BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,16
İŞÇİ

Taşeron işçiye kadro geliyor!

Binlerce taşeron işçilerin yüzünü güldürecek bir uygulama için hükümet düğmeye bastı. Artık taşeron işçilerde kadrolu işçilerle aynı haklara sahip olacak..

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ücret, izin, mesai gibi konularda haksızlığa uğrayan taşeron işçilerin sorunlarını çözmek için bir yasa taslağı hazırladı. Hazırlanan taslak, işçi ve işveren sendikalarının görüşüne açıldı. Taslağın yasalaşmasıyla; taşeron işçiler çalıştırıldıkları kurumlardaki diğer işçilerle aynı haklara sahip olacak.

TAŞERON İŞÇİNİN HAKLARINI TANILACAK

Taslağa göre; patronlar bir işyerinde sadece asıl işi tamamlayan yan işleri değil, asıl işi de taşeron bir şirkete vererek, taşeron işçi çalıştırabilecek. Yine taslağa göre; patronlar, işçiler arasında dengeyi gözetecek. Yani işveren, aynı işi yapan kendi işçisi ile taşeron işçi arasındaki ücret, mesai, izin gibi özlük haklarını ilgilendiren konularda ayrım yapamayacak. Ayrım yapması halinde, çalıştırdığı taşeron işçiye kendi işçisi muamelesi yapılarak tüm haklarını alması sağlanacak.

KAMUDA 1 MİLYONU AŞTI

Türkiye'de hem kamuda hem de özel sektörde taşeron işçi çalıştırılması çok yaygın. Halen, kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin sayısı 1 milyonu aşmış durumda. Yapılacak düzenleme, özel ve kamu taşeronlarını kapsayacak. Taslak kamu taşeronlarını da ilgilendireceği için artık devlette, düşük maaşla hemşire, hastabakıcı, röntgenci çalıştırılamayacak. O hastanede çalışan hemşire, hastabakıcı ne maaş alıyorsa, taşeron işçiye de aynısı verilecek. Çalışma süresi, izin, mesai hakları ile kıdem tazminatı aynı şekilde işletilecek. Kıdem tazminatlarını devlet üstlenecek.

Yorumlar 7 Yorum
ÇOK OKUNANLAR