BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,39
GÜNCEL

Polis maaşları 2016'da ne kadar olacak artacak mı

2016 polis maaşları ne kadar artacak? Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı basın toplantısında kritik açıklamalar yaptı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, emniyet mensuplarının maaşlarının 200 lira ile 480 lira arasında artacağını duyurdu.

Ağbal, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşme Sonuçları ile 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'na ilişkin basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Ağbal, Emniyet mensuplarımızın, emniyet hizmetleri tazminatında yüzde 25 artış yapacağımızı söylemiştik. Bu çerçevede emniyet mensuplarımızın maaşları 200 lira ile 480 lira arasında artmış olacak.Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Emniyet mensuplarımızın, emniyet hizmetleri tazminatında yüzde 25 artış yapacağımızı söylemiştik. Bu çerçevede emniyet mensuplarımızın maaşları 200 lira ile 480 lira arasında artmış olacak" dedi.

DEZAVANTAJLI GRUBUN DESTEKLENMESİ

Sosyal kesimlere yapılacak desteklerin sorulması üzerine Ağbal, öteden beri sosyal devleti hayata geçirmek, dezavantajlı grupların gelir olarak desteklenmesi ve işgücü piyasasına katılmasının sağlanması anlamında ilk defa başlatılmış yeni programlar olduğunu söyledi.

Ağbal, bu uygulamaları 2016 yılında da devam ettirdiklerini anlatarak, "Seçim beyannamemizde bu kapsamda özellikle gençlere, genç girişimcilere yönelik; hem iş gücü piyasasına katılmaları hem de kendi işlerini kurmaları noktasında yeni harcama programları getirdik. İlave olarak emekli aylıklarında yapmış olduğumuz artışla, çalışanların maaşlarında yapmış olduğumuz düzenlemeler de farklı sosyal kesimlerin gelirlerini iyileştiren, refahlarını artıran düzenlemeler olacaktır" dedi.

Plan Bütçe Komisyonundan dün geçen tasarıyla basit usul mükelleflerine yönelik 8 bin liralık bir kazanç sahası getirdiklerini kaydeden Ağbal, "Yaklaşık 686 bin basit usül mükellefimize gerçekten büyük bir vergi kolaylığı getirdi. Bunu da özel olarak ifade etmek isterim" dedi.



MUHTARLARA MÜJDE

Ağbal, ayrıca Plan ve Bütçe Komisyonundan dün geçen bir başka tasarıya ilişkin de bilgi vererek, şunları kaydetti:

"Muhtarlarımızın bin 5 lira olan aylıklarını yaptığımız düzenleme ile bin 300 liraya çıkarmış olduk. Emniyet mensupları ile uzman erbaş ve uzman jandarmaların ek göstergeleri 2 bin 200'den 3 bine çıkarıldı. Burada özellikle emniyet mensuplarımızı ilgilendiren bir müjdeli haberi de Plan ve Bütçe Komisyonundan çıkması itibarıyla sizlerle paylaşmak isterim; biliyorsunuz emniyet mensuplarımızın, emniyet hizmetleri tazminatında yüzde 25 artış yapacağımızı söylemiştik. Bu çerçevede emniyet mensuplarımızın maaşları 200 lira ile 480 lira arasında artmış olacak. Polis memurumuzdan başlamak üzere tüm emniyet sınıfına dahil personelimiz bu artıştan yararlanacak."

Bütçe Kanununda yapılacak düzenleme ile de geçici köy korucularının ücretlerini bin 105 liradan bin 300 liraya çıkarmış olacaklarını belirten Ağbal, "Dolayısıyla değişik sosyal kesimleri ilgilendiren çok sayıda harcama programını bu dönemde de beklentilere uygun olarak artırmış olduk" diye konuştu.

Ağbal, engellilerin eğitim ve bakımına dönük desteklere devam edeceklerini, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu üzerinden gerek asker ailelerine, gerek dul ve yetim ailelerine yaptıkları desteklere de devam edeceklerinin altını çizdi. Gençlere ücretsiz internet taahhütlerini de hatırlatan Ağbal, ilgili bakanlıkların yapacakları çalışmalar sonucunda da gençlerin yakında ücretsiz internet hizmetine almaya başlayacaklarını bildirdi.



İŞSİZLİK ORANI

İşsizlik rakamlarının ekim ayında yüzde 10,5 olarak açıklandığı hatırlatılarak, geleceğe yönelik bir endişenin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Ağbal, işsizlik oranının geçen yılın aynı döneminde yüzde 10,4 olduğunu anımsattı.

Kendilerinin 2016-2018 dönemine ilişkin OVP'de işsizlik oranını yıl sonu itibarıyla 2015 ve 2016 için yüzde 10,2 olarak öngördüklerini belirten Ağbal, ekim ayı gerçekleşmesinden sonra önlerinde 2 ay daha bulunduğunu, bu gelişmelere göre yıl sonunda işsizlik rakamlarının ortaya çıkmış olacağını söyledi.

İSTİHDAMI ARTTIRMAK, İŞSİZLİĞİ AZALTMAK...

İstihdamı artırmanın ve işsizliği azaltmanın önümüzdeki dönemde temel öncelikler olduğuna dikkati çeken Ağbal, "Dolayısıyla ekonomik büyümede sağlanacak artış, özellikle üretimin, istihdamı teşvik eden boyutunda sağlayacağımız desteklerle beraber işsizlik oranında OVP'de öngördüğümüz tahmin ve hedefler içerisinde kalacağını düşünüyoruz" dedi.

İşsizliğin önemli bir sosyal sorun olduğunu dile getiren Ağbal, "Hükümet olarak bununla mücadele etmemiz, istihdamı artırıp işsizliği aşağıya çekmemiz lazım, bunu destekleyecek birçok çalışmayı da yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

İŞGÜCÜ PİYASASI REFORMU

İşgücü piyasası reformuyla ilgili olarak yapılan çalışmaların aslında işsizlik oranlarını aşağıya çekecek düzenlemeler olduğuna işaret eden Ağbal, işgücü piyasasındaki katılıkların doğurduğu bazı nedenlerin işsizlik oranının yüksek gerçekleşmesine neden olduğunu söyledi.

Ağbal, "Özellikle esnek işgücü piyasası koşullarını ürettiğimiz takdirde, işsizlik oranlarının 2016-2018 program döneminde belki de hedeflediğimizden daha da aşağıya geleceğini söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

İşgücü piyasası reformlarının gelecek günlerde Türkiye'nin büyümesi, kalkınması, firmaların rekabetçiliğinin artırılması noktasında en önemli reform alanını oluşturduğunu vurgulayan Ağbal, gerek sivil toplumla, sendikalarla, gerek işverenlerle yapılan istişareler çerçevesinde Türkiye için hayırlı olan, ülkenin önünü açacak bir reform paketini en kısa sürede Meclis'ten geçirmeyi arzu ettiklerini ifade etti.

KIDEM TAZMİNATI

Söz konusu düzenlemelerin herkesin destek olması gereken bir çalışma olduğunu belirten Ağbal, "Hem kıdem tazminatı, hem esnek çalışma koşulları orta ve uzun vadede ülkemizde verimliliği, üretkenliği ve büyümeyi yukarı çekecek bir düzen" dedi.

İthalde alınan KDV'deki artışa ilişkin bir soru üzerine Ağbal, bu artışı ithalat tahminlerine bağlı, rakam olarak belirlediklerini söyledi.

İthalde alınan KDV içerisinde BOTAŞ'ın hem cari, hem geçmiş döneme ilişkin ödemelerinin önemli bir değişken olduğunu anlatan Ağbal, 2016 yılında BOTAŞ'ın bu anlamda yükümlülüğünü tam olarak yerine getireceğini varsaydıklarını, bunu sağlayacak bir BOTAŞ bütçe dengesinin de mevcut olduğunu kaydetti.

Ağbal, ithalde alınan KDV tahsilatını yukarı çeken faktörlerin gerçekçi olduğunu bildirdi.

 

EMEKLİ AYLIKLARI

Emekli aylıklarına ilişkin bir soru üzerine de Ağbal, emeklilere yıllık bin 200 liralık bir artış sağladıklarını hatırlattı.

"Emeklilerimizin bu aylık artışları, onlar için bir refah artışı, gelir artışı olacak ve ekonomik düzeylerini de iyileştirecek" diyen Ağbal, bütçenin gelir ve gider dengesini etkileyen harcama kalemlerine göre bütçe disiplinini sürdürmek anlamında gerekli tedbirleri her yıl olduğu gibi bu yıl başında da aldıklarını söyledi. Ağbal, şöyle devam etti:

"Burada herhangi bir şekilde bütçe disiplininden uzaklaşan veya seçim döneminde uygulamaya konulan harcama programları noktasında bütçe açığını yukarıya çeken bir perspektifi asla ortaya koymadık. Bütün sosyal harcamalar, emekli aylıklarında yapılan artışlar, yeni getirilen harcama programları, orta vadede birçok seçim döneminde gençlere, çalışmak isteyenlere, işini kurmak isteyenlere sağlamış olduğumuz destekler... Sanayicilerimize vergi kolaylıkları sağladık. Seçim döneminde ifade ettiğimiz vaatlerimiz arasında aslında yatırımı, üretimi ve ihracatı teşvik edecek vaatlerimiz de var. Sanayide, üretimde, yatırımda sağladığımız vergisel teşvikler, gençlere, çalışmak isteyenlere sağladığımız destekler sayesinde aslında büyümeye ciddi bir katkı gelecek. Gelir üzerinden de böyle bir katkıyı bekliyoruz."

2016 BÜTÇESİ

Maliye Bakanı Ağbal, daha sonra 2016 yılı bütçesini bağladı. "Bu benim 10'uncu bütçem. Kendi adıma 10 tane bütçe bağladım, her bir bütçede bir başarı hikayesi yazıldı" diyen Ağbal, 10'uncu bütçenin de bir başarı hikayesi yazacağına inandığını söyledi.

Ekonominin temellerinin sağlam, dinamiklerinin güçlü olduğunu dile getiren Ağbal, "Bu bütçemiz milletimize ülkemize hayırlı olsun. Bundan sonra arkadaşlar Başbakanlığa bunu göndermiş olacaklar" dedi.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR