BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
ÖĞRETMEN

Staj döneminde yapılan sigorta ne işe yarar?

Öğrencilerin lise ve üniversite döneminde yaptığı staj sigortası ne işe yarar? İşte cevabı...

Lise veya üniversite sırasında staj görenler için staj süresince ödenen sigorta primlerinin emeklilik haklarına etkisi konusunda uygulamada tereddüt yaşanabiliyor.

Uzun vadeli sigorta kollarından aylık bağlanacak kişilerin, daha önce yapmış oldukları staj süreleri için ödenmiş olan kısa vadeli sigorta primleri, 5510 sayılı Kanun kapsamında kısa vadeli sigorta primi olarak değerlendirilmek suretiyle uzun vadeli sigorta primlerinden ayrı tutuluyor.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun;

**“Bazı sigorta kollarının uygulanacağı sigortalılar” başlıklı 5/b maddesinde; meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanacağı, bunların 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesi kapsamında sigortalı sayılacakları ve bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar hakkında ayrıca genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.

**“Uzun vadeli sigorta kolları bakımından sigortalılık süresi” başlıklı 38 inci maddesinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında dikkate alınacak sigortalılık süresinin başlangıcının; sigortalının mülga 5417, mülga 6900, 506, 1479, 2925, 2926 ve 5434 sayılı kanunlar ile 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıklara ve bu Kanuna tabi olarak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa kapsama girdiği tarih olacağı ifade edilmiştir.

STAJ DÖNEMİNDE ÖDENEN PRİMLERE NE OLUR?

Konuya ilişkin olarak yukarıda sözü edilen mevzuata göre, lise ve/veya üniversite öğrenciliği döneminde yapılan staj süreleri için ödenen sigorta primleri, ilgililere sadece staj döneminde iş kazalarına ve meslek hastalıklarına ilişkin güvence sağlıyor.

Ayrıca, çalışanlar için sigortalılık süresinin başlangıcı olarak, adlarına ilk defa uzun vadeli sigorta kolları (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları) primi yatırılma tarihi alınıyor.

Bu itibarla, staj döneminde yatırılan kısa vadeli sigorta primlerinin, çalışanlara uzun vadeli sigorta kollarından aylık bağlanmasında sigortalılık süresinin başlangıcı olarak değerlendirilmeyeceğini ve ilgililerin emeklilik haklarını etkilemez.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR