BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,44
ALTIN 2.490,97
MEMUR

Tasarruf paketi mi saray vergisi mi?

AK Saray’a 1.3 milyar lira harcayan hükümet, çöken bütçeyi ‘rant vergisi’yle yamayacak.Davutoğlu’nun açıkladığı yeni programa göre evi değerlenen vatandaş ekstra vergi ödeyecek.

MEMURLAR- Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Ekonomide Dönüşüm Programı” kapsamında ikinci eylem paketini açıkladı. Yurt içi tasarruftan üretimde verimliliğe, kamu harcamalarından kayıt dışı ekonominin azalmasına kadar 8 başlıkta toplanan programda en dikkat çekici konu ‘rant vergisi’ oldu.

EVİ OLAN YANDI

Başbakan Davutoğlu, “Gayrimenkul rantlarından kamunun pay almasına yönelik çalışma yapacağız” dedi. Bu kapsamda gayrimenkullerin elden çıkarılmasıyla oluşan değer artış kazançlarının vergilendirilmesinde, gayrimenkullerin elde tutulma süresini gözeten, daha etkin bir vergilendirme mekanizması oluşturulacak. Taşınmaz yatırımlarındaki artışın kontrol edilebilmesi amacıyla gayrimenkul kredilerine yönelik mevcut vergi avantajları, konut sahipliği sayısı ve kredi miktarı gibi kriterlere göre gözden geçirilecek. Program çerçevesinde Maliye Bakanlığı, 2015’in sonuna kadar, uluslararası yükümlülükleri de gözetmek kaydıyla, lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarını da tespit edecek.

AK SARAY'A VAR PLAKETE YOK...

Kamuda tasarruf önlemlerinin de yer aldığı programda ilginç detaylar bulunuyor. Buna göre il ziyaretlerinde artık plaket ve hediye sunumu yapılmayacak. Süslü plaketler yerine fidan dikimi özendirilecek. Ancak ‘plaket tasarrufu’nun devletin kasasını ne kadar dolduracağı merak ediliyor. Çünkü Atatürk Orman Çiftliği’ne 1.3 milyar liraya yapılan kaçak AK Saray, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e tahsis edilen 1 milyon dolarlık Mercedes marka otomobil ve Cumhurbaşkanı Erdoğan için alınan 400 milyon dolarlık Ana uçağı düşünüldüğünde devletin ‘plaketten’ epey bir tasarruf yapması gerekecek.

MÜTHİŞ TASARRUF

Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Güler, Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı promosyon yasağının sektöre darbe vuracağını söyledi. Güler, “İlaç ve akaryakıt sektöründe yaşanan promosyon yasaklarından geçmişte 200 milyon liralık kayıp yaşanmıştı. Plaket yasağı da sektöre 20-30 milyon lira kaybettirebilir” dedi.

OTOMATİK EMEKLİLİK YOLDA

Dönüşüm programı kapsamında bireysel emeklilikte otomatik katılım sistemi kurularak işe başlayan bir çalışan adına otomatik olarak bir emeklilik hesabı açılacak. Çalışanın maaşından katkı payı kesilecek. Bireysel emeklilikte kesinti oranları azaltılacak ve otomatik emeklilik sistemi getirilecek

ALTIN BANKACILIĞI PARLAYACAK

Altınla ilgili düzenlemelerin de bulunduğu programa göre altın ve diğer kıymetli maden fonlarına yönelik vergi farklılıkları ortadan kaldırılacak. Altın mevduat hesabı olanların kuyumcuların POS'ları üzerinden hesaplarına gram altın yatırabilmesi için bir model geliştirilecek.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR