BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,24
İŞÇİ

Taşeron işçiler kıdem tazminatı alabilir mi?

720 bin taşeron işçiye kadro yolu açıldığı müjdesinin üzerine çalışanların kıdem tazminatlarını alacakları da açıklandı. Kıdem tazminatı için iki formül üzerinde konuşuluyor. Taşeron işçiler ne zaman kadroya geçecek? İşte detaylar...

Taşeron işçinin kadroya geçme tarihi henüz netlik kazanmasa da, şartlar belli olmaya başladı. En merak edilen konulardan biri de taşeron işçinin kıdem tazminatı alıp alamayacağı. Peki taşeron işçi kıdem tazminatı alabilecek mi? Detaylar memurhaber.com'da.

Maliye Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre taşeron işçilerin kıdem tazminatlarında herhangi bir hak kaybı yaşanmayacak. Kıdem tazminatı devlet garantisi altında olduğu için öncelikle kadroya alındığı kuruma geçiş yapacak.

Masada yer alan diğer bir formül ise biriken tazminatları ödenip geçtiği kurumda kıdem tazminatının yeniden başlaması. Maliye Bakanlığı’nın 4D gibi yeni bir statü üzerinde çalıştığını ifade eden üst düzey bir ekonomi yetkilisi “Taşeron işçiler kendi istekleri ile ayrılmış gibi bir durum ortaya çıksa da yasal düzenleme ile kamuya alınacaklar. Bunun için kıdem tazminatları devlet garantisi altında. Muhtemelen birikmiş kıdemleri kamuya devredilecek. Herhangi bir hak kaybı ise olmayacak. Taşeron işçilerin mağduriyeti gibi bir durum söz konusu olmayacak” dedi.

Aynı kamu kurumunda pek çok farklı taşeron şirkete bağlı olarak çalışmış işçiler, kıdem tazminatına hak edecek şekilde iş sözleşmeleri feshedildiğinde tazminatlarını doğrudan kamu kurumundan talep edebiliyor. Farklı kamu kurumlarında aynı taşerona bağlı olarak çalışan işçiler en son çalıştıkları taşeron şirketteki iş sözleşmeleri kıdem tazminatı alacak bir nedenle feshedildiğinde kıdem tazminatlarını çalıştıkları son kamu kurumundan talep edebiliyor. Taşeron işçi taslağı ile asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personelin tamamı kapsama alınıyor. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak.

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR