BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,32
EMEKLİ

SGK'ya 'yetim maaşı' ihbarı annelerden şikayet!

SGK'ya emekli maaşı için şikayet yağmuru... Niğde'de anneler boşandığı eşiyle yaşayan kızlarını SGK'ya art arda ihbar ediyor!

NİĞDE SGK İl Müdürü Mustafa Turan, ölen babalarından yetim maaşı alabilmek için eşlerinden anlaşmalı boşananların tespitinde Alo 170’e yapılan ihbarların kendileri için yol gösterici olduğunu söyledi. Turan, bu tür boşanmalar nedeniyle aldıkları dul maaşı düşen annelerden gelen ihbarların dikkat çekici oranda olduğunu belirtti.

Niğde’de ölen babasından yetim aylığını alabilmek amacıyla eşiyle anlaşmalı boşanıp birlikte yaşmalarını sürdürmeye devam eden kadınlar, SGK tarafından takibe alındı. Mustafa Turan, yapılan çalışmalarda usulsüzlük yaparak haksız yere maaş aldığı tespit edilen kadınlar hakkında hem idari, hem de adli işlem yapıldığını söyledi.

ANLAŞMALI BOŞANIP MAAŞ ALMAYA DEVAM EDİYORLAR!

Anlaşmalı boşanmaların tespitinde ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Alo 170 hattına yapılan ihbarların kendilerine yol gösterici olduğunu kaydeden Turan, bazı ihbarcıların ise aileden olduğuna dikkat çekti. Aileden başka bir kadına yetim maaşı bağlanmasının, dul maaşı alan anne ile gerçekten hak ettiği için yetim maaşı alan kızkardeşlerin maaşının düşmesine neden olduğuna dikkat çeken Turan, şunları söyledi:

ANNE VE KIZ KARDEŞİNİN AYLIĞINI ELİNDEN ALDIĞI İÇİN ŞİKAYET EDİLİYORLAR!

"Yersiz aylık alanları ihbar edenler genellikle kişilerin anne, kız kardeş ya da akrabaları oluyor. Anlaşmalı bir şekilde eşiyle boşanan bir kadın, babasından yetim aylığı aldığında annesinin ya da kız kardeşinin aylıklarında düşüş oluyor. Hal böyle olunca kız kardeşler ve anneleri arasında gizli tutulmasını talep ettikleri ihbarlar oluyor. Yapılan ihbarlar sonucu, anlaşmalı olarak boşandığı tespit edilen ve kocalarıyla yaşayan kadınların yetim aylığı kesiliyor."

FAİZİYLE GERİ ALINIYOR

Boşanmaların sadece yetim maaşını alabilmek amacıyla yapıldığınıN tespit edilmesinin arından yapılan işlemler hakkında da bilgi veren Mustafa Turan, şöyle devam etti:

"Alo 170 hattına gelen ihbarlar sonrası ekipler evlere giderek denetim yapıyor. 2008’de başlayan bu uygulama ile bugüne kadar 253 ailede denetim yapıldı. İhbarlar sonrası yapılan denetimlerde yetim maaşı alıp boşandığı eşiyle birlikte yaşamaya devam eden 80’i 2015’te olmak üzere 2008- 2015 arasında 119 kişi tespit edildi ve maaşı kesildi. Her geçen ay bu rakamı daha da aşağıya çekmeyi hedefliyoruz. Hızlı bir şekilde denetimlerimiz sürüyor. Ayrıca maaş kesmenin dışında bu kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunup, haksız yere aldıkları maaşları yasal faiziyle geri istiyoruz. Bizim amacımız anlaşmalı boşanma konusunda denetim yapmak değil, insanları bu yola sevk etmemek. Yoksa vatandaşımıza ceza kesmek ya da geriye dönük maaşlarını almak değil. Bunun nasıl önüne geçilebilir, bunun çabasındayız."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR