BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.437,22
İŞÇİ

Taşeron işçilere özel statüye sendikalardan tepki

Taşeron işçilere özel statü verilmesi ve kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemelerde sendikalardan görüş alınmaması tepki yarattı.

Taşeron işçilerin "özel sözleşmeli personel" statüsüne geçirilmesi ve özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması düzenlemelerinde sürece dahil olmadıkları belirten sendikalar, kıdem tazminatıyla ilgili olası bir düzenlemeden önce görüşlerinin alınmasını istiyor.

Yaklaşık 12 milyon çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatı konusunda tartışmalar sürüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde gündeme getirilen, 64. hükümetin eylem planında yer alan, 24 Aralık 2015'teki 11. Çalışma Meclisi'nde ve 6 Ocak 2016'daki Üçlü Danışma Kurulu'nda tartışılan kıdem tazminatının fona devredilmesi konusu, çalışma hayatının gündemindeki yerini koruyor.



Milyonlarca çalışan kıdem tazminatıyla ilgili bir düzenleme olup olmayacağını merak ederken, sendikalar hükümetten, düzenleme yapılması halinde görüşlerinin alınmasını talep ediyor.

KIDEM TAZMİNATI KONUSUNDA İŞÇİLER KAYGILI

Öz İplik-­İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kıdem tazminatıyla ilgili şimdiye kadar yapılan tartışmaların, işverenin iş gücü maliyetinin azaltılmasına yönelik olduğunu belirterek, bu bakış açısının işçileri kaygılandırdığını söyledi.

Milyonlarca işçinin, geleceğe dair hayalini kıdem tazminatından alacağı paraya bağladığını vurgulayan İnanç, şöyle konuştu:

"İşverenin iflası ve haciz durumuna düşmesi nedeniyle işçilerin kıdem tazminatlarını alamaması hem maddi hem de manevi yönden büyük bir yıkımdır. Böyle bir tablo içerisinde kıdem tazminatında bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu ortada. Buna karşılık, düzenleme çalışmalarının işleyiş biçiminden de rahatsızız. Çünkü bu alan kesinlikle ve kesinlikle 'oldu bitti' ile ele alınamayacak kadar önemli. Milyonlarca insanın kazanılmış hakkı var. Bunlara adil bir çözüm getirilmeli. Gelecek dönem için de mevcut hakları kaybetmeden bir çözüm üretilmeli. Bu işin kolay yönü yok, kimse kolaya kaçmaya çalışmamalı."

 "DEVLET GARANTİLİ KIDEM TAZMİNATI FONU"

Uzun süredir devam eden, kıdem tazminatının yeniden düzenleneceği yönündeki tartışmalara rağmen şimdiye kadar ciddi veya resmi bir taslak ya da önerinin kamuoyuyla paylaşılmadığını vurgulayan İnanç, şunları kaydetti:

"Eğer bir düzenleme yapılacaksa, bu, sosyal yönü ağır basan bir düzenleme olmalı. Yoksa sadece tasarruf açığını yüzde 2­3 azaltacağız diye bir bakış sergilerseniz, geçmişte çokça örneğini gördüğümüz aceleyle yapılmış ve ana amacından sapmış düzenlemeler gibi yeni sorunlar yaratır." dedi.

Kıdem tazminatı konusunda devletin arabulucu ve karar verici hükmünde olmaması gerektiğini savunan İnanç, devletin, işveren niteliği sebebiyle kıdem tazminatı konusunda hakem olmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

Kazanılmış hakları kaybetme niyetinde olmadıklarını ifade eden İnanç, "Bizim isteğimiz kamu çalışanlarına verilen kıdem tazminatı garantisinin özel sektör çalışanlarına da sağlanması. Yani devlet garantili bir kıdem tazminatı fonu oluşturulsun. Adı ister 'fon', ister 'bireysel kredi hesabı' olsun. Kıdem tazminatını teminat altına alacak, işçilerin hakları konusunda mevcut kazanımları geriye götürmeyecek bir sistemin acilen oluşturulmasını istiyoruz." diye konuştu.

 "TAŞERON İŞÇİLERE ÖZEL STATÜ VERİLMESİNDE SENDİKALARIN GÖRÜŞLERİ ALINMADI"

Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası (Güvenlik-İş) Genel Başkanı Ömer Çağırıcı da bağlı oldukları konfederasyon olan Türk-İş’in kıdem tazminatı konusunda tavrının çok net olduğunu belirterek, 30 günün altındaki her önerinin geri gidiş olacağını savundu.

Kıdem tazminatında genel bir düzenlemeye gerek görmediklerini ama kıdem tazminatını alamayan çalışanların haklarının güvence altına alınmasını desteklediklerini vurgulayan Çağırıcı, şunları kaydetti:

"Taşeron işçilerin 'özel sözleşmeli personel' statüsüne geçirilmesi konusunda sendikaların görüşü alınmadı. Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması düzenlemesi sendikaların görüşü alınmadan Meclis'e sunuldu ve itirazlarımıza rağmen yasalaştı. Şimdi kıdem tazminatı gündeme getiriliyor. Bu konuda da bir sürprizle karşılaşmayalım. 'Düzenlemeleri sosyal taraflara danışmadan yapmayacağız' sözlerine inanmak istiyoruz. Kıdem tazminatında bugün büyük bir sorun yok ama sosyal tarafların görüşü alınmadan bir düzenleme yapılırsa işte o zaman sorun olur."

Yorumlar 5 Yorum
ÇOK OKUNANLAR