BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.495,36
YAZARLAR

Sınıf öğretmenleri neden alan değiştirdi?

Bu demektir ki iki sınıf öğretmeninden biri alan değişikliği için müracaat etmiştir. Bir başka deyişle her iki öğretmenden biri çalıştığı alandan memnun değildir.

Başlıktaki soruya bakıp, “Tabiki MEB’in yayınladığı ‘2012 Alan Değişikliği Kılavuzu’na göre cevabını verebilirsiniz. Cevabınız yanlış da olmaz. Fakat benim sorumun cevabı bu değil. Resmi olarak istatistikler yayınlanmasa da, yaklaşık 95 bin civarında öğretmenin alan değişikliği için müracaat ettiği tahmin ediliyor. Bu 95 bin öğretmenden 30 bin civarındaki öğretmenin alan değişikliği müracaatının da kabul edildiği belirtiliyor. 

Şöyle bir hafızamızı tazeleyelim. MEB’de 644 bin öğretmen görev yapıyor. Görevdeki bu öğretmenlerden yaklaşık 200 bini sınıf öğretmeni. Bu veriler ışığında birinci paragrafı yeniden değerlendirdiğimizde hiç de göz ardı edemeyeceğimiz bir gerçekle karşılaşıyoruz. Bu demektir ki iki sınıf öğretmeninden biri alan değişikliği için müracaat etmiştir. Bir başka deyişle her iki öğretmenden biri çalıştığı alandan memnun değildir. Memnuniyetsizliklerini de alan değişikliğine müracaat ederek ifade etmişlerdir. 

Alanından memnun olmayan öğretmenlerin üçte birinin isteği yerine getirilmiştir. Fakat geride çok daha büyük bir kitle; üçte ikilik bir memnun olmayan kitle vardır. Şimdi burada duralım ve siz değerli okuyucularımızla küçük bir senaryo yazalım.

Ülkenin genelinde önemli bir ticaret adamısınız ve önemli bir markaya sahip bir işletmeniz var. Bir gün bağımsız bir kuruluşa işletmenizin kurumsal memnuniyet anketini yaptırdınız. Anketler sonucunda; çalışanlarınızdan her ikisinden birinin işinden memnun olmadığı anlaşıldı. Bu işletmenin sahibi sizsiniz. Anket sonucuna göre ne yaparsınız?

Neyse biz senaryo yazmayı senaristlere bırakalım ve başlıktaki sorunun cevabını aramaya devam edelim. Branş değiştiren sınıf öğretmenlerinin ortalama çalışma yılına baktığımızda yaklaşık 15 yıllık bir görev aritmetiğine ulaşıyoruz. Alan değiştiren öğretmenlerin büyük kısmı okullarında başarılı sınıf öğretmenliği yapan öğretmenler. Başarılı öğretmenlerin birdenbire karşılarına çıkan alan değişikliğini kabul etmeleri öyle sıradan bir olay değildir. Demek ki sınıf öğretmenleri alanları ile ilgili eğitim kurumlarında bazı işlerin yolunda gitmediğini düşünüyorlar. Düşüncelerinin sonunda da alan değiştirmeye karar veriyorlar. 

MEB’in personel daire başkanlığı bu konu üzerinde ciddi araştırmalar yapmalıdır. Çünkü ülkemizin geleceği bu öğretmenlerimizin yetiştireceği nesiller üzerine bina edilecektir. Alanından memnun olmayan eğitimcilerden alınacak verim maalesef minumum düzeyde olacaktır. MEB verimi artırmak için acil çözümler üretmelidir. 

Alan değiştiren öğretmenlerimize yeni alanlarında başarılar diliyoruz. Fakat alan değişikliği konusunda problemlerin bitmediğini, daha yeni başladığını düşünüyoruz. Bu konuya bir veya birkaç yazı ile daha eğilmek gerektiği notunu düşerek yazımıza şimdilik noktayı koyalım.

Not: Değerli eğitimci ve sendikacı Erol Battal 28 Eylül 2012 Cuma günü ikindi namazına müteakip Büyükçekmece Yeni Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenazeye Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, eğitim çalışanları ve yakınları katıldı. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ederim.

Yorumlar