BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.510,75
YAZARLAR

Okullarda artık kılık kıyafet nasıl olacak?

Okullarda artık kılık kıyafet nasıl olacak?

Okullarda Kılık Kıyafet

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 1981 yılından bu yana yürürlükte olan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde Kılık Kıyafet Yönetmeliğini yeniledi.

Yönetmelik ne diyor?

Azınlık okulları, özel yabancı kolejler ve özel Türk liseleri yönetmelik kapsamı dışında tutuluyor. Bu okullarda, kılık kıyafet kararı okul yönetimlerinin inisiyatifine bırakılıyor.

Tüm devlet okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest oluyor.

Tüm devlet okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrencilerin tek tip kıyafet (okul forması vb.) giymeye zorlanması yasaklanıyor.

Velilerin en az % 60’ının isteiği durumunda, devlet okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrencilerin tek tip kıyafet (okul forması vb.) giyebilmesinin önü açılıyor.

İşyeri, atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük, tulum ve işin özelliğine uygun kıyafet giyilebiliyor.

Tüm devlet okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenciler, spor derslerinde eşofman ve etkinliğe uygun kıyafet giyebiliyor. Tek tip eşofman vb giymeye zorlanması yasaklanıyor.

Sağlık özrü bulunan öğrenciler (belge ile) özürlerinin gerektiği gibi giyinebiliyor.

Özel günler için veliye ek mali yük getirecek kıyafet aldırılması yasaklanıyor.

Kız öğrenciler, isterlerse, imam-hatip okullarında tüm derslerde, diğer okullarda Kuranı Kerim derslerinde başlarını örtebiliyor.

Serbestliğe ilişkin getirilen kısıtlamalar:

Okul arması ve rozeti dışında takılar, siyasi sembol içeren kıyafetler yasaklanıyor.

Sağlığa ve mevsim koşullarına aykırı kıyafetler yasaklanıyor.

Yırtık, delikli, şeffaf, şort, tayt, diz üstü etek, derin yırtmaç, kısa pantaloon, kolsuz tişört ve gömlek, makyaj, sakal ve bıyık yasaklanıyor.

Eski Yönetmelik (1981) ne diyordu?

İlkokul ve ortaokullarda, kız öğrenciler, siyah önlük giyerler, beyaz yaka takarlar. Okul içinde baş açık saçlar temiz olup düzgün taranır. Saçlar, uzatılması halinde, örülür, imkan varsa beyaz kordela takılır. Erkek öğrenciler, siyah önlük (ortaokulda, ceket, gömlek ve pantolon, kravat) giyerler, beyaz yaka takarlar. Okul içinde başı açık, saçlar kısa kesilmiş ve temiz olur. Zincir, kolye, yüzük, küpe, bilezik vb. ziynet eşyası takılmaz.

Lise ve dengi okullarda, kız öğrenciler, okulca seçilen bir renkte vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde, yırtmaçsız, kolsuz ve diz kapağını örtecek boyda bir forma giyerler. Bu forma içine, mevsimin özelliklerine göre formayla uyum sağlayacak şekilde, kapalı yakalı uzun veya yarım kollu bluz veya kazak giyerler. Makyaj yapılmaz, kaşlar alınmaz, tırnak uzatılmaz ve cilalanmaz. Yüzük, küpe, kolye, iğne ve bilezik gibi süs ve ziynet eşyası takılmaz. Erkek öğrenciler, ceket, gömlek ve pantolon giyerler; kravat takarlar. Okul yönetimince uygun görülmesi halinde, sıcak mevsimde sadece gömlek ve soğuk mevsimde ceket altına kapalı yakalı kazak giyilebilir. Okul içinde baş açık, saçlar kısa ve temiz olur. Ense düz ve açık olup favori, sakal ve bıyık bırakılmaz. Zincir, kolye, yüzük vb. ziynet eşyası takılmaz.

Atelye, işlik, laboratuvar ve iş yerlerinde önlük veya tulum giyerler. Beden eğitimi dersleriyle, spor faaliyetlerinde okul yönetiminin uygun göreceği kıyafeti giyerler.

İmam-Hatip liselerinde kız öğrenciler yalnız Kuran-ı Kerim ders saatlerinde başlarını örtebilirler.

Yeni Yönetmelik İle İlgili Görüşlerim:

Tektipleştirmenin en önemli unsurlarından biri olan eğitimde tek tip kıyafetin terkediliyor olması, demokratik bieylerin yetiştirilmesi açısından son derece yerinde bir karar. Ayrıca, eğitimin ve okul ortamlarının öğrencilerin yaratıcılıklarına yaptığı ket, az da olsa bu sayede giderilmiş olacak.

Kısıtlamalarla ilgili ayrıntıyı çok doğru bulmuyorum. Öğrencilerin, en rahat edecekeleri, ama bulundukları ortama da en uygun kıyafeti seçebileceklerine güvenmek gerekiyor. Tek tük uç örneklerin de zamanla uyum sağlayacağına inanıyorum. Çocuklara ve gençlere, bu sorumluluk duygusu ve otokontrol becerisini kazanma şansının verilmesi gerektiğine inanıyorum.

Serbest kıyafet nedeniyle, sınıf farklılıklarının daha da ortaya çıkacağı savını da doğru bulmuyorum. Her halükarda sınıf farklılıkları, mobil telefon, çanta, kırtasiye malzemesi, gidilen tatiller vs ile ortaya çıkıyordu. Ek bir olumsuzluk olacağını, var olandan daha kötü olacağını düşünmüyorum. Gelir dağılımındaki adaletsizlik konusunu çok önemsiyor ve giderilmesine yürekten inanıyorum. Ancak, bunun yolunun, okullarda zorla, dayatma ile çocuklara, ergenlere, gençlere tek tip kıyafet giydirilmesi olduğuna katılmıyorum.

Tek zorluk çekecekler, sabahları tek tipin kolaylığına alışmış anne ve babalar olacaktır. Onların da, çocuklarının, dolayısıyla da tüm toplumun daha demokratik, daha özgür ve daha yaratıcı olması adına, bu kadarcık zahmete katlanacaklarını düşünüyorum.

Yorumlar