BIST 8.734
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.235,03
YAZARLAR

Şirket ortağı olurken aman dikkat!

Şirket ortağı olurken dolandırılabilirsiniz. Peki şirket ortağı olurken neye dikkat etmeli?

İSTANBUL’dan okurumuz Emine YILMAZ soruyor: “Bünyamin bey, beş yıl boyunca bir şirketin muhasebe sorumlusu olarak çalıştım. Patronum beni “işleri sen çekip çevir” diyerek şirket müdürü olarak norterden onaylattı. Bir de “bankadan çekleri tahsil etmek kolay olsun” diyerek beni yüzde on ortak yaptı şirkete. Bu şekilde yaklaşık sekiz ay çalıştık. Meğer beni kandırmış patronum. O dönemdeki SGK prim borçlarını ödememişler. Şimdi SGK bana icra yazısı gönderdi, borcu benden istiyor. Ben bu parayı ödemek zorunda mıyım? Dava açsam kazanır mıyım?”

Sayın okurum, son söyleyeceğimizi ilk söyleyelim: SGK’nın gönderdiği borçtan kurtulamazsınız, üzülerek söylüyorum paşa paşa ödeyeceksiniz.

Zira hem şirket müdürü olduğunuz için hem de şirket ortağı yapıldığınız için SGK’ya ödenmeyen borçlardan, kendi döneminizle sınırlı olmak üzere, sorumlusunuz.

Sizin gibi şirket ortağı olan ya da geçmişte şirket müdürü olarak görev yapmış okurlarımızdan SGK borçları ile ilgili sıkça sorular alıyoruz.

SGK’ya olan borçlardan kim sorumludur, şirket ortağı olurken nelere dikkat etmelisiniz? Açıklayalım…

SGK BORÇLARINDAN KİM SORUMLU?

Ülkemizde sosyal güvenliğin uygulanması ile ilgili herşey 5510 sayılı Soysal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda düzenlenmiştir.

Bu kanuna göre işverenlerin işyerlerinde çalıştırdıkları sigortalılar ile ilgili bildirimleri her ay için bir sonraki ayın 23’ü gece yarısına kadar internetten SGK’ya yapmaları, bu bildirim sırasında çıkan prim borcunu da o ayın sonuna kadar ödemeleri zorunludur.

Ödenmeyen SGK borçları hem gecikme cezası hem de gecikme zammı uygulanır…

İşveren tek kişiyle borçtan kendisi sorumlu iken şirket veya başka bir tüzel kişilik ise bu kez tüm ortaklar sorumlu olurlar.

ŞİRKET ORTAĞI SGK BORCUNDAN KURTULAMAZ

Kanun SGK alacakların önem verdiğinden özel olarak bu alacakları güçlendirmiştir.

Buna göre, SGK’nın sigorta primleri ve diğer alacakları haklı bir sebep olmaksızın süresinde ödenmez ise kamu idarelerinin tahakkuk ve tediye ile görevli kamu görevlileri ile tüzel kişiliği haiz diğer işverenlerin şirket yönetim kurulu üyeleri de dâhil olmak üzere üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri ile kanuni temsilcileri Kuruma karşı işverenleri ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Yani SGK şirketin borçlarını tahsil edemez ise bu borçları kendi sorumluluk dönemleri ve sorumluluk oranlarınca ortaklardan ve şirket yetkililerinde tahsil edebilir…

MÜŞTEREK SORUMLULUK NE DEMEK?

Kanunda SGK borçları için müştereken ve müteselsilen sorumluluk ilkesi getirilmiştir.

Müştereken ve müteselsilen sorumluluk borçlar hukuku açısından en ağır sorumluluktur. Bu sorumlulukta SGK ister şirketten isterse de ortaklardan alacaklarını tahsil edebilir.

Üstelik icra takibi için asıl borçluya takip yaptırılmasına da gerek yoktur, doğrudan tüm borç sorumlularına takip yaptırılabilir.

Türkçesi şu: SGK borçlarından hem şirketin hem ortakları, hem yönetim kurulu üyeleri hem üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri hem de kanuni temsilcileri sorumludur!

Dava açsanız bile SGK’nın size gönderdiği ödeme emrinden kurtulamazsınız…

RÜCU DAVASI AÇABİLİRSİNİZ

Peki, sizi kandırarak şirket ortağı yapan patronunuzun yanına kar mı kalacak bu?

Kalmayacak…

SGK’ya ödeyeceğiniz prim borçları ile ilgili olarak asıl borçlu işvereninize karşı rücuen tazminat davası açabilmeniz mümkün…

Üstelik maddi veya manevi başkaca zararlarınız oluştu ise bunları da eski işvereninizden isteyebilirsiniz…

Ama ne yazık ki, önce SGK borçlarınız ödemeniz gerekiyor. Zira aynen bir senede kefil olarak imza atan kişi gibi şirket ortağı ve yöneticisi olmakla müşterek müteselsil sorumlu olmuşsunuz…

Bu vesileyle tüm okurlarımıza önemle hatırlatalım: Aman yönetici, temsilci veya şirket ortağı olurken dikkat edin… Yoksa canınız yanabilir…

---

Kıssadan Hisse

“Başkalarına güvenip güvenmeyeceğinizi öğrenmenin en iyi yolu onlara güvenmektir.”

— Ernst Hemingway

---

Sorularınız için:

Yazarın önceki yazıları için:

Yazarın yazı arşivi için:

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar