BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,93
ALTIN 2.425,17
İŞÇİ

Taşeron işçiler kadroya nasıl alınacak Bakan Ağbal açıkladı

Taşeron işçilere kadro verildi ancak kamuda çalışan taşeronların kafasında birtakım soru işaretleri var örneğin taşeron işçi kadroya nasıl alınacak, maaşı artacak mı, hangi statüde istihdam edilecek? Maliye Bakanı Naci Ağbal açıkladı.

Taşeron işçilere kadro verilmesine ilişkin Maliye Bakanı Naci Ağbal,  NTV canlı yayınında açıklama yaptı. Ağbal, "Taşeronların kadroya alınmasını yasal düzenleme ile yapacağız. Yasal düzenlemeyi bir iki hafta içinde tamamlayacağız. Bu kamuya beklenenin dışında bir yük getirmeyecek." dedi.

NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen’in sorularını yanıtlayan Ağbal,  taşeron işçilerin yeni statüyle kadroya alınacağını ve halihazırda çalıştığı kurumdaki aldığı maaş üzerinden ücretlendirileceğini belirtti.

İşte Naci Ağbal’ın taşerona ilişkin o açıklamaları:

720 bin civarında taşeron olarak çalışan personel var. Asıl işlerde çalışan personeli kadroya alacağız dedik, biz bunu genişlettik. Yeni bir statü geliştiriyoruz. Özel sözleşmeli personel statüsünde istihdam edeceğiz. 1 Kasım’dan önce kumu kurumlarında çalışıyor olacak, bugün de kamu kurumlarında çalışıyor olacak. Yaş koşulu getiriyoruz. Emekliliğe hak kazananlar yararlanamayacak. Sınav şartı getiriyoruz. Koşulları sağlayanlar 720 bin kişiden az olacak. 12 ay boyunca sürekli olarak çalışanları öngörüyoruz.

EMEKLİLİK YAŞI GELENE KADAR ÇALIŞACAKLAR!
Kendi çalıştıkları işyerinde ne kadar ücret alıyorsa o ücret üzerinden kamuya geçecekler. Kadroya alınanlar emeklilik yaşı gelene kadar çalışacak. Kadroya alındıktan üç yıl sonra sözleşmeler yenilenecek. Bir yıllık sözleşmeyi üç yıla çıkaracağız. 

"YAŞ DIŞINDAKİ TÜM ŞARTLARI ARIYORUZ"

"Yaşı aramıyor, onun dışındaki tüm şartları arıyoruz. Kurumlar kendi bünyelerinde sınav yapabilir. ÖSYM'ye, Milli Eğitim Bakanlığı'na sınav yaptırabilir. Çalışanlar kendi kurumlarına müracaat yapacaklar.

720 bin kamuda çalışan taşeron işçiden söz ediyoruz. Bu yapılan düzenleme bu 720 binin tamamının kadroya alınacağı anlamına mı geliyor?

ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL STATÜSÜNDE İSTİHDAM EDECEĞİZ
Biz Maliye Bakanlığı olarak kamuda çalışan işçiler için Bakanlar Kurulu kararı çalışması yapık. O dönemde de kamuda çalışan personel sayılarına ilişkin verileri derledik. Bugün 720 bin olarak ifade ettiğimiz sayılar kurumlardan aldığımız verilere dayanıyor. Bu kanuni düzenleme bu personeli kapsıyor. Biz seçim beyannamemizde ve hükümet programımızda asıl işlerde çalışan personeli kamuya alacağız dedik ama bunu genişleterek yardımcı işlerde çalışanları da kapsayacak hale getirdik. Dolayısıyla kamuda istihdam edeceğimiz kişileri özel sözleşmeli personel statüsünde istihdam edeceğiz.
YENİ BİR STATÜ GETİRİYORUZ
Yeni bir statü getiriyoruz. Bundan sonra kamuda özellikle yardımcı işler başta olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlarda yeni bir özel sözleşmeli personel statüsü bu. Dolayısıyla geleceğe dönük olarak yeni bir sistem kuruyoruz. Bir defa da bu yeni sisteme mevcut çalışan işçilerin geçişini düzenliyoruz. Onun için cevap olarak burada kişileri kamuya alıyoruz ama almış olduğumuz statü özel sözleşmeli personel statüsü olacak.

Bu kriterler hayata geçirildiğinde bu 720 bin sayısının daha aşağı indiği bir tablo göreceğiz sanırım.

1 KASIM TARİHİNDEN SONRA İLK DEFA İŞE GİRENLER YARARLANAMAYACAK
Bir defa bu kanun kapsamında kamuya alınacak çalışanlar 1 Kasım’dan önce kamu kurumlarında çalışıyor olacak ve bugünde halen kamu kurumlarında çalışan bir kişi olacak. Dolayısıyla 1 Kasım tarihinden sonra ilk defa işe girenler yararlanamayacak. Sosyal güvenlik sistemine göre emeklilik yaşını geçmişse bu yasadan yararlanamayacak. Sınav şartı getiriyoruz. Burada kurumların ihtiyaçlarına göre yapılacak sınavlarla eleman alacağız. Dolayısıyla 720 bin kişi sayı olarak ifade edilse de bunlardan sadece bu koşulları yerine getirenleri alacağız.

1 Kasım 2015’ten önce kamu kurumlarında çalışan taşeron işçiler diye vurguladınız ama burada da bazı kriterler var. Çalışma süresi ve çalışma şekli ne olacak bu kapsama girebilmek için?

3 AYLIK GEÇİCİ ÇALIŞMA DÖNEMİ
Yaptığımız yasal düzenleme hazırlığında 12 ay boyunca ve tam zamanlı olarak çalışanları öngörüyoruz. 6 aylık bir çalışma dönemi için 3 aylık geçici bir çalışma süreci olabilir o kişiler yararlanamayacaklar.

Mali hakları ve emeklilik bakımından hangi statüde olacak?

ÜCRET BELİRLEMEMİZ LAZIM
Bu kişiler özel sözleşmeli personel pozisyonunda istihdam edilecekleri için bu yeni bir statü. Dolayısıyla burada bu kişileri bu pozisyona atarken bir ücret belirlememiz lazım. Bu kişiler halihazırda kendi çalıştıkları işlerinde ne kadar ücret alıyorlarsa o ücret üzerinden kamuya geçecekler. Emeklilik bakımından da bizim 4A’lı dediğimiz SSK’lı dediğimiz işçiler bakımından haklara sahipler. 4A kapsamında emeklilik yaşına sahipler. Dolayısıyla kişi yaşı ve ödediği prim tutarına göre örneğin 52 yaşında emekli olması gerekiyorsa bu statüye atadığımız kişiler o yaşa geldiklerinde emekli olacaklar. Emeklilik yaşına 2 yıl kalmışsa 4A’nın aynı koşulları geçerli.

Halk arasında bilinen şekliyle emekli olana kadar bir kadro güvencesi var mı?

3'ER YILLIK SÖZLEŞME DÖNEMLERİ
3’er yıllık sözleşme dönemleri olacak. Dolayısıyla çalışan bu statüye atandıktan 3 yıl sonra sözleşmesi yenilenecek. Kanunda ve bakanlar kurulunda  belirlediğimiz koşullarda. İş performansına bakılacak, hizmetten beklenen fayda sağlanmış mı ona bakılacak ve 3’er yıllık  sözleşmeler yenilenecek. Dolayısıyla bu statüye atanan kişiler emekli oluncaya kadar sürekli istihdam edilecek gibi bir değerlendirmeden ziyade sözleşmeleri yenilenecek. Şu anda bu kişiler taşeron firma yanında çalışırken sözleşmeleri yıllık ya da 3 yıllık. Dolayısıyla biz bu kişiler bakımında sözleşmelerini yıllıktan 3 yıllığa çıkarmış oluyoruz.

Yorumlar 4 Yorum
ÇOK OKUNANLAR