BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,36
ÖĞRETMEN

Sözleşmeli öğretmenlerin atanması ve kadrosu nasıl olacak?

Sözleşmeli öğretmen olmanın şartları neler? Sözleşmeli öğretmenler nasıl atanacak ve nasıl kadroya geçirilecek? Sözleşmeli öğretmenler hakkında ayrıntılar haberimizde...

Milli Eğitim Bakanlığı, bazı illere sözleşmeli öğretmen alacak. Sözleşmeli öğretmen alınırken hangi kriterlere bakılacak? Sözleşmeli öğretmenlerin atanması ve kadroya geçirilmesi ile ilgili detayları haberimizde derledik.

Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede yapılması öngörülen bir değişiklikle, sözlü sınav sonucuna göre bazı illerde sözleşmeli öğretmen istihdam edilmesi ve belli bir süre sonunda da kadroya geçirilmeleri imkanı getiriliyor.

4/B'Lİ SÖZLEŞMELİ PERSONEL İSTİHDAMI

Hükümet tarafından geçtiğimiz aylarda TBMM’ye sunulan “Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın komisyon görüşmeleri sırasında eklenen bir madde ile, kalkınmada birinci derece öncelikli yerlerde sözlü sınavla 4/B sözleşmeli personel istihdamına da imkan getiriliyor.

Kanunun Tasarısının komisyonda kabul edilen haliyle yasalaşması durumunda, bazı illerde görev yapmak üzere alım yapılacak her bir pozisyonun üç katı kadar aday Kamu Personel Seçme Sınavı puan sırasına göre belirlenecek ve bu adayların Bakanlık tarafından sözlü sınava tabi tutulması suretiyle ataması yapılacak adaylar belirlenecek. Sözleşmeli öğretmen alımının, yapılacak düzenleme sonrası ilk olarak Şubat 2017’de yapılması bekleniyor.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN DÜZENLEMESİNİN İÇERİĞİ 

Kanun Tasarısında sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin olarak yer alan düzenlemeye göre;

-657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilecek olan sözleşmeli öğretmenler, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarının boş öğretmen norm kadrolarında görev yapacak.

-Sözleşmeli öğretmen olarak atanacakların, Devlet memuru olabilmek için aranan genel şartların yanı sıra ilgili öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşımaları gerekecek.

-Sözleşmeli öğretmen olmak için başvuranlar, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) puan sırasına göre, alım yapılacak her bir pozisyonun üç katı aday arasına girmeleri durumunda, Bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınava alınacak.

-Sözleşmeli öğretmen olarak atananlar, üç yıl süreyle başka bir yere atanamayacak. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde, sözleşmeli öğretmenin eşi sözleşmeli öğretmene tabi olacak.

-Üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler, talep etmeleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanacak. Öğretmen kadrolarına atananların, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapmaları zorunlu olacak.

-Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulacak. Öğretmen kadrolarına geçirilmeleri durumunda ise haklarında ayrıca adaylık hükümleri uygulanmayacak.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN İSTİHDAM EDİLECEK YERLER 

Kanun Tasarısına göre, kalkınmada 1 inci derece öncelikli yerlerde sözleşmeli öğretmen istihdam edilecek. Buna göre, sözleşmeli öğretmen istihdam edilecek yerler şunlar olacak:

1. Adıyaman

2. Ağrı

3. Aksaray

4. Amasya

5. Ardahan

6. Artvin

7. Bartın

8. Batman

9. Bayburt

10. Bingöl

11. Bitlis

12. Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri)

13. Çankırı

14. Çorum

15. Diyarbakır

16. Elazığ

17. Erzincan

18. Erzurum

19. Giresun

20. Gümüşhane

21. Hakkari

22. Iğdır

23. Kahramanmaraş

24. Karabük

25. Karaman

26. Kars

27. Kastamonu

28. Kırıkkale

29. Kırşehir

30. Kilis

31.Malatya

32. Mardin

33. Muş

34. Nevşehir

35. Niğde

36. Ordu

37. Osmaniye

38. Rize

39. Samsun

40. Siirt

41. Sinop

42. Sivas

43. Şanlıurfa

44. Şırnak

45. Tokat

46. Trabzon

47. Tunceli

48. Van

49. Yozgat

50. Zonguldak

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR