BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.282,27
EMEKLİ

SGK primi eksik olanlara emeklilik müjdesi

Sigortasız çalıştırıldığı için emeklilik hakkı kazanamayanlara iyi haber. İşveren tarafından eksik bildirilen primler için ‘hizmet tespit davası’ açarak emekli olma imkanı var.

Çalışanların çoğu bir işyerine girdiğinde aylarca sigortası yapılmıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı verilere göre çalışanların yüzde 34.6’sı kayıtdışı. Yani sigortasız. Bu durumdaki kişilerin önünde büyük bir fırsat var. Sigortasız çalışılan sürede, işveren Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) işe giriş bildirgesi vermemişse, eksik prim veya gerçek kazanç üzerinden bildirim yapmışsa ‘hizmet tespit davası’ açılabilir.

ÇALIŞAN HAKLI

Dava açmak için süreye dikkat! Çalışan sigortasız çalışarak geçirdiği sürenin son yılından başlayarak 5 yıl içerisinde hizmet tespit davası açmalı. Çalışan ölmüşse, hak sahipleri için 5 yıllık hak düşürücü süre çalışanın vefatından itibaren başlar. Bu konudaki davalarda Yargıtay da işçilerin haklı olduğunu onayladı. SGK, “İşveren kuruma prim ödemedi” dese de Yargıtay, “Primi tahsil etme görevi SGK’nın” dedi.

BELGELERE DİKKAT

 Elinizde sağlam belgeler, şahitler varsa ‘iş mahkemesine’ hizmet tespiti davası açabilirsiniz. Hizmet tespit davası açmak için delil olarak kullanılabilecek kalemler şunlar: SGK işyeri dosyası, sigortalının işyeri sicil dosyası, işverenin mesleki kuruluş kaydı, dernek ve esnaf sicil kaydı, sanayi ve ticaret odası kayıtları, vergi mükellefiyet kayıtları, ücret bordroları, tanık, bilirkişi. Dava sonucu eksik primlerinize kavuşursunuz.

MUTLAKA SORGULATIN

Hizmet tespit davasını kazandığınız halde SGK, ‘hizmet tespit davası ile kazandığınız günlerin primleri ödenmedi’ diye emeklilik talebinizi reddederse, hemen en yakın İş Mahkemesi’nde emeklilik talebiniz için dava açın. Davayı kazanınca birikmiş aylıklarınızı da alırsınız. Eksik prim yatıp yatmadığını ya SGK’ya giderek ya da ‘turkiye.gov.tr (edevlet)’ sitesine girerek kontrol edebilirsiniz. Eksik varsa hiç zaman kaybetmeyin. Davayı kazanınca yaş şartı tutuyorsa hemen emekli olursunuz.

 
 
 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR