BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
İŞÇİ

Taşeron işçilerin kadroya geçmesinde son durum ne?

Taşeron işçi kadroları son durum ne? Taşeronlara kadro ne zaman verilecek? İşte taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi ile ilgili ayrıntılar...

Taşeron işçi kadroları ne zaman verilecek? Taşeron işçiler kadroya geçirilirken nasıl bir yöntem izlenecek? Taşeron işçiler için somut adım ne zaman atılacak? İşte taşeron işçilerin kadrosu hakkında bütün ayrıntılar...

Taşeron Kadroları ile ilgili düznelemeler netleşmeye başlıyor. Bu düzenlemeler; kadroya geçilerde işçilerin istihdam şartlarından, kamuda ve Belediyelerde çalışana Taşeron İşçilerin kodroya geçiş süreçleri yer alıyor.

Geçtiğimiz aylarda Başabakan Ahmet Davutoğlu'nun verdiği müjde sonrasında 720 bin işçinin kadroya geçemesi ile ilgili düzenlemeler devam ederken kadroya geçiş süreci ile ilgili ayrıntılarda netleşmeye başlıyor. Taşeron kadroları son durum haberleri Kamuda ve belediyede kadro bekleyen taşeronler için en çok ilgi çeken konular arasında yer alıyor.

TAŞERON KADROLARI NE ZAMAN VERİLECEK?

Başbakan'ın işçilere kadro haberinin ardından yaşanan gelişmeler sonrasında Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın taşeron işçilerin "özel sözleşmeli personel" statüsü olacağını belirtmesi üzerine özel sözleşmeli personel nasıl olacak? Sorusunun cevabı kadro bekleyen taşeronlar tarafından büyük merak konusu olurken kadroya alınacak 720 bin işçinin  kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları devlet güvencesinde olacak.

Taşeron işçiler kadroları; Hazine, Çalışma Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve işçi memur sendikalarının görüşlerinin alınması sonrasında Maliye Bakanlığı’na teklif etmesi sonrasında Bakanlar kurulu tarafından belirlenmektedir.

TAŞERON İŞÇİLERİN ÖZLÜK HAKLARI DEVLET GÜVENCESİNDE OLACAK

Taşeron işçiler ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'dan kamuda çalışan taşeron işçilerinin istidahdamına dair yapmış olduğu açıklamdan sonra hükümet, taşeron işçilerle ilgili düzenlemelerde son rötuşları yaptı. Bakanlar kurulundan 720 bin kişinin kamuya geçişine onay çıkarken; bu kişilerin kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları devlet güvencesinde olacak.

Taşeron işçilerin merakla beklediği düzeneleme ile ilgili Bakanlar Kurulu'ndan da onay çıkması sonrasında Meclis'te ele alınacak olan düzenlemelerle 720 bin 277 kişinin kamuya geçişi yapılacak. Kadroya geçecek olan Taşeron çalışanlar, '657 sayılı devlet memuru' kanunuba tabi olamayacak, buna karşın 'özel sözleşmeli personel' statüsünde kamu kurum ve kuruluşlarında devlet güvencesinde çalışacaklar.

TAŞERON İŞÇİ KADROLARINDA KAMUDA İSTİHDAM SÜRECİ NASIL OLACAK?

Taşeron kadrolarında kamuda hem asıl işler ve hem de yardımcı işlerde çalışan alt işveren (taşeron) işçilerinin özel sözleşmeli personel olarak görevlendirebilmesi için yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor.

Buna göre, TBMM’de görüşülen yasa çalışmalarının tamamlanması halinde alt işveren (taşeron) işçileri özel sözleşmeli personel olarak aldıkları ücretle beraber aynı işyerinde çalışmaya devam edecekler.

TAŞERON KADROYA GEÇERKEN SINAVA GİRECEK!

Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik her kurumun hizmet özelliğine göre sınav yapılacak. Ayrıca bu kişilerin güvenlik soruşturmaları da önemli olacak.

Buna ilişkin yasal düzenlemeden itibaren otuz gün içinde çalışılan idareye yazılı olarak başvurulması,

Başvuru süresinin bitiminden itibaren üç ay içinde idarenin başvuruyu incelemesi ve şartları taşıyıp taşımadığını tespit etmesi,

Tespiti izleyen üç ay içinde Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine atanacaklar için Maliye Bakanlığınca pozisyon ve isim vizesi, mahalli idarelerin şirketlerinde istihdam edilecekler için ise İçişleri Bakanlığınca isim vizesinin yapılması,

Vize işlemi yapılanların bu süreyi izleyen iki ay içinde idarelerince yazılı ve/veya sözlü sınava tabi tutulmaları,

Yapılan sınavlarda başarılı olanların bir ay içinde vize edilen pozisyonlara atanması gerekmektedir.

İleride bu kapsama giren personel sayısında artış ihtiyacı olduğunda ihale yoluyla hizmet alımı yapmaksızın, personel ihtiyacını kendi bünyesinde özel sözleşmeli personel pozisyonundan karşılayacak.

Çalışmak isteyen kişiler de bu düzenlemeden sonra doğrudan doğruya kamu idarelerine müracaat ederek bu sözleşmeli statü için belirlenen koşullara uygunsa orada çalışabilecek.

TAŞERON KADROLARINDA BELEDİYE VE İL ÖZEL İDARELERİ İLE BAĞLI KURULUŞLARINDA ÇALIŞAN ALT İŞVEREN (TAŞERON) İŞÇİLERİNİN DURUMU NASIL OLACAK?

Taşeronların kadroya geçiş sürelerinde, Belediye ve özel idarelerdeki alt işveren (taşeron) işçileri için, bu kurumların kuracağı şirketler aracılığıyla istihdam sağlanacak.

Diğer bir deyişle Belediyeler ve İl Özel İdareleri ile bağlı kuruluşlarında alt işverende çalışan işçiler bu idarelerin kuracağı kendi şirketlerinde istihdam edilecek.

Halen mahalli idarelerde alt işveren işçisi olarak çalışanlar mahalli idarelere ait şirketlerde işçi olarak istihdam edilecek.

Mahalli idarelerin mevcut şirketlerinde çalışanlar aynen çalışmaya devam edecek.

Bu şirketlere, personel çalıştırılmasına dayalı işler kapsamında verilecek işler 4734 sayılı kanunun 22’nci maddesinde öngörülen limit ve şartlara tabi olmaksızın doğrudan temin yöntemiyle yapılacak.

Diğer bir ifadeyle belediyelerin kurmuş oldukları şirketlerde çalışanlar mevcut şirketlerinde aynen çalışmaya devam edecekler ve durumlarında bir değişiklik olmayacak.

Sadece Belediyeler ve İl Özel İdareleri ile bağlı kuruluşlarında alt işveren bünyesinde istihdam edilen işçiler mahalli idarelere ait şirketlerde özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek.

TAŞERONLARIN MALİ HAKLAR TOPLU SÖZLEŞMEYLE BELİRLENECEK

Kamuda istihdam edilecek taşeron personelle "özel sözleşmeli personel" pozisyonunda 3'er yıllık sözleşme yapılacak. Sözleşme dönemleri her 3 yılda bir yenilenecek. Kamuya alınan personele, şu anda aldıkları aylık üzerinden maaş verilecek. Bu kişiler hangi kurumun, hangi biriminde, hangi işi yapıyorlarsa aynı işi yapmaya devam edecek. Bu kişilerin görev yerlerinde değişiklik yapılmayacak.

Söz konusu kişiler, mali hakları bakımından 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi olacaklar.

Taşeron çalışanlar, kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamındaki personel gibi değerlendirilecek.

Maliye Bakanlığınca hazırlıkları yürütülen tasarı, 1-2 hafta içinde Meclis'e gönderilecek.

TAŞERON KADROYA GEÇİLŞLERDE TAŞERON İŞÇİLERLE İLGİLİ İKİ MODEL ÖNERİLDİ

Taşeronların kadroya geçişleri ile ilgili olarak; Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçilerin, "özel statülü sözleşmeli personel" yerine kamuda kadrolu işçi (4/d) olarak ya da kamunun kuracağı imtiyazlı şirketlerde istihdam edilmesini istediklerini bildirdi.

EKONOMİ MUHABİRLERİ DERNEĞİ BAŞKANI TAŞERON KADROLARI İLE İLGİLİ SORULARI YANITLADI

Ekonomi Muhabirleri Derneği'nde (EMD) basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Arslan, Bir basın mensubunun taşeron işçilerin kamuda "özel statülü sözleşmeli personel" olarak istihdam edilecek olmasıyla ilgili görüşlerini sorması üzerine Arslan, şunları söyledi: "Hükümetin açıkladığı yeni statü bizim için hakikaten sürpriz oldu. Kamuoyu, hükümetten asıl ve yardımcı işleri açıklamasını bekliyordu. Açıklanan üç husustan ikisi bizim de talep ettiğimiz konuydu. Biz kamuda taşeron işçiliğe son verilmesi ile asıl ve yardımcı iş yapılmadan hepsinin kadroya alınmasını istiyorduk. Ama böyle yeni bir statüyle istihdam edilmelerini istemiyorduk. Çünkü bu yeni statüyle taşeron işçiler ne kadrolu memur ne de kadrolu işçi olabiliyor. Bu konuda hükümetle aramızda 180 derece fark var."

TAŞERON KADROLARI İLE İLGİLİ "MALİYE BAKANLIĞINA YENİ MODEL SUNACAĞIZ"

Taşeron İçi kadroları ile ilgili olarak, Hak-İş olarak eleştiri ve taleplerini geçen hafta Maliye Bakanlığı yetkililerine ilettiklerini, bunun üzerine Maliye Bakanının kendilerinden önerilerini bir model olarak sunmalarını istediğini belirten Arslan, "Şimdi bu model üzerinde çalışıyoruz. Biz, taşeron işçilerin, 'özel statülü sözleşmeli personel' yerine kamuda kadrolu işçi olarak ya da kamunun kuracağı imtiyazlı şirketlerde istihdam edilmesini istiyoruz. Bu çalışanların 4/d, yani belirsiz süreyle çalıştırılan sürekli işçi kadrolarına alınması bizim önceliğimiz. Bu statüyle taşeron işçiler hak kaybına uğramayacağı gibi yeni haklar da kazanmış olacak. Bununla birlikte, bu işçilerin kamu tarafından kurulacak KDV'den muaf imtiyazlı şirket ve şirketlerde istihdam edilmesini de diğer bir seçenek olarak masamızda duruyor" dedi.

Arslan, "Taşeron işçiler, 'özel statülü sözleşmeli personel' olduğunda serbest toplu pazarlık ve 52 günlük ikramiye haklarını kaybetmiş olacaklar" ifadelerini kullanarak, "özel statülü sözleşmeli personel"lerin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun sağladığı avantajlarından yararlanamadığına da dikkati çekti.

ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL STATÜSÜ NE ANLAMA GELİYOR?

Taşeron Kadroları ile ilgili sona yaklaşırken, yeni gelişmeler yaşanıyor. Başbakan'ın işçilere kadro haberinin ardından Maliye Bakanı Naci Ağbal taşeron işçilerin "özel sözleşmeli personel" statüsü olacağını belirtti. 

Katıldığı bir televizyon programında Taşeron kadroları ile ilgili konuşan Ağbal, “Bu kişiler özel sözleşmeli personel olacak. 3 yıl da bir sözleşme yenilecek. 3 yıllık arayla bu statüler yenilenecek. Kadroya alındıktan sonra üç yıl sonra sözleşmeler yenilecek. Kamuda farklı statüler var. Memur statüsü var, işçi statüsü var. Yani bu yeni bir statü. Bu kişileri memur kadrosundan almıyoruz. Bu kişileri özel sözleşmeli personel olarak kadroya alacağız. Ama kamuda çalışan, kamu bünyesinde çalışan, yeni statüde çalışacaklar” dedi.

Ağbal, belediye şirketlerinde çalışanların bu kapsama alınmadığını da belirtti. Maliye Bakanı, yeni statü ile kadroya alınacak işçilerin, emekli olana kadar haklarından faydalanacaklarını söyledi. Ağbal, emekliliğe hak kazananların bu durumdan yararlanamayacağı ifade edildi.

ALT İŞVEREN (TAŞERON) İŞÇİSİ "ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL" OLACAK MI?

Özel sözleşmeli personel modeli, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine tabi olmaksızın alt işveren (taşeron) işçilerinin atamalarının yapılabilmesi ve bunlar aracılığıyla yürütülen hizmetlerin aynı şekilde sürdürülmesi amacıyla oluşturulan yeni bir sözleşmeli personel çalıştırma modelidir.

Bu modelde, bu kapsamdaki sözleşmeli personelin seçiminde aranacak şartlar ve uygulanacak sınav, ödenecek ücret, üç yılı geçmemek üzere yapılacak sözleşme süreleri, sözleşme usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecektir.

Bu kapsamda çalıştırılacak personel;

- Özel Sözleşmeli Personel unvanlı pozisyona atanacak.

- İhale hak edişlerinin ödendiği bütçe, teşkilat ve birimde istihdam edilecek.

- Bu istihdamın usul ve esasları ile haklar ve yükümlülüklere ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla düzenleme yapılacak.

- Sözleşme dönemi üçer yıllık periyotlar olarak düzenlenecek.

- Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı (SSK) olacak.

- Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak.

ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL MALİ VE SOSYAL HAKLARI NELER OLACAK?

Bu düzenlemeyle kamuya geçecek taşeron işçilerinin maaş veya özlük hakları yönünde bir farklılık olması beklenmiyor. Taşeron işçiler yeni bir statü ile kadroya alınacaklar ve “özel sözleşmeli personel” statüsü olacaklar. Kadroya alındıktan sonra üç yıl arayla sözleşmeler yenilecektir. Bu kişiler devlet memuru kadrosuna alınmayacak, sadece özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecektir.

Aynı işte ve aynı özlük haklarıyla çalışmaya devam edilecek, maaş ve özlük hakları taşeron firmalar yerine kamu kurumları tarafından yerine getirilecektir. Yapılacak düzenlemeye göre;

- 01.01.2016 tarihi itibarıyla ihale sözleşmesine göre ödenmekte olan ücret ve diğer mali haklar esas alınacaktır.

- 01.01.2016 tarihi itibarıyla mevcut mali hakları, atandığı tarihe kadarki dönemde “sözleşmeli personel ücretinde meydana gelen artış oranı” kadar arttırılarak güncellenecektir.

- 4/B’li sözleşmeli personelin yararlandığı sosyal haklardan (aile ve yiyecek yardımları) aynen yararlanacaktır.

TAŞERONLARIN STATÜSÜ: ÖZEL SÖZLEŞMELİ

Taşeron kadroları ile ilgili olarak önceki gün Bakanlar Kurulu'nda konunun ayrıntıları ve kurum kurum detaylar değerlendirildi. Konu ile ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bakanlara brifing verilirken, önümüzdeki günlerde Meclis'te ele alınacak düzenlemenin özetle ana hatları ise şöyle;
- Taşeron işçiler için 'özel sözleşmeli personel' adıyla yeni bir statü oluşturuluyor.
- Taşeron durumunda bulunan çalışanların kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları, çalışma şartları, geçişle birlikte devlet güvencesinde olacak. Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı (SSK) olacaklar.
- 1 Kasım 2015 seçimleri öncesinde kamuda taşeron olarak çalışmaya başlayan insanlar kapsamda bulunuyor.

KADROYA GEÇECEK OLAN TAŞERONLARIN YARIYA YAKINI BELEDİYEDEN OLACAK

Kadroya geçecek olan taşeromlardan en fazla çalışanın 311 bini aşkın kişi ile belediyeler olduğu ifade ediliyor. İl özel idarelerindekiler de hesaba katıldığında 314 bini yerel yönetimlerde bulunuyor. Üniversitelerde 36 bin 551, üniversitelerin döner sermaye işletmelerinde 42 bin 941 taşeron işçi görev yapıyor.

HEM ASIL İŞÇİLER HEM DE YARDIMCI İŞÇİLER İSTİHDAM EDİLECEK

Karayolları Genel Müdürlüğünde düzenlenen protokol imza törenine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu; Ak Parti hükümetlerinin sadece yol ya da köprü yapmadığını, memleketin evlatlarına "Ben de yapabilirim" özgüveni kazandırdığını söyledi. Soylu, 14 yılda önemli işlerin yanı sıra İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, sosyal güvenlik reformu, genel sağlık sigortası gibi birçok konuda düzenlemelerin hayata geçirildiğini anlattı.

Türkiye'nin hedeflerinin gayet açık olduğunu, istikametinden hiçbir şeyin vazgeçiremeyeceğini vurgulayan Soylu, 

"İstikametimizden bizi vazgeçirmek, demokrasiyi Türkiye'de etkisiz kılabilmek, milletin iradesini, ortaya koyduğu bu mücadeleyi bir şekilde zayıflatabilmek için her şeyi yapmaya çalışıyorlar, bunun farkındayız. Bir taraftan terörle mücadele ediyoruz, diğer taraftan da işimizi gücümüzü, milletimize vermiş olduğumuz taahhütleri harfiyen yerine getiriyoruz. Geçen yıl 6 bin 417 kardeşimizle akdettiğimiz bir sözleşmeyi, bugün 3 bin 500 kişiyle devam ettirmek ve ortak bir protokolle onlara, ailelerine ve çalışma hayatımıza yeni bir nefes katma konusunda bir iddiayı hep beraber imza edeceğiz."

Soylu, taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesiyle ilgili bir takım tezviratlar üretildiğini kaydederek "Hem asıl işçileri hem de yardımcı işçileri kamuda istihdam edeceğiz. Bundan sonra kamuda taşeron denilen bir meseleyi de hep birlikte bitirmiş oluyoruz. İstenilen, arzu edilen bu. Yeni bir sistem getiriyoruz. Bu yeni sistem içerinde göreceksiniz ki hem çalışanlarımızın rahat ettiği, hem insanlarımızın yarına umutla baktığı hem çalışma hayatının bir düzen içine girdiği hakkaniyetli bir Türkiye'ye doğru gideceğiz" dedi.

TAŞERON KADROLARINDA 35 YAŞ SINIRI KALKTI

Ayrıca taşeron işçilerin kadroya alınmasında 65 yaşını doldurmamış olmak ve emekli olmamak şartı aranacak. Eski düzenlemede 35 yaş üzerinde taşeron işçi kamuda kadroya geçemiyordu. Ayrıca yazılı ve sözlü sınavdan geçenler için ayrı ayrı ‘pozisyon vizesi’ verilecek. Dolayısıyla yer değiştirme olmayacak. ‘Özel sözleşmeli personel’ modelinde çalıştırılanlar devlette 4-C’lilerin haklarından yararlanacaklar. İşte Maliye Bakanlığı’nın uygulamayı planladığı düzenlemenin detayları:

TAŞERON KADROSUNDA ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL MODELİ

Taşeron kadroları ile igili yeni düzenlemede, işçiler 657 sayılı Devlet Memurları Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine tabi olmayacak. Yeni bir sözleşmeli personel çalıştırılma modeli olacak. Bu modelde personelin seçiminde aranacak şartlar ve uygulanacak sınav, ödenecek ücret, üç yılı geçmemek üzere yapılacak sözleşme süreleri, sözleşme usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

 TAŞERON KADROLARI İÇİN SÖZÜ GEÇEN KURUMLAR 

Türkiye Büyük Millet Meclisi,
Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık,
Anayasa Mahkemesi,
Yargıtay,
Danıştay,
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu,
Sayıştay,
Adalet Bakanlığı,
Millî Savunma Bakanlığı,
İçişleri Bakanlığı,
Dışişleri Bakanlığı,
Maliye Bakanlığı,
Millî Eğitim Bakanlığı,
Sağlık Bakanlığı,
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı,
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,
Kültür ve Turizm Bakanlığı,
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı,
Avrupa Birliği Bakanlığı, Bilim,
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,
Ekonomi Bakanlığı,
Gençlik ve Spor Bakanlığı,
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı,
Kalkınma Bakanlığı,
Orman ve Su İşleri Bakanlığı,
Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği,
Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı,
Jandarma Genel Komutanlığı,
Sahil Güvenlik Komutanlığı,
Emniyet Genel Müdürlüğü,
Diyanet İşleri Başkanlığı,
Hazine Müsteşarlığı,
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı,
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu,
Devlet Personel Başkanlığı,
Türkiye İstatistik Kurumu,
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı,
Gelir İdaresi Başkanlığı,
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü,
Meteoroloji Genel Müdürlüğü,
Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü,
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu,
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu,
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü,
Yükseköğretim Kurulu,
Üniversiteler Ve Yüksek Teknoloji Enstitüleri,
Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Atatürk Kültür,
Dil ve Tarih Yüksek Kurumu,
Atatürk Araştırma Merkezi,
Atatürk Kültür Merkezi,
Türk Dil Kurumu,
Türk Tarih Kurumu,
Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü,
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu,
Türkiye Bilimler Akademisi,
Türkiye Adalet Akademisi,
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu,
Karayolları Genel Müdürlüğü,
Spor Genel Müdürlüğü,
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü,
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü,
Orman Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü,
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü,
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü,
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü,
Türk Akreditasyon Kurumu,
Türk Standartları Enstitüsü,
Türk Patent Enstitüsü, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü,
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu,
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı,
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı,
GAP Bölge Kalkınma İdaresi,
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı,
Kamu Denetçiliği Kurumu,
Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu,
Meslekî Yeterlilik Kurumu,
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı,
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı,
Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı,
Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı,
Türkiye Su Enstitüsü,
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu,
Türkiye İnsan Hakları Kurumu,
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR