BIST 9.565
DOLAR 32,49
EURO 34,61
ALTIN 2.487,02
İŞÇİ

Taşeron işçiler ne zaman kadroya alınacak?

Taşeron işçiler ne zaman kadroya geçecek? Taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili son haberler memurhaber.com'da.

Taşeron işçiler dört gözle kadroya alınmayı bekliyor. Taşeron işçiler için somut adım ne zaman atılacak? Taşeron işçiler ne zaman kadroya alınacak? Taşeron işçiler ile ilgili son durum memurhaber.com'da.

Taşeron işçiler hükümetten gelecek müjdeli haberleri bekliyor. Taşeron işçiler 1 Kasım tarihi sonrası da dahil olmak, kamu kurumlarında taşeron olarak işe giren bütün çalışanlara kadro yolu açılacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal ise taşeronla ilgili olarak, "İlave çalışma ihtiyacı ortaya çıktı. Üzerinde çalışıyoruz" dedi.  Yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren Taşeron işçilerin kamuya alınmasına yönelik çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı.

EMEKLİ TAŞERON KADROYA ALINMAYACAK

Emekli olduktan sonra taşeron olarak çalışanlar ise kapsam dışı kalacak. Halen taşeron olarak çalışanların tamamı yaşlarına bakılmaksızın kadroya alınması bekleniyor. Ancak, yeni işe girecek olan taşeronlar için yaş sınırı getirileceği belirtiliyor. Bu kişilere için uygulanacak sınırının hangi yaş olacağı konusu henüz netleşmedi.

Kamu kurumlarında taşeron olarak görev yapan işçilerin kadroya alınmasına yönelik çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. İlgili Bakanlıklardan edinilen bilgiye göre taşeronların kadroya alınacağının açıklandığı 1 Kasım tarihinden önce işe girip girmediğine bakılmaksızın, kamuda görevli bütün taşeronlara kadro yolu açılıyor. Taşeron çalışmasına ilişkin değerlendirmede bulunan üst düzey bir yetkili, “Üzerinde çalıştığımız sistem uygulamaya girerse, kadroya alınacak taşeron işçilerde1 Kasım veya 5 Kasım ayrımı olmayacak” dedi.

YAŞ SINIRI OLMAYACAK

Edinilen bilgiye göre, emekli olduktan sonra taşeron olarak çalışanlar ise sistem dışı bırakılacak ve bu kişilere kadro verilmeyecek. Halen taşeron olarak çalışmakta olan kişiler için kadroya geçişte yaş sınırı uygulaması olmayacak. Bu kişiler kadroya alındıktan sonra, emeklilik yaşına kadar kamuda kadrolu olarak çalışacaklar ve yaşları geldiğinde emekli edilecekler. Ancak, taşeron olarak yeni işe girecek olan işçilerin kamuda kadroya geçişlerinde, yaş sınırı uygulanacak. Bu sınırın kaç yaş olacağına konusu ise henüz netleşmedi.

BELEDİYEDE ÇALIŞAN TAŞERON İŞÇİLER NE OLACAK?

Yetkililer çalışmanın hızla devam ettiğini ancak belediyelerde çalışan taşeronlara yönelik sistemin henüz netlik kazanmadığını kaydetti. Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel kamuda 'Özel Sözleşmeli Personel' pozisyonunda istihdam edilecek. Taşeron işçilerin kıdem tazminatında herhangi bir şekilde hak kaybı olmayacak. Taşeron işçilerin kıdem tazminatı devlet garantisi altında olduğu için öncelikli olarak kadroya alındığı kuruma geçiş yapılacak.

KADROYA GEÇİŞ NASIL OLACAK?

İşe alım sisteminin değiştiğini, başka bir sistemin başladığını ifade eden yetkililer, kademeli bir kadroya geçiş sistemi olacağını belirtti. Personel ihtiyacı olan kamu kurumu ilave talepte bulunabileceği ifade edilirken, bu ek personel talebinin taşeron firma yerine Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacağı belirtildi. Bu tarz kadroya alımların kademeli de olsa sürekli olacağı kaydedildi.

TAŞERON İŞÇİ İÇİN EK DÜZENLEME GELİYOR

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bayburt'ta gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Ağbal, bir gazetecinin, "Taşeron firmalarda çalışanların kamuda istihdam edilmesine yönelik çalışmalarda son durum nedir?" şeklindeki sorusu üzerine şunları söyledi: "Taşeronlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Kapsamlı bir düzenleme yapılıyor. Bu düzenleme aynı zamanda kamuda yeni bir istihdam modelinin de getirilmesine vesile oluyor." Çalışmalar tamamlandığında konuyla ilgili gerekli açıklamaları yapacaklarını belirten Ağbal, "Hükümet olarak, taşeron firmalarda çalışan arkadaşlarımızla ilgili bir vaadimiz var. Bu vaadi hayata geçireceğiz, ama burada bir taraftan kamu kurumlarının ihtiyaçları karşılansın diğer taraftan da çalışanlarımız uygun koşullarda bu yeni sisteme geçsinler istiyoruz. Bunun için bir süre bu çalışmalar devam edecek" diye konuştu. 

Ağbal, şunları söyledi: "Çalışmanın daha da detaylandırılması ve Bakanlar Kurulu'nda konuşulan bazı konular bakımından ilave çalışmalar yapılması ihtiyacı ortaya çıktı. Bu çalışmayı yaparken gördük ki o kadar basit değil, karmaşık çok farklı türde sözleşmeler var. Uygulamanın başarılı olması noktasında ilave bir takım düzenlemeler yapılması ihtiyacı ortaya çıktı. Bu çalışmaları devam ettiriyoruz."

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR