BIST 9.042
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.300,61
SAĞLIK

Sağlık çalışanlarına Torba Kanun'da neler var?

Sağlık çalışanlarının yıpranma payı, emeklilikteki maaşlarının artırılması ve kadro çalışmasına yönelik taleplerinde neler olacak? İşte ayrıntılar...

Sağlık çalışanlarını yakından ilgilendiren yıpranma payı, emeklilikteki maaşlarının artırılması ve kadro çalışmasına yönelik taleplerini not haline getirerek TBMM’de girişimlerde bulunan Sağlık-Sen, bu konuda yapılacak yasal düzenlemeler öncesi milletvekillerini ve komisyon üyelerini bilgilendirmeyi amaçlıyor.

Yıpranma Payı ile ilgili hazırlanan çalışmada, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı yıpranma payının beklenti ve taleplerden uzak olduğu, ayrıca 5510 Sayılı SGK Kanunu’nun 40. Maddesi’yle, İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği’ne aykırı olduğu belirtiliyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN YIPRANMA PAYI 

Özellikle yataklı tedavi kurumları ve sağlık hizmetlerinin büyük bir kısmının çok tehlikeli risk sınıfında yer aldığının belirtildiği Sağlık-Sen’in notlarında, risklerin büyük kısmının fiziksel, biyolojik, kimyasal ve radyolojik risklerden oluştuğu ifade ediliyor.

Bu riskler altında çalışan tüm sağlık çalışanlarının yıpranma payı alması gerektiğinin belirtildiği çalışmada, ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde, 112 acil sağlık hizmetlerinde ve Adli Tıp Kurumu’nda sağlık hizmeti sunumunda görev yapanlar için 360 güne 90 gün, diğer sağlık kurum ve kuruluşlarında sağlık hizmeti sunumunda çalışanlar için ise 360 güne 60 gün fiili hizmet süresi zammı isteniyor.

 Yıpranma payı konusunda alternatif bir çalışma da yapan Sağlık-Sen, nöbet tutana yıpranma payı konusunda genel kanaat mevcut ise, 5510 sayılı Kanunun 40. maddesindeki fiili maruziyet şartı gereği tüm sağlık çalışanlarına 360 güne 45 gün; nöbet tutanlara da her iki güne 15 gün olarak kademeli olarak yıpranma payı istiyor.

DOKTORLARIN EMEKLİ MAAŞINA YAPILACAK ZAM, DİĞER SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DA YAPILMALIDIR

Sağlık-Sen’in çalışması içinde hekim ve diş hekimlerinin emekli aylıklarının 2.100 TL’den 3.100 TL’ye, uzman hekimlerin ise 2.580 TL’den 3.250 TL’ye çıkarılması konusu da yer alıyor. Bu açıklamanın hekimler nezdinde memnuniyetle karşılanmasına karşın diğer sağlık çalışanlarında hayal kırıklığına neden olduğunun belirtildiği bilgi notunda, hekim dışı sağlık çalışanlarının emekli maaşlarına 200 TL’lik artış talep edildi ve bu artışın hekimlere yapılacak artışla birlikte değerlendirilerek, sağlık hizmeti sunumunun tüm taraflarında memnuniyet oluşturulması istendi.

 KADRO ÇALIŞMASI BEKLENTİLERİ KARŞILAMALI

Sağlık-Sen ayrıca, yapılacak kadro çalışmalarına 4/B ve 4/C’lilerle birlikte sayıları 650 olan vekil ebe ve hemşireler, kamu dışı aile sağlığı merkezi çalışanı yaklaşık 4 bin kişi ile sayıları bin civarında olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda ek ders karşılığı görev yapan meslek elamanlarının da dahil edilmesini istedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR