BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
İŞÇİ

PTT AŞ tasarısı kurum personeline neler getiriyor?

Posta Hizmetleri Kanun Tasarısı TBMM gündemine geliyor. Yeni tasarı ile PTT personelinin hakları ve kazanımları neler olacak?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca hazırlanarak Bakanlar Kurulunca 05/03/2013 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan ve Başkanlıkça 08/03/2013 tarihinde Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonuna havale edilen 1/751 esas numaralı “Posta Hizmetleri Kanun Tasarısı” 02/05/2013 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecektir.
Tasarı ne getiriyor sizler için araştırdık.

İşte memurdan.net'in haberine göre tüm yönleriyle tasarının getirdikleri:

PTT A.Ş. personelinin statüsüne iliskin düzenlemeler yapılmıştır:
Mevcut personelin durumu; Mevcut çalısan personelin tüm özlük hakları aynen korunmaktadır. Yeni olusturulacak sözlesmeli statüye geçis zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır.
Mevcut personelin haklarını korumak için yeni sözlesmeli statüye geçis sürecinde sosyal güvenlik yönünden 5510 sayılı Kanunun 4/c (Emekli Sandığı üyesi) veya 4/a (SSK üyesi) fıkrasına tabi olup olmayacakları personelin kendi talebine bırakılmıstır.
Emekliliğini hak edenler için (yas haddine bir yıl kalanlar hariç) tesvik maddesi konulmustur.
Bu personel mevcut pozisyonlarını koruyarak görevde yükselme yapabileceklerdir.
Mevcut personelden yeni sözlesmeli statüye geçenlerin önceki hizmetlerinin tamamı emeklilik ve özlük hakları yönünden korunmakta ve dikkate alınmaktadır.

Yeni idari hizmet sözlesmeli personel,
“İş güvencesi verimlilik” ilkesini esas alan performansa dayalı bir istihdam modeli öngörülmektedir.

Bu personel, 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel hakkındaki hükümlerine tabi olmaksızın idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edilecektir. (İller Bankası, Kalkınma Bankası, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu benzer istihdam modelini uygulamaktadır.)

İşe alınmaları KPSS yoluyla yapılacaktır

Bu personelin “işe alma, unvan, sayı, atama, görevlendirme, eğitim, terfi, görevde yükselme, disiplin, izin, görevden alma, sözleşmenin yenilenip yenilenmemesi veya sona erdirilmesine ilişkin hususlar” Bakanlar Kurulunca yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenecektir.

“Ücretleri” Yüksek Planlama Kurulunca belirlenecek olan üst sınır aşılmamak kaydıyla performans kriterleri de dikkate alınarak, Yönetim Kurulunca belirlenecektir.
Sosyal güvenlik yönünden 5510 sayılı Kanunun 4/a fıkrasına (SSK üyesi) tabi olacaktır.
“Memur sendikalarına” üye olabilecektir.
İş güvencesi + verimlilik ilkesini esas alan performansa dayalı bir istihdam modeli uygulanacaktır. İş güvencesinin sınırları disiplin hukuku ve Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikte belirtilen kurallar çerçevesinde belirlenecektir.

Bu personele 657 sayılı Kanunun 4/B fıkrası kapsamında istihdam edilenlere iliskin usul ve esaslar çerçevesinde “iş sonu tazminatı” ödenecektir.

Kurum işçileri;
Mevcut statüleri ile istihdamlarına devam olunacaktır.
Kurum isçileri talep etmeleri halinde yeni sözlesmeli statüye geçebileceklerdir.
Sözlesmeli statüye geçtiği tarihten önceki hizmet sürelerinin tamamı, 657 sayılı yasanın 4/B fıkrası kapsamında istihdam edilenlere iliskin usul ve esaslar çerçevesinde ödenmesi gereken “iş sonu tazminatı” hesabında dikkate alınacaktır.
Sözlesmeli statüye geçmeleri halinde 2 yıl içerisinde kullanmadığı yıllık izinlerini kullanabileceklerdir.
Sözlesmeli statüye geçmeleri halinde isçi sendikaları yerine memur sendikalarına üye olabileceklerdir.

Kurum işçilerine halen yılda 4 ilave tediye ve 2 ikramiye (çalısacakları günlere mahsuben) peşin olarak ödendiğinden isçinin yeni sözlesmeli statüye geçmesi durumunda hak etmediği (çalışmadığı günlere isabet eden) tutarların kıst sekilde geri alınacağı öngörülmektedir.

Yorumlar 43 Yorum
ÇOK OKUNANLAR