BIST 9.719
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.422,95
İŞÇİ

Özürlülerin sağlık raporu yönetmeliği yayınlandı

Resmi Gazete'de yayınlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik'le Özürlü Sağlık Kurulunda yer alacak uzmanlar belirlendi...

Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarınca hazırlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, özürlülere sağlanan haklardan ve verilecek hizmetlerden yararlanmak üzere istenilen özürlü sağlık kurulu raporlarıyla özürlü sağlık kurulu raporu verebilecek yetkili sağlık kurumlarını ve özürlülerle ilgili sınıflandırma ve ölçütleri kapsıyor.

Buna göre, özürlü sağlık kurulu, iç ve göz hastalıkları, kulak-burun-boğaz, genel cerrahi veya ortopedi, nöroloji veya ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlarından oluşacak. Özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kurumunda, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzman hekiminin bulunması halinde ise bu uzmanın özürlü sağlık kurulunda yer alması zorunlu olacak.

Eğitim ve araştırma hastanelerinde, özürlü sağlık kurulunda, şefler, bulunmaması durumunda da şef yardımcıları veya şeflerin görevlendirecekleri uzman hekimler bulunacak.

Sadece bir organ ya da sistemi ilgilendiren özrü bulunanlar için özürlü sağlık kurulu, o özrü ilgilendiren branştan 3 uzmanla oluşturulabilecek.

KURUL RAPORUNA İTİRAZ EDİLEBİLECEK

Özürlü sağlık kurulu raporuna, özürlü, velisi veya vasisi veyahut raporu isteyen kurumca itiraz edilebilecek.

İtirazda bulunacakların, dilekçe ve ilk özürlü sağlık kurulu raporunun tasdikli örneğiyle bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvurması gerekecek. İl sağlık müdürlüğü de itirazda bulunan kişiyi en yakın farklı bir özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderecek.

İtiraz edilen özürlü sağlık kurulu raporuyla itiraz üzerine verilen özürlü sağlık kurulu raporundaki kararların aynı yönde olması halinde özürlü sağlık kurulu raporu kesinleşmiş sayılacak.

Yönetmelikte ayrıca özürlülerle ilgili sınıflandırmaya ilişkin de düzenleme yer alıyor. Buna göre, özürlülerle ilgili sınıflandırma çalışmalarında, uluslararası bir sınıflandırma sistemi olan İşlevsellik Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması esas alınacak.

Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenen özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli sayılacak ve bu oranlara dayanılarak sağlanan sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmesine gerek duyulmayacak.

Ancak süreli verilen raporlarla ilgili herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda özür oranları, bu yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenecek.

Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında verilecek sağlık kurulu raporlarında da bu yönetmeliğin özür oranlarına ilişkin hükümler uygulanacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR