BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
MEMUR

Ölüm aylığı almak için kayınpederiyle evlendi!

Ölüm aylığı almak uğruna kayınpederi ile evlenen kadına Yargıtay'dan çarpıcı karar... İşte ölüm aylığı almanın şartları...

TOKAT'ta yaşayan Zekiye Akaydın ölüm aylığı almak için kayınpederiyle evlendi ancak Yargıtay'dan Zekiye Hanım'ın planlarını bozacak kararın çıkması çok sürmedi.

Eşi 17 yıl önce vefat eden Akaydın, eşinin ölümünden 1,5 yıl kadar sonra kayınpederi ile evlendi. Akaydın’ın evlendiği eski kayınpederi-yeni eşi de kısa bir süre sonra ölünce, son ‘eşi’ üzerinden ölüm aylığı aldı ancak SGK durumu fark edince ödemeyi durdurdu ve yaptığı 33 bin liralık ödemeyi Akaydın’dan geri istedi.

ALDIĞI TÜM ÖLÜM AYLIKALRINI FAİZİYLE GERİ ÖDEYECEK!
Yargıtay'ın aldığı son karar göre, Akaydın, aldığı ölüm aylıklarını faizi ile geri ödeyecek. 

EŞİ ÖLDÜKTEN 1 YIL SONRA KAYINPEDERİ İLE EVLENDİ!
58 yaşındaki Zekiye Akaydın’ın eşi 13 Haziran 1999 günü vefat etti. Akaydın, eşinin ölümünden sonra kayınpederi ile evlendi. Evlilik tarihi 29 Kasım 2000 olarak kayıtlara girdi.


KAYINPEDER DE ÖLDÜ

Akaydın’ın ikinci kez evlendiği kişi ise 1 Ocak 2002’de vefat etti. Akaydın, son ‘eşi’nin vefatı üzerine, ölüm aylığı almak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurdu. Kurum, Akaydın’a aylık bağladı, sağlık giderlerini karşıladı.

 

SGK, 'EVLİLİĞİ' BOZDU!
Ancak, yapılan işlemde bir usulsüzlük olduğunu gören SGK avukatları, Akaydın’ın kayınpederi ile olan evliliğinin iptali için dava açtı. Aile Mahkemesi sıfatı ile Artova Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davanın tarihi 10 Mart 2010 olarak kayıtlara girdi. SGK, evliliğin iptali yanı sıra yapılan ödemelerin geri alınması için de yeni bir dava açtı.

MAHKEME KARARI TEMYİZ ETTİ
Mahkeme, Akaydın’ın kayınpederi ile olan evliliğini 16 Ocak 2013 günü verdiği kararla iptal etti. Bu kararı Yargıtay da onadı. Yapılan ödemelerin geri alınması davasını da kaybeden Akaydın, kararı temyiz etti. Dosyaya bakan Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, Akaydın’ın talebini geri çevirdi; verilen kararı onadı.

YARGITAY AKAYDIN'IN NİYETİNİ 'KÖTÜ' BULDU!
Daire kararında, Akaydın’ın iyi niyetli olmadığına işaret edilerek özetle şöyle denildi: “Eşini kaybeden 1958 doğumlu davalı, kendisinden 37 yaş büyük 79 yaşındaki 1921 doğumlu kayınpederi ile evlendi. Yaklaşık 1 yıl sonra gerçekleşen ölüm sonrasında aylık talebinde bulundu. Kesinleşen yargı kararıyla mutlak butlana dayalı olarak evliliğin iptal edildi. Kurum, Nüfus Müdürlüğü’nün resmi belgelerini esas alarak tahsisi gerçekleştirdi. Yersiz ödeme olgusunda Kurum’un hatalı işleminin söz konu değil. Kasıtlı veya kusurlu davranışı bulunan davalının iyi niyetli kabul edilemez.” Kesinleşen yargı kararı gereği, Akaydın, ölüm aylığı ve sağlık giderleri olarak aldığı 32 bin 962 lirayı faizi ile geri ödeyecek.
dgokce@hurriyet.com.tr

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR