BIST 9.089
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,67
İŞÇİ

Sözleşmelilere Faruk Çelik'ten mesaj var!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bir gazeteye verdiği röportajda tüm sözleşmeli çalışanlara kadro verileceği müjdesini verdi.

Akşam gazetesinden Cem Kılıç'ın söyleşisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik belediye ve kamudaki tüm sözleşmelere kadro verileceği müjdesini verdi.

İşte söyleşinin ilgili bölümü:

Sendikalar Yasası, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, İntibak, Kamu Görevlilerine Toplu Sözleşme Yasası gibi çalışma hayatına ilişkin pek çok reform yaptınız ama çalışma hayatının en önemli sorunu olan taşeron uygulaması devam ediyor. Bunu nasıl çözeceksiniz?

Uzun süredir bu konu üzerinde yoğun şekilde çalışıyoruz. Bugün herkes mevcut uygulamanın 21. yüzyıl Türkiye'sine yakışmadığı konusunda hem fikir. Özellikle geçtiğimiz hafta içinde bu konuda yoğun mesailer harcadık.
En çok taşeron işçisi olan Enerji ve Sağlık Bakanlıklarıyla biraya geldik. Teknik açıdan çalışmalara devam edeceğiz. Bu çalışmaları önümüzdeki hafta tamamlamayı ve bir sonraki Bakanlar Kurulu'nun gündemine getirmeyi planlıyoruz.

YENİ DÜZENLEME NASIL OLACAK?

Yeni düzenlemeyle kamuda, KİT'lerdeki ve özel sektördeki uygulamalar bir arada değerlendirilecek. Özellikle taşeron çalışan tanımı netleşecek. Sonuçta asıl işveren çalışanıyla alt işveren çalışanının hakları eşitlenecek.

Biz kıdem, yıllık ücretli izin ve çalışma süreleri bakımından sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Öncelikle taşeron işlerin neler olacağı tanımlanmalı. Yani asıl işverenin yapması gereken işle taşeron olarak çalışanların hangi işleri yapabileceği ayrılmalı. Bu hafta içinde çalışmaları tamamlamayı planlıyoruz. Daha sonra hemen konuyla ilgili Bakanlar Kurulumuza bilgi vereceğiz.

Benim de yazdığım ve sizin de belirttiğiniz bir konu var. Eğer taşeron çözülecekse tazminat da devreye girer diye. Kıdem tazminatı üzerinde de çalışıyor musunuz?

Taşeron sorununu çözecekseniz kıdem tazminatıyla birlikte ele almalısınız. Hatırlayacağınız gibi biz hükümet programında kıdem tazminatı fonunun kurulacağını söyledik. Bırakın taşeron uygulamasını, asıl işverenin yanında tam zamanlı çalışanlar bile kıdem tazminatı alamıyorlar. Ülkemizde kıdem tazminatı alabilenlerin oranı yüzde 10'larda.

Çeşitli nedenlerle iflas, 11 ay çalıştıktan sonra işten çıkarıp tekrar işe alma, işverenlerin ekonomik durumu gibi nedenlerle mağduriyetler yaşanıyor. Sayın Başbakanımız da zira bu yönde bir açıklama yapmıştı. Tarafların anlaşmasını istemişti. Taşeron sorununun temelinde tazminat hakları da olduğuna göre bu konu gündemimizdedir. Kıdem Tazminatı Fonu için yakın bir gelecekte sosyal taraflarla çalışmalar başlayacaktır.

Kendilerini 5393'lüler olarak tanımlayan yaklaşık 18 bin belediye sözleşmelisi kadro beklemekte. Sadece onlar değil, kamudaki diğer sözleşmeliler de kadro istiyor. Özellikle 5393'lüler beni de bu konuyu gündeme getirmem nedeniyle sürekli izliyorlar. Sizden alacakları haberleri bekliyorlar.

BU arkadaşlarımız için en son partimizin Kızılcahamam kampında Sayın Başbakanımız talimat verdi, kadroya geçirilmeleri ile ilgili olarak. Biz de sadece belediye çalışanları ile ilgili değil, diğer tüm sözleşmeli çalışanları da kapsayacak şekilde Bakanlık olarak hazırlığımızı tamamladık.

Bu konuda ilk Bakanlar Kurulu'nda bir sunum yaparak, bilgi vereceğim. Bakanlar Kurulu kararı alınarak bir sonuca ulaşılacağını ümit ediyorum. Dediğim gibi biz hazırlığımızı tamamladık, konu artık Bakanlar Kurulu gündeminde ve oranın kararına bağlı.

Yorumlar 8 Yorum
ÇOK OKUNANLAR