BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
GÜNCEL

Süleyman Soylu'dan çarpıcı İngiltere yorumu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Sürmene İlçesi'nde Hasan Tahsin Kırali Ortaokulu'nu ziyaret etti. Ziyarette İngiltere ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı ile ilgili olarak, "Avrupa Birliği'nin bu ilk tökezlemesi değil" dedi. 

Bir gazetecinin sorusu üzerine İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararını değerlendiren Bakan Soylu, şunları söyledi:

"Yeni bir durum var. Bu durumun önümüzdeki günlerde hangi hali ortaya koyabileceğini kestirmek kolay değil. Avrupa Birliği, 1 ve 2'inci Dünya Savaşı'ndan sonra son 300 yılın en önemli barış projesi olarak ortaya çıkmıştır. Bir ihtiyacı karşılamak için ortaya çıkmış bir projedir. Bu barış projesinin akamete uğraması dünya açısından da yeni bir durumdur. Türkiye olarak Avrupa Birliği'ne gitmek isteyen taraftayız. Avrupa Birliği'nin bu ilk tökezlemesi değil. Anayasa konusunda ortak bir karara varamamış olmaları AB birliği açısından belki de önemli kırılmalardan bir tanesiydi. Önümüzdeki günlerde yeni oluşan bu durumu hep birlikte değerlendireceğiz."

 İNGİLTERE VE AVRUPA BU KARARI TEKRAR DÜŞÜNMELİ VE DEĞERLENDİRMELİ

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde ayrılmasının ülke ekonomisine etkisi konusunda değerlendirme yapan Bakan Soylu, "Şu kısa zaman diliminde gözüktü ki, 1-2 günde bunun değerlendirmesini yapmak yanıltıcı da olabilir. Türkiye hem ekonomik ilişkiler, hem de ihracat ve ithalat açısından Avrupa ile ilişkili olduğu kadar başka ülkelerle de ilişkisi iyi kurulmuş ve ayakları üzerinde ekonomik olarak durabilen ülke konumundadır. Avrupa Birliği ülkeleriyle ortalama yüzde 50 ticaret hacmimiz var. İngiltere ve Avrupa'nın bu kararı salimen tekrar düşünmesi ve değerlendirmesi gerektiği kanaatindeyim. Bizim Avrupa Birliği iddiamız konjonktürel bir iddia değildir. Siyasal durumlara göre değişebilecek bir iddia da değildir. Olanda hayır vardır. Bu birlikteliğin zayıflaması Avrupa ve çevresinde bir etki oluşturacaktır. Ama Türkiye birçok problemden kendi adına dayanıklılık oluşturmuştur. Ekonomik olarak buradan da bir fırsat arayışı içerisinde olması lazım geldiğini biliyor ve çalışıyoruz" diyerek açıklamasını noktaladı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR