BIST 9.680
DOLAR 32,42
EURO 34,46
ALTIN 2.487,84
İŞÇİ

Taşeron işçiler kadroya ne zaman geçecek nasıl alınacak?

720 bin taşeron işçi kadroya geçiyor. Kafaları karıştıran sorulardan biri ise taşeronun kadroya nasıl geçeceği? Taşeron kadroya geçerken sınava tabii tutulacak mı? Hangi taşeron kadroya geçecek? Taşerona kadro ne zaman verilecek?

720 bin taşeronun kadroya geçeceğinin açıklanmasının ardından kafaları karıştıran sorulardan biri ise hangi taşeronun kadroya geçeceği. Maliye Bakan Naci Ağbal'ın açıklamasına göre taşeron işçiler sınava tabii tutularak kadroya geçecek. Kadroya geçme işlemi nasıl olacak? Hangi taşeron kadroya geçecek? Detaylar memurhaber.com'da.

NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen’in sorularını yanıtlayan Ağbal,  taşeron işçilerin yeni statüyle kadroya alınacağını ve halihazırda çalıştığı kurumdaki aldığı maaş üzerinden ücretlendirileceğini belirtti.

İşte Naci Ağbal’ın taşerona ilişkin o açıklamaları:

720 bin civarında taşeron olarak çalışan personel var. Asıl işlerde çalışan personeli kadroya alacağız dedik, biz bunu genişlettik. Yeni bir statü geliştiriyoruz. Özel sözleşmeli personel statüsünde istihdam edeceğiz. 1 Kasım’dan önce kumu kurumlarında çalışıyor olacak, bugün de kamu kurumlarında çalışıyor olacak. Yaş koşulu getiriyoruz. Emekliliğe hak kazananlar yararlanamayacak. Sınav şartı getiriyoruz. Koşulları sağlayanlar 720 bin kişiden az olacak. 12 ay boyunca sürekli olarak çalışanları öngörüyoruz.

EMEKLİLİK YAŞI GELENE KADAR ÇALIŞACAKLAR!

Kendi çalıştıkları işyerinde ne kadar ücret alıyorsa o ücret üzerinden kamuya geçecekler. Kadroya alınanlar emeklilik yaşı gelene kadar çalışacak. Kadroya alındıktan üç yıl sonra sözleşmeler yenilenecek. Bir yıllık sözleşmeyi üç yıla çıkaracağız. 

"YAŞ DIŞINDAKİ TÜM ŞARTLARI ARIYORUZ"

"Yaşı aramıyor, onun dışındaki tüm şartları arıyoruz. Kurumlar kendi bünyelerinde sınav yapabilir. ÖSYM'ye, Milli Eğitim Bakanlığı'na sınav yaptırabilir. Çalışanlar kendi kurumlarına müracaat yapacaklar.

1 KASIM TARİHİNDEN SONRA İLK DEFA İŞE GİRENLER YARARLANAMAYACAK

Bir defa bu kanun kapsamında kamuya alınacak çalışanlar 1 Kasım’dan önce kamu kurumlarında çalışıyor olacak ve bugünde halen kamu kurumlarında çalışan bir kişi olacak. Dolayısıyla 1 Kasım tarihinden sonra ilk defa işe girenler yararlanamayacak. Sosyal güvenlik sistemine göre emeklilik yaşını geçmişse bu yasadan yararlanamayacak. Sınav şartı getiriyoruz. Burada kurumların ihtiyaçlarına göre yapılacak sınavlarla eleman alacağız. Dolayısıyla 720 bin kişi sayı olarak ifade edilse de bunlardan sadece bu koşulları yerine getirenleri alacağız.

1 Kasım 2015’ten önce kamu kurumlarında çalışan taşeron işçiler diye vurguladınız ama burada da bazı kriterler var. Çalışma süresi ve çalışma şekli ne olacak bu kapsama girebilmek için?

3 AYLIK GEÇİCİ ÇALIŞMA DÖNEMİ

Yaptığımız yasal düzenleme hazırlığında 12 ay boyunca ve tam zamanlı olarak çalışanları öngörüyoruz. 6 aylık bir çalışma dönemi için 3 aylık geçici bir çalışma süreci olabilir o kişiler yararlanamayacaklar.

Mali hakları ve emeklilik bakımından hangi statüde olacak?

ÜCRET BELİRLEMEMİZ LAZIM

Bu kişiler özel sözleşmeli personel pozisyonunda istihdam edilecekleri için bu yeni bir statü. Dolayısıyla burada bu kişileri bu pozisyona atarken bir ücret belirlememiz lazım. Bu kişiler halihazırda kendi çalıştıkları işlerinde ne kadar ücret alıyorlarsa o ücret üzerinden kamuya geçecekler. Emeklilik bakımından da bizim 4A’lı dediğimiz SSK’lı dediğimiz işçiler bakımından haklara sahipler. 4A kapsamında emeklilik yaşına sahipler. Dolayısıyla kişi yaşı ve ödediği prim tutarına göre örneğin 52 yaşında emekli olması gerekiyorsa bu statüye atadığımız kişiler o yaşa geldiklerinde emekli olacaklar. Emeklilik yaşına 2 yıl kalmışsa 4A’nın aynı koşulları geçerli.

Halk arasında bilinen şekliyle emekli olana kadar bir kadro güvencesi var mı?

3'ER YILLIK SÖZLEŞME DÖNEMLERİ

3’er yıllık sözleşme dönemleri olacak. Dolayısıyla çalışan bu statüye atandıktan 3 yıl sonra sözleşmesi yenilenecek. Kanunda ve bakanlar kurulunda  belirlediğimiz koşullarda. İş performansına bakılacak, hizmetten beklenen fayda sağlanmış mı ona bakılacak ve 3’er yıllık  sözleşmeler yenilenecek. Dolayısıyla bu statüye atanan kişiler emekli oluncaya kadar sürekli istihdam edilecek gibi bir değerlendirmeden ziyade sözleşmeleri yenilenecek. Şu anda bu kişiler taşeron firma yanında çalışırken sözleşmeleri yıllık ya da 3 yıllık. Dolayısıyla biz bu kişiler bakımında sözleşmelerini yıllıktan 3 yıllığa çıkarmış oluyoruz.

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR