BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.246,27
ÖĞRETMEN

Okulun öğrenci sayısı 7'ye düşünce kapatıldı!

Muğla'nın Marmaris İlçesi, Turgut Mahallesi'ndeki 70 yıldır eğitim veren Turgut İlkokulu, 11 olan öğrenci sayısının 7'ye düşmesiyle birlikte kapatıldı.

MEMURLAR - Öğrencilerin 5 kilometre mesafedeki Orhaniye Mahallesi'ndeki İnci Narin Yerlici İlköğretim Okulu'nda eğitimlerine devam edeceği bildirildi. Veliler duruma isyan ederken Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri öğrencilerin servis ve yemek ücretlerinin, devlet tarafından karşılanacağını belirtti.

Turgut Mahallesi'ndeki bir öğretmenin görev yaptığı 3 derslik ve bir lojmanı olan Turgut İlkokulu'nda 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılının ikinci dönemi sancılı başlıyor. Okuldaki 11 öğrenciden 4'ü ailelerinin Marmaris'e taşınması nedeniyle kayıtlarını aldırdı. Okuldaki öğrenci sayısı böylelikle 7'ye düştü. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 2012/20 sayılı genelgesi gereği öğrenci sayısı 10'un altında olan okulun kapatılıp, öğrencilerinin en yakın okul olan Orhaniye Mahallesi'ndeki İnci Narin Yerlici İlköğretim Okulu'na taşınmasına karar verildi. Çocuklarının 5 kilometre mesafedeki başka bir okula gidecek olması velilerin tepkisine neden oldu. Velilere CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve CHP'li Marmaris Belediyesi Meclis Üyesi Acar Ünlü de destek verdi. Milletvekili Demir, konuyu TBMM'ye taşırken, Ünlü de velilerle birlikte ikinci yarıyılın başlayacağı 9 Şubat'ta velilerle okul önünde basın açıklaması yapmaya hazırlandığını bildirdi. Ünlü, yarı yıl tatilinde okulun kapatılmasının kabul edilir bir durum olmadığını belirtip, "Yeni okullar yaptıralım diye uğraşırken, elimizdeki mevcut okullar kapatılıyor. Bu okulun kapatılmasıyla ilgili belki hukuki sebepler vardır ancak bu hukuki altyapıyı oluşturan nedenleri ortadan kaldırmak gerekir. Bir şeyi kapatmak ve yok etmek yerine bunu daha iyi nasıl işler hale getiririz bunu düşünmeliyiz. Öğrencisi az ise 'Nasıl fazlalaştırabiliriz?', öğrenim kalitesi düşükse 'Nasıl artırabiliriz?', fiziki altyapı yetersizse 'Nasıl bunu giderebiliri?" diye, kafa yorup, çözüm üretmemiz lazım. Okulun kapanması olabilecek bir şey değil. Bu binayı ne yapacağız? Neden yeni binalar yapıyoruz?" dedi.

"ÖĞRENCİ DEĞİL ÖĞRETMEN SIKINTISI VAR" İDDİASI

Okulda tek sıkıntının öğretmen eksikliği olduğuna dikkati çeken Ünlü "İkinci öğretmene gerek var. Öğretmenlerden biri, sabah bir ve ikinci sınıflara diğeri de öğleden sonra üç ve dördüncü sınıflara eğitim verirse sorun çözülür. Ülkemizde çok sayıda öğretmen atama beklerken, dört sınıfta tek öğretmen eğitim veriyor. Burada bir tezat var. Bu konuyu İlçe Milli eğitim Müdürlüğü ile de konuşmak istedik ama bu gerçekleşmedi" diye konuştu.

Milletvekili Nurettin Demir de TBMM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında okulun kapatılmasını eleştirdi. Öğrenci sayısının arttırılması yerine kapatmanın tercih edilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Demir, "Turgut İlkokulu'nun, tüm yokluklara rağmen öğrenciler ve köylüler iç, dış boyasının yapıldı, bahçesi temizlendi hatta satranç odası bile kuruldu" dedi.

"SERVİS İHALESİ BİLE YAPILMAMIŞ"

Turgut Mahalle Muhtarı Ümit Kaya, hiç kimsenin okulun kapanmasını istemediğini belirterek, "Bu kararın politik olup, olmadığını bilmiyoruz. Binada üç sınıf ve öğretmen için lojman var. Bu okul 70 yıldır eğitim veriyor. İki ay önce gelen iki müfettişe de okulun kapanmasını istemediğimizi bildirdik, ancak, bir ses çıkmadı. Öğrenci sayısı 10 olmuş 7 olmuş ne önemi var. Burası bir eğitim kurumu. Ayrıca velilerimizin maddi durumu iyi değil. Şimdi bu öğrencilerin aileleri yeni servis ihalesi yapılmadığından servis ücretini belki de cebinden ödeyecek. Burada öğrenci sayısı 10'dan az olduğu için anaokulu bile açılmadı" diyerek, tepkisini dile getirdi.

Velilerden Ersin Sarı, bu şartlar altında çocuğunu okula göndermesinin mümkün olmadığını söyledi. "Asgari ücretle çalışıyorum. Maddi durumun çocuğumun servis parasına yetmez. O zaman demek ki çocuğumun okula gitmemesi gerekiyor" dedi. Turgut İlköğretim Okulu 3'üncü sınıf öğrencisi Semih Acar (9) ve 4'üncü sınıf öğrencisi Ege Aytekin (10) de okullarının kapatılmamasını istedi.

"SERVİS VE YEMEK ÜCRETLERİ KARŞILANACAK"

Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 2012/20 sayılı genelgesi gereği öğrenci sayısı 10'un altına inmiş okullarda öğrencilerin en yakın okula taşınacağını hatırlatarak yapacakları bir şey olmadığını kaydetti. Yetkililer, başka okulda eğitimlerine devam edecek bu öğrencilerin servis ve yemek ücretlerinin de devlet tarafından karşılanacağı bildirdi. Kapatılacak okulun da atıl durumda kalmayacağı, vatandaşlara yönelik çeşitli kursların da düzenleneceği de belirtildi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR