BIST 9.008
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.282,18
İŞÇİ

Sözleşmeliler 2. sınıf memur mu olacak?

96 bin sözleşmelinin kadroya geçirilmesi düzenlemelerini değerlendiren Yeni Şafak gazetesi yazarı Ahmet Ünlü sözleşmelilerin memur kadrosuna geçince yaşayacağı sıkıntıları anlatıyor.

Meclis Genel Kurulu Torba Kanun'un sözleşmeli personele kadro verilmesini öngören maddesini kabul etti. (657 sayılı Kanun'a eklenen geçici 41'inci madde) Yaklaşık 25 kamu kurumundaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi kabul edilmekle birlikte yeni bir tartışma da beraberinde geldi.

Yeni Şafak'tan Ahmet Ünlü'nün haberine göre, daha önceki kanun maddelerinin aksine yeni düzenlemede memur kadrosuna atanan sözleşmeli personelin beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamayacaktır. Bu düzenlemenin uygulamada çok ciddi sıkıntı çıkaracağını iddia etmek için müneccim olmaya gerek yoktur.

Sözleşmeli personelin memur kadrosuna geçirilmesinin gerekçelerinden birisi memur güvencesi diğeri ise başka kurumlara nakil sıkıntısıydı. Yapılan düzenleme ile beş yıl gibi uzun bir süre memur kadrosunun çakılı hale getirilmesi anlaşılır bir durum değildir. Bu düzenleme ile maalesef ikinci sınıf bir memur kadrosu oluşturulmuştur.

Özellikle eş ve sağlık durumu ile sınavla yapılacak naklen memur atamaları yeni bir sıkıntı kaynağı oluşturacaktır. Her şeyden önce bir personelin başka kuruma geçmesi için kurumunun muvafakatı şart olup, muvafakat verilmeden nakli zaten söz konusu olamaz. Hal böyle iken personeli cendereye sokan ve uygulanabilirliği son derece zor olan böyle bir düzenlemenin çok fazla zaman geçmeden yeniden ele alınacağını düşünüyoruz. Herhangi bir kurumun kariyer memurluklarından birinin sınavını kazanan bir personeli nasıl ve hangi hakla nakilden mahrum bırakabilirsiniz. Ayrıca, başka bir kurumda üst düzey bir kadroya atanma imkanı çıkan personeli hangi hakla engelleyebilirsiniz?

Ayrıca, daha önceki benzer düzenlemelerin hiçbirisinde böyle bir düzenlemeye yer verilmezken yeni düzenlemede böyle bir kayıt koyarak yapılan hayırlı bir işin daha başından gölgede bırakılması anlaşılır bir durum değildir.

Şimdiden bu maddenin nasıl işlevsiz olacağını söyleyelim

Kanun maddesinde geçen 'Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz' hükmü gereğince sözleşmeli olup da memur kadrosuna atananların öncelikle kanun gereği atandığı kurum içi unvanı değiştirilerek bu kapsamdan çıkarılrak bundan sonra başka kurumlara naklinin yapılabileceğini düşünüyoruz. Ancak, aynı unvanda bulunanlar için naklen geçişin olamayacağını düşünüyoruz. Bunu yapmak o kadar da zor olmasa gerektir.

Bu yorumu zorlama olarak görenler olabilir. Ancak, 657 sayılı Kanun'da aday memurun naklen başka kurumlara geçemeyeceğine ilişkin açık hüküm olmasına rağmen Devlet Personel Başkanlığı vermiş olduğu görüşle sınavla yapılan geçişlerde bu hükmün geçerli olmayacağını belirtmiştir.

Yorumlar 8 Yorum
ÇOK OKUNANLAR