BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
İŞÇİ

Taşeron işçilerin kadrolarında son durum

Türkiye'de sayıları giderek artan taşeron işçilerin son günlerde yüzü bir türlü gülmüyor. Hiçbir hakları olmayan ve tazminatları sıfırlanan taşeron işçilerin kaderini değiştirecek yasa tasarısı neler getirecek?

Geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu'nun da gündemine gelen tasarı ile taşeronlara yapılan haksızlıklar bitirilecek. Üzerinde çalışılan tasarıya göre, taşeron işçilerin bağlı oldukları kurumlar 'Alt işveren', çalıştıkları kurumlar ise 'Asıl İşveren' olarak tarif ediliyor. Hazırlanan Taslak ile kamu idareleri, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı idare, ortaklık, müessese ve işletmelerinde çalışan taşeronların hakları düzenleniyor.

TÜRKİYE'DE NE KADAR TAŞERON İŞÇİ VAR?

Takvim'in haberine göre, Sadece kamuda 560 bin taşeron işçisi bulunuyor. Taslak ile Taşeron firma (alt işveren), kanun kapsamındaki işyerlerinde yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin işlerde işalan, işveren şeklinde tarif ediliyor. Tasarı ile asıl işveren ve alt işveren (taşeron firma) ilişkisinin sınırları ve bu ilişkiden doğan sorumluluk düzenleniyor. Taşeronlar yasadan sonra artık ezilemeyecek ve diğer kadrolu kamu çalışanlarının tüm haklarına sahip olacak.

TAŞERON  İŞÇİYE YENİ HAKLAR GELİYOR

Kanun değişikliği ile taşeron işçilerinhakları kısıtlanamayacak. Taşeron işçiler ile kamu işçisi arasında eşitlik ilkesi çerçevesinde bir ayrım olmayacak. Asıl işveren alt işverenin işçilerine karşı toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden sorumlu olacak. İş sağlığı ve güvenliğinin uygulanması açısından Kamu kurumları taşeron firma ile birlikte sorumlu olacak. Taşeron işçilerin kıdem tazminatları, kamu kurum ve kuruşlarında geçen hizmet süresi esas alınarak son çalıştığı kurum ve kuruluş tarafından işçinin banka hesabına ödenecek. Kamuda taşeron firmada çalışan işçilerin kıdem tazminatları, son çalıştığı kamu kurumu tarafından ödenecek

YAPACAKLAR YILLIK İZİN

Aynı işyerinde çalışmasına rağmen alt işvereni değişen taşeron işçileri bir yılını doldurmaları halinde yıllık izne hak kazanabilecek. Yani bir kamu kurumu ile 11 aylık sözleşme yapan taşeron firmasının işçisi, yeni sözleşme döneminde aynı kamu kurumunda başka bir firmanın işçisi olarak çalışmaya devam etmesi halinde aynı firmada bir yıl çalışma şartı aranmaksızın yıllık izin kullanabilecek.

Yorumlar 35 Yorum
ÇOK OKUNANLAR