BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.433,32
YAZARLAR

Özel Hastaneler Acilde Ücret Alabilir mi?

SUT hükümlerine göre SGK ile sözleşmeli ve sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları (yani tüm hastaneler ve sağlık kuruluşları) acil servislerde acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri için hastalardan veya SGK’dan herhangi bir ilave ücret talep edem

 

Okurumuz Ayşe GÜNAY soruyor: “Bünyamin bey, geçtiğimiz ay 6 yaşındaki çocuğum kreşte merdivenlerden düşmüş, başı yarılmış. Öğretmenler çocuğumu Beylikdüzü’nde yakındaki bir özel hastaneye götürmüşler. Apar topar işten hastaneye koştum. Acilde çocuğuma üç dikiş atıldı. Çıkışta hastane benden 2500 TL para istedi. O perişan halimle buldum buluşturdum ödedim ama içime bir kurt düştü. Bana fatura da vermediler. Haberlerde acillerde sağlık hizmetlerinin ücretsiz olduğunu duymuştum. İl Sağlık Müdürlüğünü aradım, oradan da tam bir cevap alamadım. Özel hastanenin benden ücret alması yasal mı, bu parayı ödemem gerekir miydi, konuyu nereye şikayet edebilirim?”

Sayın okurumuza, öncelikle geçmiş olsun dileyelim. Okurumuz Ayşe hanımın içine kurt düşmekte haklı. Özel hastanede bal gibi de soyulmuş.

Haklarınız İçin Sağlık Uygulama Tebliğini Bilmelisiniz

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Genel Sağlık Sigortası kapsamında tüm sağlık hizmet işlemlerini Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre yapmaktadır. Hangi ilacın ne kadar olduğundan hangi tedaviye ilave ücret ödenebileceğine, muayene katılım payı alınan sağlık hizmet sunucularına kadar her türlü sağlık hizmeti ile ilgili konu SUT’ta açıklanmıştır.

Bu nedenle vatandaşların SUT’u iyi bilmeleri, yeri geldiğinde “acaba benden haksız ücret mi alındı” diye dönüp araştırmaları önemlidir.

Acil Sağlık Hizmetlerinde Ücret Alınamaz

SUT hükümlerine göre SGK ile sözleşmeli ve sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları (yani tüm hastaneler ve sağlık kuruluşları) acil servislerde acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri için hastalardan veya SGK’dan herhangi bir ilave ücret talep edemez.

Acil servislere gereksiz başvurular olmasın diye bu sene başında SGK yeşil alan uygulamasına geçti. Yani artık doktor tarafından acil hal olmadığı kabul edilirse acil servislerde ilave ücret alınabiliyor. Ancak sizin çocuğunuzun durumu tam anlamıyla bir acil haldir ve hastanenin herhangi bir ücret alması hukuksuzdur.

Hangi Haller Acil Haldir?

Hangi hallerin acil hal olduğu belirsiz değildir, SUT’ta tanımlanmıştır. Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar acil haldir. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir.

Sizin çocuğunuzun başının yarılması sonrasında aldığı tedavi de Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre hiç tartışmasız acil sağlık hizmetidir ve hiçbir şekilde ilave ücret alınamaz.

Çocuklar Zaten Ücretsiz Genel Sağlık Sigortalıdır

Kaldı ki Kanuna göre tüm çocuklar ana babası üzerinden GSS’li değilse veya 18 yaşından küçük çocuğun ana ve babası yok ise 18 yaşını dolduruncaya primi Devlet tarafından ödenmek üzere genel sağlık sigortalısı sayılır.

Genel sağlık sigortası olanlardan da; 18 yaşını doldurmamış olan kişiler, tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişiler, trafik kazası halleri, acil haller, iş kazası ile meslek hastalığı halleri, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar, madde bağımlılığı tedavileri, koruyucu sağlık hizmetleri ve analık nedeniyle sunulan tedaviler, afet ve savaş ile grev ve lokavt hallerinde kişilerin GSS borcuna bakılmaksızın ve sağlık aktivasyonu aranmaksızın sağlık hizmetleri sunulmak zorundadır.

Hastaneler Ne Tutturabilirsem Diyor

Elbette ki özel hastanelerin kar amacı gütmesi anlaşılabilir bir durum, sonuçta ticari bir işletmedirler. Ancak hastanecilik özel işletmecilik koşulları olan bir sektördür. Bu sektörde faaliyet gösterenler bu sektörün kurallarına uymak zorundadır. Özel hastane acil bir hastayı parası yok diye kabul etmezlik edemez, özel hastanenin doktoru hasta parasız bakmıyorum diyemez. Zira doktor da hastane işletmecisi de Hipokrat yemini ve sağlık sektörü etik ilkelerine göre çalışmak zorundadır. Kar güdüsü bu sektörde sektörün yapısı gereği yeri geldiğinde ikinci plana atılır.

Bu konuda 2010 yılında çıkartılan "Acil Sağlık Hizmetlerinin Sunumu" başlıklı 2010/16 sayılı Başbakanlık Genelgesine göre de kamu veya özel sağlık kuruluşlarınca acil hallerde hastalardan veya SGK'dan "ilave ücret" talep edilmesi yasaklanmış bulunmaktadır.

Acil Hastasına Poliklinik Girişi Yaptırılamaz

Üstelik özel hastane çocuğunuzun dikişleri için sizden ücret aldığı gibi SGK’dan da ücret almıştır. Acil sağlık hizmetleri SUT hükümlerine göre ayaktan tedavide hizmet başına ödeme yöntemi ile SGK’ya fatura edilmekte ve sağlık bedelleri SGK tarafından ödenmektedir. Özel tıp merkezleri ve dal merkezlerinin vermiş oldukları acil sağlık hizmetlerinin bedelleri ise uzmanlık dalı dikkate alınmaksızın SUT eki EK-10/B Listesinde “Acil” bölümünde yer alan ücret üzerinden faturalandırılır.

Hastaneler çoğu zaman SGK’nın verdiği ücreti beğenmeyerek acil hallerde de yasak olmasına karşın üstüne para istemektedir. Hem SGK’dan ücret almak hem de vatandaştan anlayacağınız.

Bir başka yöntem de acil hastasını adeta poliklinik hastası gibi göstermektir. Acil olan hastaların refakatçisine “Git iki kat yukarıdan poliklinikten giriş yap” denilmesi hukuksuzdur. Hastaneler acil sağlık hizmetlerini sunmamak için vatandaşa bu şekilde eziyet edemez, sağlık hizmetlerini geciktiremez.

Hakkınızı Arayın, Şikayet Edin

Söz konusu acil sağlık hizmeti için sizden ücret alan özel hastaneyi ücretsiz ALO 184 Şikayet Hattını arayarak şikayet edin. Zira söz konusu özel hastane Başbakanlık genelgesi gereğince yasak olan ve Sağlık Bakanlığı mevzuatına da aykırı bir uygulama yapmaktadır.

Öte yandan hastane SGK ile yaptığı sözleşmeyi de ihlal etmektedir. ALO 170 Hattını arayarak şikayet ederseniz SGK denetmenleri/müfettişleri de ilgili hastaneye denetim yapacak ve sözleşme hükümleri gereğince yüz milyarlarca liraya varan ceza kesecektir. Hatta denetimler SGK ile yapılan sözleşmenin iptaline kadar varabilir. Hakkınızı arayın ki sizden sonra başkaları da mağdur edilmesin.

Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.


Yazarın tüm yazıları için:



Yorumlar