BIST 8.794
DOLAR 32,34
EURO 35,09
ALTIN 2.240,00
GÜNCEL

Soma davasında skandal Whatsapp'tan yazıştılar!

Soma'da 301 canın gittiği maden faciasıyla ilgili dava görülmeye devam ediyor. Soma'daki maden faciasıyla ilgili davada bu kez de WhatsApp tartışması çıktı.

Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili görülen davada Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın paralel yargılama yaparak, davayla ilgili WhatsApp grubu kurduğu ve yazışmaları da buradan yürüttüğü iddia edildi. Adalet Bakanlığı ise iddialarla ilgili inceleme başlattı.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın WhatsApp grubu kurduğu ve buradan gizli yargılama yapıldığı iddia edildi. Maden sahibi Can Gürkan’ın avukatı Kadir Çekin bu gerekçeyle reddi hakim talebinde bulundu.

WhatApp grubunda bilirkişi raporunun esası veya mahkemeye gönderilen dilekçelerin tartışılmasının söz konusu olmayacağını belirten Çekin, kendisine bazı evraklarında ulaşmadığını kaydetti. 

REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ

Mahkeme ise reddi hakim talebini redderken WhatsApp yargılaması iddiasıyla ilgili olarak kurulan grubun, mahkemenin tarafsızlığını şüpheye düşüren bir hal olmadığını belirtti. Mahkeme heyeti, WhatsApp uygulamasının, davanın tarafı olmayan bilirkişiler ile hızlı ve kolay yoldan haberleşme aracı olduğu için tercih edildiği belirtilerek, grubun amacının mahkeme ile 11 işiden oluşan ve birbirlerinden farklı illerde bulunan bilirkişiler ile mahkeme arasında bilgi amaçlı hızlı ve kolay yoldan CMK’nın 66/3. Maddesi kapsamında iletişim sağlamaya yönelik olduğu, bu amaçların ötesinde mahkeme tarafından farklı bir amaçla kullanıldığına dair bir hiç delil bulunmadığı kaydedildi.

ADALET BAKANLIĞI İNCELEME BAŞLATTI

Bu gelişmenin ardından sanık Can Gürkan’ın avukatları taleplerini bir üst mahkeme olan Manisa Ağır Ceza Mahkemesi ve HSYK'ya taşıdı. Adalet Bakanlığı da ‘WhatsApp yargılaması’ konusunda re’sen inceleme başlattı. Şimdi hem Manisa Ağır Ceza Mahkemesi’nin hem de Adalet Bakanlığı’nın konuya ilişkin kararları bekleniyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR