BIST 9.548
DOLAR 32,54
EURO 34,66
ALTIN 2.489,81
İŞÇİ

Taşeron işçiler ne zaman kadroya alınacak?

Taşeron işçiler ne zaman kadroya geçecek? Taşeron işçilerin kadroya geçmesi ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım önemli açıklamalarda bulundu. İşte taşerona kadroda son durum...

Taşeron işçiler dört gözle kadroya geçmeyi bekliyor. Geçtiğimiz salı günü Başbakan Binali Yıldırım taşeron düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte taşeron işçilerin kadrosu ile ilgili son durum...

Taşeron kadro düzenlemesi ile ilgili üst düzey bir hükümet yetkilisi, "Bu İş Kanunu'na atfen değil özel sözleşmeli personel modeline uyarlıyoruz. Üç yıllık sözleşme imzalanacak. Üç yıllık sözleşme öngörülüyor ancak hangi hallerde bu sözleşme iptal edilecek açıkça belirtiyoruz. Kadro güvencesiyle hizmet kalitesinin düşmesine izin verilmeyecek" demişti.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM’DAN TAŞERON KADRO AÇIKLAMASI
Hükümet, kamu kurumları ve belediyelerdeki 720 bine yakın işçinin kadroya alınmasına yönelik çalışmayı yılsonuna kadar tamamlayacak. Ekonomi yönetimince yürütülen çalışmaya "güvenlik" hassasiyeti nedeniyle İçişleri Bakanlığı da destek veriyor. Kamu kurumları ve yerel idarelerle de teknik çalışmalar sürerken, kadroya alınma sürecine ilişkin tespitler ve ortaya konulan model şöyle:

SINAV ZORUNLU OLACAK: Mesleki bilgi, donanım esas alınacak, sınav zorunlu olacak. Güvenlik hassasiyeti nedeniyle kadroya geçiş sınavını belediyeler değil kamu kurumları yapacak.

KADEMELİ GEÇİŞ SİSTEMİ: Kadroya geçişte kademeli geçiş sistemi uygulanacak. Taşeron olarak yeni işe başlayacak işçilerin kadroya girişinde yaş sınırı uygulanacak, 65 yaşını dolduranlar ise bu düzenlemeden yararlanmayacak.

BELEDİYELER İÇİN ÖZEL FORMÜL: Belediyeler için özel formül: Belediyede çalışan taşeronlar kamu tarafından kurulan şirketlerde kadroya alınacak. Özellikle bölgedeki belediyelerdeki yapılar dikkate alınarak kapsamlı bir inceleme yapılacak. İçişleri Bakanlığı'nca dolaylı dolaysız terör bağlantısı tespit edilenlerle sözleşme imzalanmayacak.

TALEBE GÖRE ALINACAK: Taşeron firmalar eliyle güvenlik, temizlik, ulaştırma ağırlıklı işlerde çalışan personel kamu kurumundan gelen talebe göre, kademeli olarak işe alınacak.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI: Kamuda istihdam edilecek taşeronlar için güvenlik soruşturması esas olacak. Normalde işe alırken adli sicil kâğıdı yeterli oluyor. Ancak bu kez bulundukları görevler, iller birçok başlık dikkate alınarak ayrıntılı inceleme yapılıyor. Bu süreçte milli güvenliği tehlikeye sokacak eylem, işlemlerde bulunanlarla sözleşme imzalanmayacak.

İŞ AKDİ FESHEDİLECEK: Özel sözleşmeli personele İş Kanunu'nda olduğu gibi iş akdinin feshine yönelik maddeler de ayrıntılı şekilde ortaya konulacak. Terör başta olmak üzere devlete karşı eylemlere giriştikleri belirlenenlerin iş akdi feshedilecek. Herhangi bir örgüt ve yapının emir, talimatı ile hareket eden, yardım eden, kamu kaynaklarını bunlara kullandıran tek bir kişi dahi kadroya alınmayacak. Yetkili amirler tarafından gerekli işlemler yapılarak sözleşmeleri iptal edilecek.

BELİRSİZLİKLER ORTADAN KALKIYOR: Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlikler ortadan kaldırılıyor. Bu kapsamda adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak.

TAŞERON KADRO DÜZENLEMESİ

Üst düzey bir hükümet yetkilisi hükümetin işçilere verdiği sözü tutacağını belirterek, gecikmenin nedenini şu sözlerle anlattı:

"Birincisi sınavı kim, nasıl yapacak? HDP'li belediyelerle ilgili sıkıntılar var. Ancak sadece Doğu ve Güneydoğu meselesi değil. İstanbul, Ankara diğer şehirlerdeki belediyelerde çalışanlar konusunda da hassasiyet gerekiyor. Kadroya alınca çalışacaklar mı endişesi var. Taşeron işçi hafta sonu da geliyor ancak memur olan gelmiyor. Kadroya alındıklarında hizmet kalitesi açısından sorun yaşanacak mı? Bir işçi hangi hallerde işten çıkarılabilecek? Sözleşmeli personel konusunda farklı modeller var. Biz tüm bu incelikleri dikkate alarak bir model ortaya koymak zorundayız. Kamuda, belediyede hizmet kalitesini aşağı çekmemek için ilgili yasalara uygun bir çalışma yapıyoruz."

TAŞERON KADRODA TERÖR DÜZENLEMESİ

Taşeron işçilerin kadroya alınmasında da Başbakanlık genelgesi dikkate alınıyor. "Milli güvenliği tehdit eden örgüt ve yapılarla irtibatlı kamu çalışanları" hakkında da Başbakanlık genelgesine dayanarak idari ve adli işlem başlatılıyor. Paralel Yapı üyeleri ve terör örgütü PKK sempatizanları ile bu örgütlere yardım edenler araştırılıyor. Bu tür yapılarla eylem birliği içinde olduğu tespit edilen kamu çalışanları hakkında amirler idari soruşturma yürütebiliyor. PKK, DHKP-C, Paralel Yapı dâhil tüm örgütler genelge kapsamına alınırken, dışarıdan hizmet alımı yoluyla çalışanlar hakkında da titizlikle incelenmesi talimatı verilmişti. .

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR