ye yakın işci ve memur sendikalarının, taşeronların kendilerine gelişini temin edecek düzenlemeler yapılması için çalışmalara başladıklarını, bununla büyük kaynak ve etkinlik yaratacaklarını söylüyorlar.

Bu arada taşeron işçiler belki kızacak ama, işin bir de adalet yönü var. KPSS’ye girip yeterli puan alamadığınız için, belki 80 puanla bile, yıllardır kamuya alınmayan bir vatandaş olsanız, eğitimine bile bakılmadan bu kadar taşeron işçinin, sözde biR sınavla kamu kadrosuna alındığını duyunca, ne hissedersiniz?

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR