BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
MEMUR

SSK'lı işe giren yetimlerin aylığı kesilir mi?

SSK'lı işe giren yetimlerin aylığı kesiliyor mu, hangi durumlarda yetim aylığı maaşı kesilir sorularının yanıtı haberimizde.

Sigortalı çalışanın vefatının ardından geriye kalan eş ve çocuklarına ölüm aylığı adı altında maaş bağlanır. Eşin aldığı maaş dul maaşı, çocukların aldıkları maaş ise yetim maaşı olarak adlandırılır.

Dul maaşı ve yetim maaşı toplamı, ölen kişinin maaşının %75’i kadardır. Bu maaşın %50’si dul eşe, geriye kalan %25’lik bölümü ise çocuklara verilir. Birden fazla çocuk varsa yetim maaşı bu %25’lik bölüm çocuklar arasından eşit oranlarda paylaştırılacak şekilde hesaplanır. Eğer çocuk yoksa bu durumda dul eş maaşın %75’lik bölümünün tamamını alır.

ÇOCUKLAR HANGİ ŞARTLARDA YETİM MAAŞI ALABİLİR?

Yetim maaşı bağlanmasında kız ve erkek çocuklar arasında bazı farklılıklar vardır. Yetim maaşı erkek çocuklara 18 yaşlarını doldurana kadar verilir. Ancak çocuklar ortaöğretime devam ediyorlarsa 20, yükseköğretime devam ediyorlarsa da 25 yaşlarını doldurana kadar yetim maaşı alabilirler. Herhangi bir işte çalışamayacak durumda, yani malul olan erkek çocuklar ise ölene kadar bu maaşı almaya devam ederler.

Kız çocuklarında ise yetim maaşı almak için yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Ancak kız çocuklarının yetim maaşı almaya devam edebilmeleri için bekar olmaları veya boşandıkları eşleri ile birlikte yaşamıyor olmaları gerekir.

Bunların haricinde hem kız hem de erkek çocukların yetim maaşı alabilmek için devlet memuru olmamaları gerekir.

 SSK'LI İŞE GİREN YETİMLERİN AYLIĞI KESİLİR Mİ?

SSK’lı işe girilmesi durumu daha çok kız çocuklarını ilgilendiren bir durumdur. Çünkü erkek çocukların normal şartlarda 18 yaşlarına kadar aldıkları yetim maaşları ancak eğitim hayatlarının devam etmesi şartıyla 25 yaşlarına kadar devam eder.

Bu süreçte öğrencilikleri devam ettiğinden dolayı erkek çocuklarının çoğu SSK’lı bir işe girerek çalışmaz. Buna rağmen erkek çocuk eğer SSK’lı bir işte tam zamanlı olarak çalışmaya başlarsa bu durumda almış olduğu yetim maaşı kesilir.

 ASGARİ ÜCRETTEN AZ PARA KAZANIYORSA YETİM MAAŞI KESİLMEZ

Ancak eğer erkek çocuk 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46’ncı maddesine göre kısmi zamanlı (part-time) bir işte SSK’lı olarak çalışıyorsa bu durumda aylık prime esas kazanç tutarına bakılır.

Bu tutar asgari ücretten az ise yetim maaşı kesilmez, fazla ise yetim maaşı kesilir. Bunun haricinde çıraklık eğitimi ve okul stajı gibi nedenlerle erkek çocuğun SSK’lı çalışılması durumunda da yetim maaşı kesilmez.

Kız çocukları ise SSK’lı bir işe girdiklerinde yetim maaşları kesilir. Ancak kız çocukları, yetim maaşlarının kesilmesine neden olan işten ayrıldıklarında maaşları tekrar bağlanır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR