BIST 9.456
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.495,47
YAZARLAR

Özel hastanelerde doğum bedava!

Özel hastanelerde doğum bedava!

Ankara’dan okurumuz Burak Baştutan soruyor: “Bünyamin bey, SSK’lı olarak bir fabrikada çalışıyorum. Eşim geçtiğimiz ay doğum yaptı. Ellerinizden öper nur topu gibi bir kızımız oldu. Eşim 7 aylıkken erken doğum yaptı. Sabaha karşı doğum sancıları tutar tutmaz en yakındaki hastaneye götürdük. Normal doğum oldu, eşim iki gün sonra taburcu oldu. Özel hastane bizden 4200 TL para aldı. Bu normal mi? Doğum için bu kadar para ödenemez diyorlar. Hastane bizi kazıkladı mı? Bu parayı SGK’dan isteyebilir miyim? Hakkımızı nerede arayabiliriz?”

Sayın okurumuz, yaşadığınız halden şikayet etmeniz doğal.

Sağlık hizmetlerinin sunulması ile ilgili çokça soru geliyor. Zira sigortalılarımız sosyal güvenlik konusunda bilinçlendikçe sosyal güvenlik hukuku gereğince aslında nelerin hakları olduğunu öğreniyorlar.

Doğum nedeniyle verilen sağlık hizmetleri de okularımız tarafından en çok merak edilen konulardan. Ayrıntılı olarak açıklayalım.


Doğum Süreci “Acil Hal”dir

Analık hali nedeniyle sunulan tedaviler sosyal güvenlik sistemimizde güvence altına alınmıştır. Sigortalının yada eşinin prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın analık nedeniyle sağlık hizmeti alabilmesi hakkı vardır.

Doğum sancısı çeken bir kadının hastaneye başvurması ise sosyal güvenlik sistemimizce “acil hal” tanımına girer ve ücretsizdir.

SGK ile sözleşmeli/protokollü olsun olmasın sağlık hizmeti sunucuları acil servislerde acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri için kişilerden veya SGK’dan herhangi bir ilave ücret talep edemez.

Doğum sürecine girmiş kişiler SGK ile anlaşmalı olsun olmasın tüm sağlık hizmet sunucularından, başka bir deyişle özel hastanelerde dahil olmak üzere her türlü sağlık kuruluşundan olarak yararlanabilir. Bu haklarıdır.


Hamile Kadının Borcu Olsada Hizmetten Yararlanır

Gebeliğin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süre 5510 sayılı Kanun bakımından analık hali olarak kabul edilir.

Hamile kadınların, işverenlerinin yada 4-1(b) sigortalısı (Bağ-Kur’lu olanların) kendilerinin SGK’ya borcu olup olmamasına bakılmaksızın Genel Sağlık Sigortası kapsamında değerlendirilip sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı bulunuyor.

Zira doğum sürecinde sağlanan sağlık hizmetleri Sağlık Uygulama Tebliği’ne (SUT) göre acil kapsamında değerlendirilmekte.

Hamile bir kadın, sigortalı olsun ya da olmasın kendisine en yakın özel hastaneye gittiğinde, bu hastanenin durumu "acil" olarak görüp doğumu için kendisini hastaneye kabul etmesi ve hiçbir fark ücreti almaması gerekiyor.

Hastanenin alması halinde bu durum SGK ile yaptığı sözleşmeye aykırılık oluşturuyor.


Bazı Özel Hastaneler Sigortalıları Mağdur Ediyor

Ancak ne yazık ki uygulama her zaman böyle değil.

Bazı özel hastaneler doğum için başvuran hastaları acilden giriş yapmadığı gerekçesi ile acil hasta saymıyor.

Bazı özel hastanelerin doğum hastasını kabul etmeyerek kamu hastanelerine yönlendirdiği görülüyor.

Bazı özel hastaneler ise doğum sancısı çeken hastayı acil hasta kabul etse bile ilave ücret istiyor. Buna neden olarak da SGK tarafından verilen ücretin yeterli olmadığını gösteriyor.

Yani çeşitli şekillerde hastaların mağdur edildiğini görüyoruz.


Bebeğin Kuvüzde Durması da Ücretsiz

Bazı özel hastanelerin doğumdan yada erken doğum hallerinde acil olarak gelen hamilelerden ilave ücret almadıkları görülmekte. Ancak bu hastaneler doğan bebeğin kuvöze konulmasını normal sağlık hizmeti kabul ederek hastalardan ilave ücret alıyorlar.

Oysa SGK’ya göre kuvüzde sunulan hizmetler de dahil olmak üzere yoğun bakım hizmetleri normal tedavi değil, acil sağlık hizmetidir. Kuvöze konulan bebek için hastalardan ilave ücret istenilmezi hukuki değil.

Gerek yoğun bakım hizmetlerinden gerekse de yenidoğana verilen sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden yada SGK’dan ilave ücret istenemez.

Başka bir deyişle kuvöz hizmeti de ücretsiz.


Yatak yada Oda Parası Sınırsız mı?

Hastaneler ancak doğum sonrasındaki süreç için otelcilik hizmeti kapsamında olan yatak yada oda parasını talep edebilir.

Ancak bu da sınırsız değil.

Hastane ne kadar lüks olursa olsun, sizden istenebilecek oda yada yatak parası SUT’ta tanımlanan SGK’nın “Standart yatak tarifesi”  işlem bedelinin 1,5 katını, tek yataklı odalarda ise 3 katını geçemez.

Başka bir deyişle günlük yatak parası olarak 75 TL 89 Kuruş’tan fazla, oda parası olarak ise 151 TL 77 Kuruştan fazla para istenemez.


ALO 170’e Şikayet Edin

Sigortalıların acil hallerde kendilerinden ilave ücret istenilmesi yada sağlık hizmetlerinin verilmemesi halinde haklarını aramaları gerek.

Bu tür durumların SGK’ya ALO 170 Sosyal Güvenlik Bilgi Hattı üzerinden şikayet edilmesi gerekiyor.

Zira bu durum hastanenin SGK ile imzaladığı anlaşmanın ihlali anlamını taşıyor.

SGK Denetmenleri/Müfettişleri tarafından yapılacak denetim sonucu özel hastanenin yasal olarak alabileceğinden fazla “ilave ücret” aldığının tespit edilmesi halinde hastaneye yıllık bazda 1 Milyon TL’ye kadar ulaşabilen cezalar kesilmesi mümkün.


Paranızı Geri Alabilmeniz Olası

Hastanelerce hastadan yada hasta yakınından sosyal güvenlik mevzuatına aykırı şekilde ilave ücretin alındığının tespit edilmesi halinde, ilave ücret alınan her bir hasta için, cezanın tebliğ edildiği tarihten önceki 1 (bir) yıllık fatura ortalaması;

•100.000 TL (dahil) ye kadar olan sağlık hizmeti sunucuları için 1.000 TL,

•100.000 TL - 500.000 TL (dahil) arası olan sağlık hizmeti sunucuları için 2.000 TL,

•500.000 TL - 1.000.000 TL (dahil) arası olan sağlık hizmeti sunucuları için 4.000 TL,

•1.000.000 TL ve üzeri olan sağlık hizmeti sunucuları için 6.000 TL tutarından az olmamak üzere, her bir kişi için fazla alınan ilave ücret bedelinin 5 (beş) katı para cezası veriliyor.

Ancak sosyal güvenlik mevzuatına aykırı olarak alınan ilave ücretin ilgili kişiye iade edilmesi durumunda uygulanacak olan cezanın yarısı uygulanıyor. Başka bir deyişle sizin ödediğiniz parayı hastaneden geri alabilmeniz ihtimal dahilinde.

Konuyu SGK’ya şikayet etmeniz halinde hastane ile görüşerek fazla ödenen paranızı geri alabilmeniz mümkün. Zira hastane size fazla ödediğiniz ücreti geri öderse alacağı ceza düşecek.

Ancak hukuksuz olarak sizden alınan ilave ücreti SGK’dan talep edemezsiniz.

 

---

Kıssadan Hisse

Başarılı olmaya değil değerli olmaya çalışın, değer yaratın.”

— Albert Einstein

---

 

Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:

 



Yorumlar