BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
İŞÇİ

Taşeron işçilerin hakları nelerdir?

Haziran ayında Meclis'e gelecek taşeron yasası Meclis’ten geçerse taşeron işçilerin de kıdem tazminatı, yıllık 15 günlük izin, doğum ve ölüm izinleri olacak. Taşeron işçilerin hakları eşitlenecek!

Kıdem tazminatı fonu taslağını askıya alan hükümet, taşeron işçilerin özlük ve sosyal haklarında iyileştirme öngören yasa tasarı taslağı üzerinde çalışmalarını hızlandırdı. Star'ın haberine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, taslakla ilgili çalışmasını  tamamladı. Taslak bu ay içinde tarafların görüşüne açılacak. Yılın sonuna kadar da Meclis’e sunulacak. Kamuoyunda taşeron işçi olarak bilinen alt işverenlere ait işletmelerde çalışan işçilerle ilgili hazırlanan taslakta, taşeron işçilerin hakları diğer işçilerle eşitleniyor. Buna göre taşeron iş- çilerinde kıdem tazminatı, yıllık 15 günlük izin, doğum ve ölüm izinleri olacak. Söz konusu haklar, yasa ile güvence altına alınıyor. Mevcut sistemde de taşeron işçilerin bir çok hakkı bulunuyor. Ancak bu haklar işverenler tarafından çoğu zaman uygulanmıyor. Örneğin alt işverenlere  ait işletmelerde bir yıl dolmadan önce işçileri sözleşmeleri feshedilerek işçilerin kayıtları yeni şirket üzerinden yapılıyor. Yeni düzenleme ile  bu tür hilelere başvuranlara, yeni iş verilmemesi, bazı kamu haklarından mahrum bırakılması gibi bazı yaptırımlar getiriliyor. Ayrıca yine maaşları düzenli ödemeyen alt işverenlere  yönelik de denetimlerin arttırılması öngörülüyor.

TAŞERON SAYISI MEMURU YAKALADI
Taşeron işçilerle ilgili düzenlemeden, halen alt işverenlere ait şirketlerde çalışan yaklaşık  1.6 milyon işçi yararlanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın taslak hazırlıkları sırasında yaptığı çalışmaya göre, 2011 yılı sonu itibariyle Türkiye’de 1 milyon 611 bin 204 taşeron işçi çalışıyor. Ancak söz konusu rakam SGK’ya bildirilen kayıtlardan oluşuyor. Kayıtdışı çalışan işçilerde dikkate alındığında taşeron işçi sayısının 2 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Halen kamu kurumlarında 2 milyon memur istihdam ediliyor. Buna göre, taşeron işçilerin sayısı memuru sayısına yetişmiş oldu.

Yorumlar 10 Yorum
ÇOK OKUNANLAR