BIST 9.537
DOLAR 32,51
EURO 34,84
ALTIN 2.490,00
ÖĞRETMEN

Suriyelilerin eğitimi için 100 okul tahsis edildi!

Türkiye'de okul çağındaki Suriyeli çocuklar Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda saat 15.30-20.30 arası eğitim alabilecek.

Türkiye'de, resmi rakamlara göre yaklaşık 2 milyon Suriyeli var. Savaşın en çok etkilediği kesim ise okul çağındaki çocuklar. Eğitim Reformu Girişimi'nin 2014-2015 öğretim yılı raporuna göre, Türkiye'de okul çağındaki Suriyeli çocukların yüzde 70'inin okula gidemediği düşünülüyor. Türkiye'deki, Suriyeli öğrenciler geçici eğitim merkezleri ve devlet okullarında eğitim görebilecek. MEB, okulları öğrencilerin ders saati dışında kalan 15.30-20.30 arasında Suriyeli çocukların eğitimi için tahsis edecek. Bunun için Ankara'da 3, İstanbul'da 10 olmak üzere Türkiye'de yaklaşık 100 okul binası belirlendi. Bu eğitim yılının başında yaklaşık 260 bin; öğretim yılı içinde ise 400 bin Suriyeli öğrenciye ulaşılacak. MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, konuyla ilgili Hürriyet'in sorularını yanıtladı.

Okullar nasıl belirleniyor?

Özellikle Suriyelilerin yoğun yaşadığı bölgelerde il müdürlüklerimizce belirleniyor. Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay başta olmak üzere il milli eğitim müdürlüklerinin teklifi ve valilik onayı ile Suriyeli çocuklara tahsis ediliyor. Şu anda yaklaşık 100 okul belirlendi.

Hangi yaş grubuna ders verilecek?

Merkezlerde okul öncesinden 12'nci sınıfa kadar her yaş grubuna eğitim verilebiliyor. Bu yüzden ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde tahsisler bir arada veya ayrı ayrı olabiliyor.

Okulda Türk mü, Suriyeli öğretmenler mi ders verecek?

Gönüllü Türk ve il milli eğitim müdürlüklerinde oluşturulan komisyonca uygun görülen gönüllü Suriyeli öğretmenler birlikte çalışıyor. Ayrıca bakanlığımız, Suriyeli öğretmenleri desteklerinden dolayı uluslararası kuruluşlarla birlikte desteklemeye çalışıyor.

Dersler hangi dilde yapılacak?

Amaç eğitimlerine ara vermek zorunda kalmış veya başlayamamış çocukların sene kaybı yaşamadan eğitim sistemimize uyum sağlayacak seviyeye getirilmesi. Suriyeli öğretmenler çocuklara kendi dillerinde eğitim verirken, Türk öğretmenler de Türkçe öğretimi çalışmalarını yürütüyor.

Ders kitaplarını kim karşılayacak?

Kitaplar, Suriyeliler ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla yeniden düzenlendi ve bağışlarla sivil toplum kuruluşları tarafından çoğaltıldı.

Müfredatı kim belirledi?

Bakanlığımız ve Suriyeli muhatapları ile birlikte belirlendi. Ders çizelgeleri bakanlığımızca hazırlanarak valiliklere bildirildi.

UNICEF: 'Kayıp kuşak' önlenmeli

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF): "Türkiye'de okul çağındaki yaklaşık 600 bin Suriyeli çocuğun 3'te 2'si okula gitmiyor. 'Kayıp kuşak' olma riskiyle karşı karşıyalar. Bu çocuklar için şimdiye kadar MEB ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğinde ulaşılan önemli sonuçlara dayanarak daha ileriye yol alınması kritik önem taşıyor. UNICEF daha fazla dersliğin devreye sokulması için okulların inşası ve yenilenmesi, Türkiye'deki kamu okullarında ikili öğretim için bakım giderleri, Suriyeli gönüllü öğretmenlere destek olmak gibi yollarla bu sorunun çözümünü destekliyor."

HÜRRİYET 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR