BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,74
ALTIN 2.512,17
YAZARLAR

Sağlık çalışanlarının eş durumundan tayini

KÜTAHYA’dan okurumuz Ali İhsan Şentürk soruyor: “Bünyamin bey, doktor olarak tercih yapacağım.Sağlık Çalışanlarının Eş Durumundan Tayini

KÜTAHYA’dan okurumuz Ali İhsan Şentürk soruyor: “Bünyamin bey, doktor olarak tercih yapacağım.Sağlık Çalışanlarının Eş Durumundan Tayini Doğu hizmeti çıktığında buradaki eşimin yanına tayin aldıramayacağımı duydum. Başka memurlar aldırabiliyor, sağlıkçılara ayrımcılık var, bu haksızlık değil mi? Anayasaya aykırı değil mi? Doktorların ve sağlıkçıların eş durumundan tayini ne olacak, ayrıntılı açıklar mısınız?”

Sayın okurum, bu köşeden memurların eş durumundan tayinini defalarca yazdık.

En güncel düzenlemeye göre hangi kurumda çalışırsa çalışsın memurlar, tayin talep tarihinden geriye doğru iki yıl içerisinde en az 360 gün özel sektörde hizmeti bulunan eşlerinin yanına tayin isteyebiliyor.

Yanına tayin istenilebilecek eşin çalışmalarının tamamı Bağ-Kurlu (yeni tabirle 4/1-(b)’li) yada tamamı SSK’lı (yeni tabirle 4/1-(a)’lı) yada her ikisi birden olabilmekte, önemli olan son iki yılda 360 günü doldurması.

Eskiden olmayan bu hak önceki yıl getirilerek, memurların memur olmayan eşlerinin yanına tayin istemelerinin önü açıldı…

ZORUNLU HİZMETTEN KAÇINMANIN YOLU!

Açıldı açılmasına da, bu yeni hak uygulamada önemli sıkıntılara da neden oldu…

Özellikle hain PKK terörünün vurduğu, hayatı Kürde de Türk’e de çekilmez kıldığı Doğu illerinde çalışan memurlar sapır sapır memleketlerine tayin aldırmaya başladılar…

Bu uygulama özellikle öğretmen, sağlıkçı, doktor, adli personel, güvenlik görevlisi gibi memur unvanlarında Doğu’da büyük bir açık yaşanması ile sonuçlandı. Memurlar ya Doğu’ya atanmak istemiyor, ya da atanırsa da eş durumundan tayin aldırarak Batı illerine geliyor…

Yani, “eş durumundan tayin” adeta kalkınmada öncelikli yörelerde zorunlu hizmetten kaçınmanın yolu, rotasyon uygulamalarını atlatmanın yolu haline geldi…

DEVLET HİZMET GÖTÜRMEK ZORUNDA!


Bu işin iki ucu var. Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık!

Elbette ki her memurun eşiyle aile birliğinin sağlanması Anayasal bir hak. Aile birliğinin korunması konusunda tedbir almak devletin yükümlülüğü…

Yani eşlerinin çalıştığı yere tayin isteyen memurlar haklı!

Dahası hain PKK terör örgütünün sağlıkçıları, ambulansları, doktorları, öğretmenleri, şantiyeleri özel olarak hedef aldığı, alçakça eylemlerde bulunduğu da bir gerçek.

Kürdü savunduğunu iddia eden hain örgüt Kürt vatandaşa hizmet götüren doktoru öldürüyor, ambulansı mayınlıyor… Böyle alçaklar!

İnsanların bu koşullarda görev yapmaktan kaçınmaları da anlaşılabilir bir durum.

Bu uygulama özellikle öğretmen, sağlıkçı, doktor, adli personel, güvenlik görevlisi gibi memur unvanlarında Doğu’da büyük bir açık yaşanması ile sonuçlandı. Memurlar ya Doğu’ya atanmak istemiyor, ya da atanırsa da eş durumundan tayin aldırarak Batı illerine geliyor…

Ama madalyonun bir de öteki yüzü var!

Doğu illerinde yaşayan insanlarımızın da doktora, hemşireye, ebeye, öğretmene ihtiyacı var. Devlet bu illere de yol, su, elektrik, hastane, güvenlik sağlamakla sorumlu…

Hakkari’de yaşayan bir vatandaş da aynen Keçiören’de oturan bir vatandaş gibi en iyi hastanede tedavi olmayı, fen lisesinde öğrenim görmeyi hakediyor… Bölge insanı geri kalmışlığa mahkum edilemez…

Aksi durum, terörden yılmış bölge insanını ikinciye cezalandırmak olur ki, böyle olması düşünülemez…

DEVLET NASIL HİZMET GÖTÜRÜR? MEMUR ELİYLE...

Yani Doğu’da da memurlara, özellikle de doktor, ebe, güvenlik görevlisi, adli personel gibi stratejik görevleri yapanlara ihtiyaç var…

STRATEJİK PERSONEL TAYİN ALDIRAMIYOR

İşte bu nedenle Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz hafta atama ve yer değiştirme yönetmeliğini değiştirdi ve eş durumundan tayin konusunda sağlıkçı kamu görevlilerine yeni hükümler geldi…

Yeni düzenleme ile stratejik sağlık personeli tanımı genişletildi…

Eskiden yalnız doktorlar stratejik personel sayılırken artık pratisyen hekimler yanında uzman doktorlar, diş hekimleri ve eczacılar da stratejik personel kapsamına alındı…

Stratejik personel kapsamının genişletilmesi önemli! Zira bu stratejik personel eş durumundan tayin isteyerek Doğu ilinden Batı’ya tayin aldıramıyor…

720 GÜN ŞARTI GELDİ!

Son değişiklik ile doktor, eczacı ve diş hekimi olanlar dışındaki diğer tüm sağlık personeli ve Sağlık Bakanlığı memurları için de önemli bir değişiklik yapıldı…

Buna göre, bu personelin kamu görevlisi olmayan eşinin yanına tayin isteyebilmesi için son dört yılda 720 gün (yani iki tam yıl) özel sektörde çalışmış olması aranacak…

Yani diğer memurlara son iki yılda 360 gün olarak uygulanan şey sağlıkçılara son dört yılda 720 gün olarak uygulanacak…

Yani sağlıkçıların eş durumundan tayini zorlaştırıldı, katlama uygulanıyor!

Bu düzenleme hastabakıcı, hemşire, ATT, VHKİ, memur, hizmetli gibi tüm Sağlık Bakanlığı çalışanlarını kapsıyor… Dediğimiz üzere stratejik personel hariç…

NELERE DİKKAT ETMELİ?

Sağlıkçıların eş durumundan tayini ile ilgili yeni düzenlemede dikkat edilmesi gereken birkaç husus var:

İlki, son dört yılda 720 gün aranacak olması…

İkincisi, sağlıkçıların eşlerinin atama talep edilen yerde atama talep tarihi itibariyle halen çalışmaya devam ediyor olması da (SGK dökümünden orada çalışıyor görülmesi) şart!

Üçüncüsü, bu şekildeki eşlerden Bağ-Kurlu çalışanlardan SGK borçlarını yapılandıranlar ile atama talep edilen yer dışında sosyal güvenlik primleri ödenenlerden, atama talep edilen yerde iş yerinin faaliyette olduğunu ve bu işyerinde en az 720 gün çalıştığını belgelendirmeleri şart…

Türkçesi: Yani memur olmayan eşin atama talep edilen ilde dükkanı varsa, bunun vergi dairesinden alınacak yazı ile belgelendirilmesi gerekiyor…

Son olarak, sağlıkçıların eskiden üniversitelerin iki yıllık bölümlerine kayıt olmaları halinde verilen eğitim gördükleri ile tayin hakkı artık dört yıllık bölümlere (lisans bölümlerine) kayıt olurlarsa kullandırılacak…

Özetle sağlıkçıların eş durumundan tayini epey zorlaştırıldı…

EŞİTLİK VE KAMUSAL YARAR DENGESİ

Sağlık Bakanlığı personelinin diğer kamu kurumlarında çalışan personelden farklı bir uygulamaya tabi tutulmasını bazıları eşitlik açısından değerlendiriyor. Şüphesiz bu boyutu var…

Ancak diğer boyutu da kamusal yarar… Devletin hangi yerde kamu hizmetine daha çok ihtiyaç varsa oraya kamu personeli gönderme hakkı var…

Yani bu olayın birden fazla boyutu var…

Sağlıkçı personel için getirilen son düzenlemeyi Devletin Doğu illerindeki Kürt kökenli vatandaşlara hizmet götürmek, onların yaşam standartlarını yükseltmek, yörenin kalkınmasını desteklemek amacıyla yaptığını unutmamak gerek…

Devlet artık eskisi gibi altta kalanın canı çıksın diyen değil, mazlumun ayağına hizmet götüren devlet… Bu yüzden Bölgede en ileri teknolojilerle donatılmış şehir hastaneleri yapılıyor, bu yüzden Hakkari’ye uçak gidiyor…

---

Kıssadan Hisse

““Düşmanın attığı taş değil dostun attığı gül yaralar bizi.”

Halk Deyişi

---

Sorularınız için:

www.twitter.com/bunyaminesen

www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar

Yazarın önceki yazıları için:

/yazar/bunyamin-esen-181.html

Yazarın yazı arşivi için:

http://www.inter/bunyamin-esen-1081z.htm

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar