BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.500,23
ÖĞRETMEN

Sabah itfaiyeci akşam öğretmen...

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da itfaiyeci olarak çalışan 58 yaşındaki Muhammed Eyüp'ün emsal teşkile den hikayesi...

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da itfaiyeci olarak çalışan 58 yaşındaki Muhammed Eyüp, her gün iş çıkışında bir parkta kentin yoksul mahallerinde yaşayan çocuklara ders veriyor. Eyüp'ün 30 yıl önce bir öğrenci ile başlayan 'park okul'unda bugün yaklaşık 200 çocuk derslere katılıyor. Hem Eyüp Öğretmen'in hem de öğrencilerin hayâli, gerçek bir okul inşa edebilmek.
''Bir gün, sokakta araba yıkayan bir çocuk gördüm. Ona, neden okulda olmadığını sordum. Ailesinin durumunun iyi olmadığını, bu yüzden çalışmak zorunda olduğunu söyledi. Ona defter, kalem, silgi alıp kendim ders anlatmaya başladım. Ertesi gün, bir arkadaşını daha getirdi. Sonra, 4 kişi olduk. Bir hafta içinde 50 öğrencim olmuştu.''

Bu sözler, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da itfaiyeci olarak çalışan 58 yaşındaki Muhammed Eyüp'e ait. Kentin yoksul mahallerinde yaşayan çocuklar, onu 'Eyüp Öğretmen' olarak biliyor. Çünkü Eyüp, 30 yıldır iş çıkışlarında parlamento binası yakınlarındaki bir parkta, genellikle maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarına gönüllü olarak ders veriyor. 


 
Şu an, eski öğrencilerinin ve arkadaşlarının desteğiyle Eyüp Öğretmen, yaklaşık 200 çocuğa ders anlatıyor. Geçen 30 yılda binlerce öğrenci, kentteki küçük parkta aldığı dersler sayesinde hükûmet tarafından gerçekleştirilen sınavları geçmeyi başararak eğitimlerine devam etti.  

Eyüp Öğretmen'in park okulu, başkentteki birçok insan haberdar olmasa da artık kentin yoksul mahalleri için bir enstitü haline geldi.
 
13 yaşındaki Maria, park okulundaki öğrencilerden biri. Beş yıldır derslerine aksatmadan devam ediyor. Doktor olmak istiyor. En sevdiği ders ise İngilizce. Kamerayı görünce İngilizce konuşmaya başlıyor: 

''Buraya ilk geldiğimde Eyüp Öğretmeni çok sevdim. Burası gerçekten çok güzel ve özel bir yer.''

Öğretmen Muhammed Eyüp, kendisinin de yoksul bir aileden geldiğini, bu durumun kendisini diğer insanlara yardım etmeye ittiğini anlatıyor: 

''Babam, ben henüz çok gençken hayatını kaybetti. Beş erkek ve üç kız kardeşimin bütün sorumluluğu bana yüklendi. Geçinebilmek için hem gazete satar, çanta yapar hem de onlara ders çalıştırırdım.''

Eyüp'ün bazı eski öğrencileri, kendi çocuklarını da park okuluna gönderiyor. Hem devlet okullarına giden, hem de pratik yapmak için park okuluna giden öğrenciler de var.  58 yaşındaki Eyüp Öğretmen, birkaç yıl içerisinde itfaiyecilikten emekli olacak. Emekli olduktan sonra bütün enerjisini park okulu için harcayabileceğini söylüyor. Hayâli gerçek bir okul inşa etmek. Öğrenciler de Eyüp Öğretmen'in bu hayâlini paylaşıyor. Hem Eyüp Öğretmen ve arkadaşları, hem de öğrenciler her gün, topladıkları beton ve tuğlaları inşa edecekleri okul için parkın girişinde toplayarak biriktiriyorlar.

Eyüp Öğretmen, ''İnşallah, birkaç yıl içerisinde, okulumuzu kuracağız. Bu öğrenciler daha iyi çalışabilecekler. Bir gün onlar da 'Eyüp Öğretmen gibi olacağız' diyecekler. Bir gün diyecekler.'' diyor.  

Kaynak: Al Jazeera
 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR