BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.245,63
YAZARLAR

SGK’dan süt parası almanın ipuçları

Okurumuz Aliye Yılmaz: “Bünyamin bey, bu yılın başında doğum yaptım, kendim çalışmıyorum ama kocamdan dolayı süt parası alma hakkım var mı?

Okurumuz Aliye Yılmaz: “Bünyamin bey, bu yılın başında doğum yaptım, kendim çalışmıyorum ama kocamdan dolayı süt parası alma hakkım var mı? Şuan çalışmıyorum, çocuğuma bakıyorum. Süt parasını nasıl alabilirim, ne kadar veriliyor? Ayrıntılı açıklar mısınız?”

Sayın okurum, ülkemizde sosyal güvenlik hakları epey genişletildi. SGK’nın sunduğu  hizmetler de verdiği yardım ve ödenekler de epey fazla.

Bunlardan birini de “emzirme ödeneği” oluşturuyor…

Halk arasında “süt parası” olarak anılan bu ödeme yeni doğum yapan kadınlara ve eşlerine ödenmekte.

Ancak emzirme ödeneğini almanın bazı şartları da bulunuyor. Emzirme ödeneği nedir, nasıl alınır? Ayrıntılı olarak açıklayalım…

SGK SÜT PARASI VERİYOR

Süt parası, teknik adıyla emzirme ödeneği ülkemizde kısa vadeli sigorta kolları, başka bir deyişle emeklilik değil sağlık hizmeti sağlayan sigorta kollarından olan analık sigortasından yapılan sosyal sigortalar yardımlardan biridir.

Ancak süt parası alabilmek için bazı şartlar var…

Emzirme ödeneği almak için illaki doğum yapan kadının sigortalı olmasına gerek yoktur. Kocası sigortalı çalışan bir ev kadını da emzirme ödeneği alabilmektedir.

Kısa vadeli sigorta kolları içerisinde yer alan analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmektedir.

KİMLER SÜT PARASI ALABİLİR?

Emzirme ödeneği 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıları kapsamaktadır.

Hukuki tabiri Türkçeleştirecek olursak SSK’lı çalışanlar ile BağKur’lu esnaflar, muhtarlar, çiftçiler ve şirket ortakları emzirme ödeneği alabilmektedir.

4/c’liler, yani devlet memurları emzirme ödeneği kapsamında değildir.

Bağ-Kur’lular 01.10.2008 öncesinde bu ödeneği alamazken sosyal güvenlik reformu sonrasında alabilmeye başlamıştır.

Kapsama giren sigortalılardan; kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla emzirme ödeneği verilmektedir.

SÜT PARASININ HANGİ ŞARTLARI VAR?

Emzirme ödeneği alabilmek için bir takım şartlar bulunmaktadır.

Emzirme ödeneğini alabilmek için:

- Kişinin yada eşinin SSK veya Bağ-Kur’lu olarak sigortalı olması,

- Çocuğun sağ olarak dünyaya gelmiş olması,

- Sigortalıların doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bulunması,

şartları aranır.

Emzirme ödeneği sağ doğum olması şartıyla her bir çocuk için verilmektedir. Çocuğun sağ olarak doğduktan sonra vefat etmesi halinde dahi emzirme ödeneği alınabilmesi mümkündür.

İMAM NİKAHLI SAYILMAZ...

Emzirme ödeneği alabilmek için çocuğun doğum tarihinde resmi nikahlı olmak gerekir. İmam nikahı geçerli sayılmaz.

Emzirme ödeneği doğum sonrasındaki her ay için verilmez; yalnızca her doğum için bir kez verilmektedir.

Ancak her doğumda emzirme ödeneği alabilmeniz mümkün…

Bağ-Kur’luların emzirme ödeneği alabilmesi için GSS dahil tüm prim borçlarını kapatmış olmaları zorunludur, borçları varsa ödenek alamazlar. Bir işverenin yanında SSK’lı çalışanlarda ise böyle bir şart yok…

EĞER İŞTEN AYRILIRSANIZ...

Emzirme ödeneği yalnızca aktif olarak çalışan sigortalılara verilmez, işten ayrıldıktan sonra belirli bir süre daha bu hak korunur.

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan işten çıkanların, sigortalılığın son erme tarihinden başlamak üzere üç yüz (300) gün içerisinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortalı erkek, doğum tarihinden itibaren önceki on beş ay içerisinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırmaktadır.

Hem doğumun 300 gün içinde olması hem de doğumdan önceki on beş ayda 120 gün aranması şartları bir arada gerçekleşmelidir.

BU YIL İÇİN SÜT PARASI NE KADAR?

Emzirme ödeneği her yıl SGK tarafından arttırılan bir ödenektir.

Emzirme ödeneği, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’nca alınan 25.12.2009 tarihli ve 2009/407 sayılı karar ile 2010 yılından başlamak üzere her yıl bir önceki yıl için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranında artırılmaktadır.

Bu şekilde hesaplanarak bulunacak rakamlardaki kuruşların liraya iblağ edilmektedir.

2016 yılında her bir doğum başına 122 TL emzirme ödeneği bir kereye mahsus olarak verilmekte.

Bundan sonraki doğumlarınız ise ne zaman gerçekleşirse o yılın emzirme ödeneği tutarını hak edersiniz…

NASIL BAŞVURACAKSINIZ?

Emzirme ödeneği otomatik olarak ödenmez. Yani doğumun gerçekleşmesi ile SGK adınıza otomatik olarak emzirme ödeneği göndermez.

Emzirme ödeneği alabilmek için dilekçe ile SGK’nın  sigortalının son hizmetinin geçtiği Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü yada Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurmak gerekiyor.

Başvuru sırasında çocuğun doğum belgesi, evlilik cüzdanının fotokopisi ve bebeğin doğum tarihi itibariyle sigortalıya ait 120 gün hizmet süresi bulunduğunu gösterir vizite kağıdının verilmesi yerinde olacaktır.

---

Kıssadan Hisse

“Fırtına, denizde bir kuvvet eseri, insanda aksine bir zaaf eseridir.”

— Cenap Şahabettin

---

Sorularınız için:

www.twitter.com/bunyaminesen

www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar

Yazarın önceki yazıları için:

/yazar/bunyamin-esen-181.html

Yazarın yazı arşivi için:

http://www.inter/bunyamin-esen-1081z.htm

Yorumlar