BIST 9.113
DOLAR 32,38
EURO 35,07
ALTIN 2.326,75
İŞÇİ

Taşeron işçinin yüzünü güldürecek 20 Mayıs düzenlemeri

Hükümet, yeni kıdem tazminatı sistemini öncelikli olarak taşeron işçiler üzerinde denemeyi planlarken, uygulamanın ilk detayları da ortaya çıktı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışmasına göre, şu anda her yıl girdi çıktı yapılması nedeniyle kıdem tazminatı hakkı kazanamayan işçilerin sorunu çözülecek.

Mevcut düzenlemeyle taşeron çalışanlar, her yıl işverenin değişmesi nedeniyle yıllık izne de hak kazanamazken, yeni sistemle bu sorun da çözülecek.

Artık alt işverenin yanında çalışanişçinin aynı işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınacak. Alt işveren değişse dahi, işçi yıllık izne hak kazanacak. Asıl işveren, bundan böyle alt işveren işçilerinin ücretlerini aylık olarak kontrol edecek. Ödenmeyen ücreti doğrudan işçinin banka hesabına yatıracak.

Bu kapsamda da taşeron çalışanların sözleşme sürelerine müdahale edilecek. Hizmet alım sözleşmeleri en az üç yıllık yapılacak. Sözleşme süresinin uzaması sonucu işçiler iş kanunundan doğan haklarını kazanacak. Böylece, sendikal haklar ve toplu iş sözleşmesi yapılması imkanının da doğacağı öngörülüyor.

BES İÇİNDE NEMALANACAK

Bakanlığın düzenlemesine göre, yeni sistemle, mevcut çalışan içşilerin kazanılmış hakları korunacak. Tüm işçiler kıdem tazminatından yararlanacak. Kıdem tazminatı primi işçinin bireysel kıdem hesabına yatırılacak. Bireysel kıdem hesabı, bireysel emeklilik sistemi içinde nemalandırılacak. İş sözleşmesi devam eden işçilere, mevcut hali ile devam etme ya da yeni sisteme geçme hakkı tanınacak. Yasanın yürürlük tarihinden sonra işe girenler, yeni sisteme tabi olacak.

Yorumlar 57 Yorum
ÇOK OKUNANLAR