BIST 9.126
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.325,28
YAZARLAR

Sahte sigorta emekliliğinizi yakmasın!

Kamuoyu son günlerde sahte sigortalı skandalları ile çalkalanıyor. SGK denetmenlerinin/müfettişlerinin başarılı operasyonları ile sahte sigortalı çetesi kurarak vatandaşların gelecek umutları ile oynayanların bir bir yakalandıklarına dair haberleri kamuoy

Kamuoyu son günlerde sahte sigortalı skandalları ile çalkalanıyor. SGK denetmenlerinin/müfettişlerinin başarılı operasyonları ile sahte sigortalı çetesi kurarak vatandaşların gelecek umutları ile oynayanların bir bir yakalandıklarına dair haberleri kamuoyunda görüyoruz. SGK’nın vatandaşların gelecek hayallerini paraya dönüştürerek umut tacirliği yapan bu dolandırıcılık çetelerinin üzerine gitmedeki kararlılığı takdiri hak ediyor.

Sahte sigortalılık denetimleri sonucunda on binlerce emekli olmuş kişinin emekliliğinin yanması söz konusu olabilir. Okurlarımızdan bu konuda çok yoğun sorular geliyor. Vatandaşlar epey tedirgin olmuşlar, sahte sigortalı olduklarının ortaya çıkması halinde ne olacağını soruyor, sahte sigortalılığın ne olduğunu tam olarak anlayamadıklarını belirtiyorlar. Konuyu açıklayalım.

 

Sahte Sigortalılık Bir Tuzaktır

Sigortalılık özellikle sosyal güvenlik reformu sonrasında herkesin gündemine gelen bir konu oldu. Toplumun sigortalılık bilinci gelişirken, insanlar sosyal güvenliğin sağladığı özel hastanelere gidebilme, yüz nakli gibi en pahalı ameliyatların bile kapsama alınması, yurtdışı tedavi, geçici iş göremezlik gibi hizmetlerin genişlemesi sonrasında sigortalı olmaya ilgi göstermeye başladılar. Ancak bu ilgiyi gören sahtekarların türemesi de uzun sürmedi.

Sahte sigortalılık işyerinde gerçekten çalışmadan sigortalı bildiriminin yapılmasıdır. Bazıları sahte olarak dilencilerin üzerine açılan şirketler üzerinden bazıları ise eskiden gerçek ama şimdi batmış firmalar üzerinden sahte bildirim yapan şebekeler vardır. Yani bu iş için naylon şirketler kullanılmakta, bu şirketlerde gerçekten çalışmayan kişileri sigortalıymış gibi göstermektedirler. Bu kanuna göre suçtur ve çoğu zaman organize olarak icra edilmektedir.

Yoksul İnsanlar Hedef Seçiliyor

Sahte işyeri çeteleri tarafından organize edilen bu işte, özel olarak emeklilik gününün dolmasına az bir süre kalan kişiler hedef seçilmektedir. Bu kişiler, emeklilikleri için gerekli olan primleri tamamlayabilmek için çıkış yolu ararken şebekenin tuzağına düşmektedir. Bu çeteler özellikle dar gelirli, fakir fukara vatandaşları hedef almaktadır.

Düşük primle emekli olabilecekleri vaadinin cazibesine kapılan kişiler, paravan şirketler üzerinden sigorta yapılıyor. Bir kişi için en düşük isteğe bağlı yada zorunlu sigorta prim miktarı 300 TL civarı iken paravan şirketler, 150-200 TL'ye sigorta vaadetmektedir. Şirket paravan olduğu için vatandaştan alınan paralar cebe indirmektedir. Devlete ise tek kuruş ödeme yapmamaktadır. Şirket sahte olduğundan devletin alacaklarını tahsil etmesi de mümkün olmamaktadır.

 

SGK Tek Tek Tespit Ediyor

Vatandaşın emeklilik hayalini ranta çevirmek isteyen şebekeler, prime ihtiyacı olan kişileri sahte şirketler üzerinden sigortalı gösteriyor. Bu kişilerin bazıları şirketlerin sahte olduğunu bilmesine karşın primlerini başka türlü tamamlama şansı olmadığı için bu yola başvuruyor. Önemli bir bölümü de şirketlerin paravan olduğunu bilmeden tuzağa düşüyor.

Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu ve diğer kamu kurumlarının denetim elemanları yaptıkları denetimlerde işyerinin naylon olduğunu anladıklarında sahte sigortalı bildirimleri ortaya çıkıyor. Bir işyerinin paravan işyeri olduğunun anlaşılması halinde çoğu zaman emniyet organize suçlarla mücadele şube müdürlüğü de olaya müdahil oluyor. Ancak sahte işyerleri sahte belge ile aslında dilenci olan kişiler adına açıldığından asıl dolandırıcıları yakalamak çok zorlaşıyor.

Ne Zaman Tespit Edilirse Edilsin Emekliliğiniz Yanar

Ne zaman tespit edilirse iptal edilecek olan sahte sigortalılık; üç beş kuruş daha ucuz görünse de aslında havaya saçılan paradır. Zira sahte sigortalılık aradan kırk yıl da geçse tespit edilirse iptal edilir, tüm ödediğiniz paralar yanar. Para ödediğiniz adamları bulup geri de alamazsınız, zira çoğu o sahte şirketleri bir dilencinin üzerine yapmıştır, bul ki paranı geri alasın!

Sadece paralarınız yanmakla kalsa iyi. Sahte şekilde sigortalılıklarınız iptal edilir, emekliliğiniz yanar. SGK tüm emekli maaşlarını da sizden geri ister. Yetmez emekli olduğunuz ve sahte olarak sigortalı göründüğünüz günlerde hastaneden ne kadar ilaç ve tedavi aldıysanız hepsinin parası sizden faiziyle geri istenir. Sahtekarların ağına düşerseniz, ocağınıza incir ağacı dikilir anlayacağınız.

Vatandaşlarımızı bu yüzden uyarmak isteriz, dolandırıcıların tuzağına gelmeyin. “Gel seni şurdan sigortalı gösterelim, emekli ol” diyenlere inanmayın. Bu dolandırıcılar zaman zaman muhasebeci yada mali müşavir gibi meslek mensuplarını da kötü emellerine alet etmektedirler. Bazen de kendilerini mali müşavir yada muhasebeci gibi tanıtmaktadır. Kanmayın, bu bir para tuzağıdır, kanunen fiilen çalışmadan “sigortalı gösterilmek” diye bir şey yoktur!

Bilerek Yaparsanız Hapse Girebilirsiniz

Sahte sigortalılığın hapse girme ihtimali de vardır. Bu dolandırıcılar hakkında cumhuriyet savcılıkları takip açmaktadır. Eğer sahte olduğunu bile bile gidip para ödediyseniz, bildirgelere, sahte iş sözleşmesi gibi evraklara imza attıysanız SGK sizin hakkınızda da suça kasıt halinde iştirakten Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunur.

Sahte sigorta çeteleri ve onlarla işbirliği yaptığı tespit edilenler Türk Ceza Kanunu’nun 157 ve 158 nci maddeleri uyarınca kamuyu zarar uğratmak suretiyle dolandırıcılık ve evrakta sahtecilik suçları dolayısıyla cezalandırılmaktadır.

Yani paranızdan ve emekliliğinizden olduğunuz yetmezmiş gibi bir de yaşlı çağınızda hapse girme riski vardır.

Sahte Sigortalı Çetelerine Gitmeyin, İsteğe Bağlı Sigortalı Olun

Aslında kanunen vatandaşlarımızın sahte sigortalılığa meyletmesine de hiç gerek yoktur. Zira 5510 sayılı Kanunumuz çok geniş şartlarla isteğe bağlı sigortalılık hakkı getirmiştir. Bir kişi kendisini isteğe bağlı sigortalı yaptırırsa bu aylık asgari 300 TL karşılığından emeklilik hakkı kazanmasını sağlar. İsteğe bağlı sigortalılık için fiilen çalışmak zorunlu değildir.

Zaten birçok kişi Genel Sağlık Sigortası dolayısıyla prim borçlusu haline gelmiştir. Vatandaşlarımız 38 TL ile 226 TL arasında bir GSS primi ödemektedir. GSS primi sadece sağlıktan yararlanma sağlar, emekliliğe sayılmaz. Bunun yerine aylık asgari tutar üzerinden 300 TL ödeyip hem sağlıktan yararlanmak hem de emeklilik günü kazanmak daha akıllıcadır.

Sahte sigortalılığın aksine isteğe bağlı primleri her zaman güvencededir, iptal edilmez ve (4-b şartlarından biraz daha geç olsa da) gününüz ve yaşınız dolunca emekli olmanızı garanti eder. Üstelik emeklilik hakkı kazanacak kadar gün dolduramazsanız % 12 GSS primi dışında kalan % 20 emekliliğe sayılan prim tutarını toplu ödeme şeklinde geri iade alma hakkı dahi bulunmaktadır.

S o r u l a r l a     S o s y  a l    G ü  v e n l  i k    v e     İ ş    H u k  u k u


Okurumuz Ali GÜNAY soruyor: 13.07.1980 doğumluyum. 13.05.1999 tarihinde SSK’lı oldum. % 62 özürlü raporum var. Halen SSK’lı bir işte çalışıyorum. Toplam 3130 günüm var. Vergi indirim yazısını aldım. Hizmet dökümüm ektedir. Ne zaman emekli olurum?

Sayın okurumuz, sosyal güvenlik sistemimizde özürlülere emeklilik şartlarında özel düzenlemeler yapılmıştır. Eğer özürlü koşullarına tabi olmasanız işe giriş tarihinize göre 25 yıl sigortalılık, 58 yaş ve 5975 gün ile normal emekli olacaktınız. Ancak özürlü raporunuz olduğundan özel özürlü şartlarıyla emekli olma hakkınız bulunmaktadır.

Özürlülük dereceniz % 62 rapor oranınıza göre II. Derecedir. Buna göre işe giriş tarihiniz kademeli sisteme tabidir. İşe giriş tarihiniz 13.05.1999 olduğu için 17 yıl 3840 gün ile emekli olabileceksiniz.

Bu vesile ile özürlü şartlarından emeklilik için vergi indirim belgesi (sakatlık indiriminden faydalanma yazısı) almanız gerektiğini tekrar hatırlatalım. Birçok engelli yalnızca rapor ile erken emekli olabileceğini düşünüyor. Oysa vergi indirimi yazısı alınması erken emeklilik koşullarından faydalanmak için zorunludur.

Söz konusu yazıyı sigortalı bir işte çalışırken bağlı olunan Vergi Dairesine müracaat ederek almak mümkündür. Siz zaten bu yazıyı almışsınız, başka bir işlem yapmanıza gerek yok.

Verdiğiniz bilgilere göre prim gününüzün dolmasına iki yıl kalmış. İki yıl daha prim öderseniz işten ayrılıp yaşınızın dolmasını bekleyebilirsiniz. Yaş şartı aranmadan 17 yıl sigortalılık sürenizi doldurduğunuz 13.05.2016 tarihinde emeklilik dilekçesi verebileceksiniz.

Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.


Yazarın tüm yazıları için:

Yorumlar 1 Yorum