BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
SAĞLIK

Sağlık çalışanları için yeni düzenleme

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakan Müezzinoğlu, Bakanlar Kurulu'na sunulacak çalışmayla şiddet uygulayanların tutuklanmasının önünün açılacağını söyledi

Sağlık çalışanlarına fiziksel ve sözlü şiddet uygulayanların tutuklanması kolaylaştırılıyor. '2 yıldan az cezalardaki tutuklama yapamama' düzenlemesi kaldırılıyor. Böylece 2 yıldan az olan cezalarda da şiddet uygulayanlar tutuklanabilecek.

TCK 100. maddede yapılacak değişiklikle sağlık çalışanlarına yönelik tehdit ve hakaret suçları da tutuklama nedeni sayılacak.

Sözlü şiddet olan tehdit ve hakaretin sınırlarına çarşamba günü yapılacak Bakanlar Kurulu'nda karar verilecek.

Ayrıca polisin eylemde bulunanı 24 saat gözaltında tutma yetkisinin de hassas bir şekilde kullanılması sağlanacak. Daha önce sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara yönelik 24 saatlik gözaltı hakkı tam olarak uygulanmıyordu.

BU HAFTA SUNULACAK

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milliyet'e yaptığı açıklamada, hekime ve sağlık çalışanlarına şiddeti önlemede yeni bir çalışma içinde olduklarını belirterek, "Bu hafta inşallah Bakanlar Kurulu'na getireceğiz. Şu anda mahkemelerin iki yıldan az olan cezalarda tutuklama yetkisi yok, tutuklama yapamaz. Şimdi hekime ve sağlıkçıya şiddet uygulayan kim olursa tutuklayabilecek. Eskiden olduğu gibi 2 yıl süre sınırı olmayacak. En caydırıcı olan bu. Bunun dışında daha farklı uygulamalar daha var. Onları da çarşamba günü Bakanlar Kurulu'na sunduktan sonra ve onların da artı eksi önerilerini aldıktan sonra yol haritamız çıkmış olacak" diye konuştu.

 Son 3 yılda sağlık çalışanlarına sözlü ve fiziksel şiddetin sürekli yükselmesi bu adımın atılmasında etkili oldu. Sağlık Bakanlığı rakamlarına göre 2013'te 7 bin 157 sözel şiddet, 3 bin 558 fiziksel şiddet (toplam 10 bin 715), 2014'te 7 bin 227 sözel şiddet, 3 bin 947 fiziksel şiddet (toplam 11 bin 174), 2015'te 8 bin 221 sözel şiddet, 3 bin 694 fiziksel şiddet (toplam 11 bin 915) gerçekleşmiş. Yani verilere göre sağlık çalışanları 2015'te günde ortalama 10 fiziksel şiddet, günde ortalama 22 sözel şiddet olayıyla karşı karşıya kalmış.

Bu hafta çarşamba günü yapılacak Bakanlar Kurulu'na gelecek ve değerlendirilecek olan sağlıkta şiddeti önleme eylem planını Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 14 Mart Tıp Bayramı'nda açıklaması planlanıyor. Davutoğlu'nun sağlıkçılara yıpranma başta olmak üzere özlük hakları gibi bazı müjdeler de vereceği öğrenildi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR